ПРОМОВА ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ НА МИХАЙЛІВСЬКІЙ ПЛОЩІ

Вони вже тут.
Вони довго йшли.
Мільйони. Мільйони наших дідів, батьків, братів і сестер.
Рушили з неба їхні вози. Певно, хвилюються мами, щоб не забути ані найменшого - того рідного, найдорожчого, який знайшов свій спокій і тихо заснув на руках у Господа.

ПРОМОВА ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ НА МИХАЙЛІВСЬКІЙ ПЛОЩІ

75 років іде за цим небом їхній Чумацький шлях - три, п'ять, сім, вісім чи то десять мільйонів невинних людей, сотні тисяч родів, вимерлих сіл, невідспіваних душ, закатованих, замордованих, непохованих доль.

Вони хочуть додому. Вони бачать ці вогники.

Вони вірять нам.

Бо ми - це їхнє непрожите життя.

Дорогий український народе!

Браття і сестри!

Ми - разом. Сьогодні Україна і світове українство розпочинають вшанування 75-х роковин найстрашнішої катастрофи - Голодомору 1932-1933 років.

Поминаємо кожну душу, кожну жертву, кожного мученика.

Досі не знаємо всього масштабу цієї трагедії.

Поволі - з пам'яті людей, з тих таємних архівів, з тих диявольських "окремих папок" - з'являється її смертельний лик.

"Я це все пам'ятаю Я опухла від голоду, братик ще більше Він вмирав, з його опухлого тіла точилася рідина. Я сиділа поруч, він скрипів зубами і просив огірочок Він помер. Його завернули в ковдру, колір цієї ковдри досі у моїй пам'яті". Це - спогад Ганни Неласої, народженої в Луганській області. Ця жінка переборола страх і залишила своє свідчення.

"Конфіскаторів ніщо не зупинило - ні біль дітей, ні їхня кількість Приходили ще і ще, все забирали. Гірше фашистів". Це - Нонна Червева з Горлівки.

З листа Реви Миколи Антоновича з Хилівки Полтавської області до Йосифа Сталіна: "Сотни тысяч людей умерло из голода и все на глазах коммунистов, которые ездили через наши трупы и нагло хваля жизнь". Миколу Реву засудили до 6 років ув'язнення за цей лист.

З листа Кагановича до Сталіна: "Я целиком и полностью согласен с вашей оценкой положения дел на Украине Теория, что мы, украинцы, невинно пострадавшие, создает солидарность и гнилую круговую поруку Я считаю, что наступил момент призвать организацию к решительному перелому"

Переламати хотіли всіх.

Проти нас ішло зло. Його ймення - геноцид. Свідома, спланована і втілена спроба упокорення нації.

Його організатор і виконавець - тоталітарний комуністичний режим. Це - головний убивця. Звиродніла зграя не мала жалю до жодного народу, кожну поневолену націю залили криваві ріки.

На нашій землі Сталін - за добре продуманим планом - обрав жертвою українське селянство як ядро, як основу, як опору народу.

"Без крестьянской армии не бывает и не может быть мощного национального движения. Национальный вопрос есть по сути дела вопрос крестьянский". У цій фразі Сталіна - відповідь на те, чому померли мільйони українців.

Терор був розгорнутий планомірно і послідовно. У 1932-33 роках у Кремлі відбулося 69 засідань Політбюро ЦК, на яких тількиљпо прямій постановці розглянуто 270 питань про Україну.

Вони працювали не покладаючи рук. У пік Голодомору в Україні щодоби помирало 25 тисяч людей.

Ми маємо знати кожен факт, кожен наказ, кожне ім'я - від жертви до вбивць. Пошук правди не спинити, він не зупиниться.

Спочатку конфіскували продовольство. Потім військами оточили територію України і Кубані. Третину наших сіл занесли на "чорні дошки", їх перетворили на гетто голоду - задовго до Гітлера. Увесь урожай масово йшов за кордон, зерно, яке могло врятувати мільйони, переробляли на горілку.

Шансу не було. Люди почали їсти трупи.

Голодомор - не просто біль і рана. Це - чорна діра нашої історії, яка могла безповоротно поглинути не тільки Україну, але й будь-яку найменшу надію на життя.

Це - пік трагедії, втім, він не єдиний.

Я прошу, щоб сьогодні ми згадали всіх.

Словом і молитвою прошу згадати наш державний провід, який 90 років тому проголосив і утвердив незалежність. Вони стали першою жертвою. З 800 членів Центральної Ради ліквідовані майже всі.

Я згадую розтерзаних, покалічених, принижених Твоїх поетів, мій народе. Тут, на цих майданах вони чули золотий гомін волі. Їм вирвали серце.

Я згадую Твою національну творчу, наукову, медичну і технічну інтелігенцію, яка опинилася в центрі масових арештів і систематичного терору. Їм щедро відвели квоту для смерті.

Я згадую наші знищені церкви і духовенство. Їх руйнували безжально, щоб добратися до самої душі і її віри.

Я згадую колосальні і немислимі жертви воєн. Цей смерч був здатен покласти нам край.

Тоталітаризм і більшовизм перервав в Україні історичний зв'язок - історичний зв'язок поколінь, духу, пам'яті, нашої ментальності, культури і нашоїљмови.

Посеред пошматованого і, по суті, підміненого народу був посіяний страх, чиє жниво збираємо і досі.

Звідси, від цього безконечного страху походять наші нинішні політичні і суспільні хвороби, боязнь повернутися до національного кореня, бо причетність до нього була причиною смерті мільйонів людей. Звідси походить наш важкий і складний шлях один до одного, до порозуміння і, власне кажучи, до єднання.

Злочини більшовизму і сталінізму тотожні злочинам нацизму і гітлеризму. Їхня природа - одна: людиноненависництво.

Настав час озвучити вимогу для світового засудження комуністичного терору, який вбивав нас і всі невинні народи на цьому просторі - росіян, кримських татар, білорусів, євреїв, поляків, болгар і сотні інших націй.

Усім нинішнім апологетам сталінізму я кажу прямо і твердо - ваші спроби приречені, виправдання не має і не буде, покайтеся за свій гріх. Це ваша моральна відповідальність перед країною і нацією.

Наш біль і гнів не одинокий.

Звідси, з Михайлівської площі у Києві, Україна звертається до всього світу, щоб об'єднати кожне зусилля проти тоталітаризму і нетерпимості до життя.

Наша трагедія - це застереження для всіх націй світу.

Не вивищуємо і не принижуємо свого горя. Слово співпереживання і скорботи кажемо кожній нації і, насамперед, тим, з якими спільно пройшли через усе комуністичне пекло. Наше серце - щире, любляче, небайдуже до вас. Станьте сьогодні поруч з нами.

Ми закликаємо світ визнати Голодомор 1932-33 років актом геноциду проти українського народу і віримо, що таке визнання неминуче здійсниться.

Я дякую всім парламентаріям та урядам, які вже підтримали нас. Це - вияв солідарності, який Україна ніколи не забуде.

Історична справедливість, безумовно, настане.

Моє сьогоднішнє слово - не реквієм.

Моє слово - це гімн українському народові, чия сила незнищенна. Він переміг смерть.

Супроти загрози тотального знищення - ми вистояли. Український народ переміг, бо перемогла його державність, постала його держава.

Ми вистояли завдяки мільйонам чесних людей, які не лише воювали за Україну, але й будували її своєю великою і щоденною працею.

Ми вистояли, бо воля, правда і життя творилися всіма - Донецьком і Львовом, Луганськом і Ужгородом, Севастополем і Одесою, Харковом і Тернополем, Полтавою і Луцьком, Дніпропетровськом та Івано-Франківськом, Сімферополем і Черніговом, Києвом і всією Україною.

Ми перемогли у вирішальній битві зі злом.

Сьогодні ми повинні перемогти у вирішальній справі - повернути Україні саму себе.

Наша найвища місія - відродження нації як єдиного, здорового і життєствердного організму, який охоплює весь український народ без різниці поглядів, регіонального походженняљчи віри.

Наступний рік проголошений Роком пам'яті жертв Голодомору.

Це - не поминальна хода.

Це - воскресіння нашої пам'яті, очищення від лжі і скверни. Це - чиста і чесна праця, тільки вона допоможе навести справедливий національний і життєвий лад в Україні.

Ми повинні одягнути Україну у чисту сорочку і прибрати з її тіла символи тоталітарного режиму - можливо, нехай не за рік.

Ми мусимо ретельно віднайти і зберегти знання про кожну жертву Великого голоду і встановити національні меморіали.

Ми маємо утвердити великий суспільний діалог пам'яті і, водночас, діалог перспективи - бо треба йти вперед, жити повноцінним життям великої сучасної європейської держави, діяти і прагнути до справжнього порозуміння.

Так ми утвердимо своє майбутнє, свій новий демократичний Основний закон, свою свободу, своє право, свою любов одне до одного, до рідної мови, рідної землі і нашої соборної долі.

Я прошу в Господа дати нам силу, щоб повернутися до самих себе.

Вони вже тут.

Вони дуже довго йшли.

Мільйони, мільйони, мільйони нас.

Це - не сльози.

Це посміхається маленький хлопчик на руках у Всевишнього.

Вічна пам'ять і слава Україні!

(Текст промови поширено офіційним Інтернет-представництвом Президента України)
24 листопада 2007р.

Теги:

Коментарі

Do Neprosto Marii 2007-11-27 / 18:28:00
A nihto lyudey ta y Vas osobysto ne zaklykae kydaty vsi svoi sparvy i pereymatysya temoyu Holodomoru. Prosto raz u rik, nahadaty, sho v nas bulo dovoli hirke mynule, yake radyt' nam ne povtoryuvaty pomylok...Bo ot tak z politykiv i robyly idoliv nashi predky, tomu y vmyraly masovo.

Vsi chekaly svitlogo maybutnyogo vid Stalina zamist' togo, shob usvidomyty, sho vony naciya, yaka mae pravo na svoe nezalezhne isnuvannya...Idol - Yushenko, Tymoshenko, bud'-yakiy inshiy polityk...VONY VSUDY ODNAKOVI, bo ce - polityka, prahnennya priyty do vlady, a ty bud' rozumnym i vchysya zhyty nezalezno vid politykiv, a to budesh potim narikaty, sho ne dayut' zarplatu, day Boh, shob ne ostanniy hlib, yak v 30-ti..

апрп 2007-11-26 / 22:08:00
Молодець Ющенко

гаваші 2007-11-26 / 16:00:00
дас, ющ дав по самі помідори. але я, якшо чесно, за Юлю. вона наведе порядок даже з ющом.

Хрюндель 2007-11-26 / 00:28:00
дас. сильно сказано. я проникся. писал конечно не он. но все же. спичрайтеру респект. все мы ходим под Богом, он всех простит и помилует.

сорри для Не просто Марія 2007-11-26 / 00:27:00
Подальша розмова безперспективна. Ви мене явно з кимось плутаєте, тому перебуваєте в полоні власних стереотипів. Я не журналіст, а тому не можу писати аналітичні матеріали. Навіть - на ваше прохання. І тим більше - розміщати їх на цьому сайті. До побачення.

Не просто Марія 2007-11-25 / 22:43:00
для соррі - і ще плоясню щодо Юлі. Я не прихильник БЮТ. Але чи не НУНС домовлявся перед виборами з БЮТ йти однією командою. У вас на сайті є архів. Простежте всі заяви і зробіть аналітичний матеріал про це. Чому зараз окремі діячі НУ грають за іншими правилами? Що Юля дала привід для цього? Ні, все прозаічніше. Просто тепер можна з цього отримати певні дивіденти - посади, ділянки землі, гроші. Хіба не правда?

Не просто Марія 2007-11-25 / 22:39:00
Для соррі - очевидно, у вас комплекс Юлі. Не переймайтеся. Все буде ОК. Вона стане наступним президентом країни. Це, як кажуть росіяни, неизбежно. А щодо президента. Я б не відмовився стати на його місце. А чи він на моє - питання. але я не обіцяв перед тим як стати президентом неймовірні інвестиції в економіку країни. Ось тут на вашому сайті я читав як згадували обіцянки Рати. То ж будьте послідовними.

вапр 2007-11-25 / 20:30:00
Ющенко безумовно змінився. на краще

сорри для Не просто Марія 2007-11-25 / 12:56:00
"...Я хотів би, щоб президент працював на благо країни..." А хто цього не хоче? Але ти, друже, чуєш тільки себе, і при цьому вчиш інших спілкуватися. Прочитай, хоча би, пост Марії, з яким я не можу не погодитися: Ющенка "з"їдають всі, кому не до вподоби українська Україна". Хто його ще не гриз, не пробував витерти об нього ноги - комуністи, путінська Росія, януковичі, Юля? Остання постаралася, мабуть, найбільше. Попри всі недоліки пропрезидентської "НУ" - це найбільш українська з усіх партій України. В БЮТі, наскрізь єврейсько-олігархічному, українською є хіба що Юліна штучна коса і кілька осіб у підтанцовках. Про янучар і комуністів взагалі мовчу. І при цьому кожен з них намагається розірвати Україну на шматки, аби собі врвати щось. А заодно шматують і Ющенка, котрий є уособленням цієї України, і пробує зліпити з цих клаптів щось ціле. Як думаєш, це дуже вдячна роль? І перед тим, як судити когось, попробуй поставити себе на його місце. Дуже би ти багато зробив?..

Не просто Марія 2007-11-25 / 00:00:00
Для соррі - я тебе не ображав. Не знаєш спілкуватися - дивись "Свободу"

Не просто Марія 2007-11-24 / 23:59:00
Я хотів би, щоб президент працював на благо країни. Щоб виконував свої передвиборчі обіцянки. Щоб не лише хрести по Україні споруджували, але й сучасні заводи. Вже як не як три роки пройшло. А що зроблено? Ось так. не робіть з Ющенка ідола. Йому не довго в кріслі президента сидіти. По чому його згадуватимуть, як думаєте? Хіба що по голодомору.

сергей 2007-11-24 / 23:42:00
Да, "промова" писана явно не для галочки. От души. "Це - не поминальна хода. Це - воскресіння нашої пам'яті..." Не думал, что даже моя память заговорит. А прошибло...

сорри 2007-11-24 / 23:16:00
Додивляюся "Свободу" Савіка Шустера. Я думав, що знаю про той голод багато, але виявилося, що все значно страшніше. Хто може, дивіться повтор тої передачі, якщо він буде.

Для "Не просто Марія": А ти би хотів(-ла), щоби наш президент у вільний час, для душі не бджіл доглядав, а лапті плів? Чи самовари паяв? Тобі путінські специ цей прикол про "бджоляра" у вуха вклали, а ти й раденький, що дурненький. Голодомор може й не найбільша проблема сучасної України, коли в ній живе достатньо багато таких, як ти.

Не просто Марія 2007-11-24 / 22:26:00
Найбільша проблема сучасної України - голодомор. Ну-ну... В країні бардак справжній твориться. Економіка в ж..., інфляція доканує людей, люди на дорогах гинуть, як під час війни, корупція процвітає - все купується і продається, а тут... Бджоли. Хай буде так. Батьківщину на відміну від президента не обирають.

Марія 2007-11-24 / 21:08:00
Це перший український Президент в новітній історії України. Тому його і з"їдають всі, кому не до вподоби українська Україна. Його висміюють і б"ють саме за те, за що інший народ носив би свого лідера на руках - за любов до власної країни, до власного народу. Б"є і роспинає той самий народ, котрий потім, як завжди, втративши, почне обожнювати. То може хоч нині, в цей день української пам"яті, відкинувши все дріб"язкове, минуще, партійне, зрозуміємо, нарешті, що треба вчитися любити і цінувати живих, для того, щоб не плакати вічно над померлими?


P.S. Віддаю належне тому, хто писав Президентові Ющенкові цю промову. Горджуся тим, що до появи цього маніфесту українського духу і загалом до творення Віктора Ющенка як Президента долучилися закарпатці. В протистоянні Ратушняка проти Балоги майже однозначно стаю на бік другого. Творити українську Україну це значно невдячніше, ніж дерибанити Ужгород і обливати всіх довкола болотом... Горджуся тим, що я українка...

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини