В Ужгороді відбулося "Повернення в минуле" Закарпатського народного хору (ФОТО)

У неділю, 18 червня, Заслужений академічний Закарпатський народний хор презентував ужгородцям, краянам та гостям міста історичний концерт «Повернення в минуле». Святкову програму приурочили до 70-річчя від дати першого концерту Закарпатського хору та 120-ої річниці з дня народження Петра Милославського – одного із засновників колективу.

В Ужгороді відбулося "Повернення в минуле" Закарпатського народного хору (ФОТО)

Дійство почалося своєрідним мистецьким флеш-мобом на площі Театральній у центрі Ужгорода. Учасники колективу спільно з гостями заходу поринули в атмосферу 70-річної давнини, запросивши всіх присутніх на імпровізований вуличний концерт.

Родзинкою акції був її антураж — центром міста прогулювалися артисти в образах ужгородського міського голови 1946 року, першого керівника хору, балетмейстера тощо. Підтримали ідею улюбленого колективу й ужгородці, які теж перевтілилися в образи городян першої половини ХХ століття, інформує УНН.

Історичний концерт відбувся у приміщенні нинішнього лялькового театру «Бавка» на площі Театральній, де проходив перший концерт головного хору краю. Закарпатські митці представили номери, які виконувалися під час цього концерту у 1946 році. І як і 70 років тому, вбралися в автентичні костюми, люб’язно надані Закарпатським обласним музеєм архітектури й побуту. А в фойє театру представлено виставку зі старих афіш, фотоальбомів, народного вбрання та інших архівних матеріалів хору.

Ініціатор цієї визначної у культурницькому житті краю події, головний диригент Закарпатського народного хору Наталія Петій-Потапчук каже: «Ідею відтворити перший історичний концерт я виношую вже давно, і дуже рада, що саме в 70-літній ювілей з дня першого концерту колективу ми змогли реалізувати цей задум. Особливим є те, що концерт відбувся на тій самій сцені, що й 70 років тому, на сцені Міськтеатру (нині – Закарпатський театр ляльок «Бавка»). Звичайно, костюми, в яких виступає наш колектив, є сценічними, хоча над їх виготовленням працювали такі відомі художники, як Андрій Коцка, Федір Манайло, Едіта Медвецька та інші, але  автентичний народний одяг, у якому виступали артисти на першому концерті,  звичайно ж, не зберігся».

Упродовж історичного концерту глядачі мали можливість насолодитися творами, які є «золотим фондом» Закарпатського народного хору: це твори Петра Милославського, зокрема, «Гей, на високій полонині» (соліст народний артист України Петро Матій), «За горою високою голуби літають» – пісня, партитура якої викарбувана на могилі П.Милославського, «Дівчино, прощай», «Там, за горов» в його ж обробці, які і зараз є в репертуарі колективу. Відновили також і «золотий» танцювальний номер – «Раківчанка». Особливістю концерту був музичний супровід із двох баянів, адже оркестрова група з'явилася лише в 50-х роках.

Оригінальний задум проведення культурно-мистецької акції «Зазирнімо в минулость» його ініціаторам вдався на славу. Перша частина пройшла у форматі арт-мобу на Театральній площі, де знаходилася стара філармонія, а після історичного концерту святкування перенеслося на площу Євгена Фенцика перед нинішньою філармонією, де артисти презентували вже широкий репертуар: від 1946 року до сучасності. Прямо тут усі бажаючі мали можливість разом із артистами навчитися танцювати «Закарпатський увиванець» та взяти участь у конкурсі серед глядачів на найкращий образ далекої епохи. До речі, кращими визнано пару Галини та Миколи Токарєвих, які вразили журі елегантністю свого ретро-вбрання.

Наталія Петій-Потапчук продовжує: «Я тішуся, що ця культурно-мистецька акція отримала зацікавлення у широкої громадськості та багато хто долучився до неї. Особливо вдячна Закарпатському театру ляльок, актори якого допомагали створити атмосферу старого Ужгорода та передати дух епохи. Приємною несподіванкою було долучення до нашої акції Закарпатської школи моделей «А-стар», які взяли участь у арт-мобі».

Історичний концерт, як і вся культурно-мистецька акція, вдався на славу. Закарпатські хористи вкотре підтвердили свій високий професійний рівень, та продемонстрували, як слід берегти культурницький генофонд української нації, інформує Оксана Дудаш, "День".

 

Фото "Дня" і УНН

20 червня 2016р.

Теги: хор, концерт

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини