В Ужгороді відкрилася фотовиставка про стереотипи (ФОТО)

До участі в проекті "Stereo_Type" зголосилося двадцять чотири фотоаматори з різних куточків України.

В Ужгороді відкрилася фотовиставка про стереотипи (ФОТО)

У четвер у Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Федора Потушняка своє бачення людських стереотипів представили учасники фотовиставки «Стереотип», організованій ВОБО «Радість дитинства».

Як вважають організатори оригінального проекту, фінансованого Європейським молодіжним фондом, через мистецтво, а зокрема, й через фотографії можна вирішувати чимало соціальних проблем. Приміром, стереотипні рефлексії у суспільстві часом роблять негативний вплив на людей. І хоча в сучасному світі люди тривалий час намагаються не зважати на стереотипи, вони все ж мають місце у нашому житті.

Проект-менеджер та одна з організаторів проекту Тома Пащук з Волині каже, що в Ужгороді виставка пробуде тиждень, а потім переїде до Львова та Києва. Учасники – лідери своїх регіонів, деякі навчаються чи працюють у громадських організаціях та мають активну громадянську позицію, були відібрані відкритим набором по всій Україні. «Ми вирішили зробити фото з різних регіонів як наочний приклад того, про що люди думають, що їх турбує. Плануємо зробити брошури зі світлин. А ще – оголосили Всеукраїнський конкурс дизайнерів для того, аби обрати кращі фото по стереотипності, які ми будемо використовувати для друку листівок, адже нині листівка повертається в наше життя», – говорить Тома.

Роботи Яни із Києва присвячені темі бездомних людей. Фотоаматор каже, що у нашому суспільстві звикли ставитися до цих людей зневажливо: «Ми вважаємо, що вони брудні і від них смердить. Проте коли я разом із однодумцями налагодила контакт із групою бездомних у Києві, ми зрозуміли, що вони також нормальні люди, тільки зі своїми проблемами та іншим способом життя. А ще – один із них завжди просив випрати його одяг. І він завжди був чистим та охайним. Це лише один із стереотипів, які нам вдалося подолати».

Упродовж тренінгів учасники дискутували про стереотипи та чи можливо позбутися їх взагалі. Анна з Харкова каже, що «вони настільки вкоренилися в наше життя, що навіть освіченим людям важко з ними боротися. Гендерні, расові, національні, релігійні стереотипи часом отруюють людське життя».

Максим із Чернівеччини ділиться: «Цей проект дав мені зрозуміти, що боротися із стереотипами насправді дуже важко. Приміром, як змінити стереотипні рефлекції мешканців сходу та заходу України один про одного: «кровожерливі бандерівці-западенці» і «обмоскалені пропиті східняки». І це замість того, аби шукати спільну мову, зрозуміти, що ми є діти і громадяни однієї країни, яким насправді однаково болить, і яким насправді хочеться миру. Я би збрехав, якби сказав, що за п’ять днів можна зламати усі свої стереотипи, стати вільною людиною, проте ми зізналися собі в тому, що всі ми сповнені стереотипів, які треба долати. До чого закликаємо і всіх, хто хоче змінити себе і цей світ на краще, долучившись до перегляду нашої фотовиставки».

Оксана Дудаш, газета "День"

17 червня 2016р.

Теги: виставка, стереотипи

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини