Вакарчук пропонує узаконити подвійне громадянство. Фахівці радять не поспішати

Третина держав світу дозволяє подвійне і навіть множинне громадянство. А от громадянин України не може бути одночасно громадянином жодної іншої держави. Це закріплено в Конституції, розповідає газета Експрес.

Вакарчук пропонує узаконити подвійне громадянство. Фахівці радять не поспішати

Однак останнім часом гучно залунали голоси прихильників запровадження норми про подвійне громадянство. Днями з такою ініціативою публічно виступив Святослав Вакарчук. Зрештою, чому б і ні? Запровадження подвійного громадянства не означає, що українці масово кинуться виїджати. Адже люди, якщо захочуть, роблять це й без двох паспортів, використовуючи незаконні способи. Та й не так просто українцеві, який поїхав до іншої країни на роботу або навчання, здобути там громадянство.

До дискусії на цю тему ми запросили експерта з міжнародного права Дмитра Євдокимова та кандидата юридичних наук Анну Маляр.

-- Подвійне громадянство в нас заборонено. Чому ж тоді ми знаємо чимало прикладів, коли наші бізнесмени чи політики хвалилися наявністю іноземних паспортів?

А. Маляр: -- Олігарх Ігор Коломойський півтора року тому навіть зізнався, що їх у нього аж три -- український, ізраїльський і кіпрський... В Україні встановлено принцип єдиного громадянства. Але прямої заборони подвійного громадянства в нашому законодавстві немає. Тож якщо особа має другий паспорт, вона мусить вибрати для себе якесь одне громадянство, ото й усе.

Д. Євдокимов: -- Стаття 4 Конституції України передбачає єдине громадянство. Підстави для його набуття і припинення визначені законом “Про громадянство України”. Цей документ чітко зобов’язує українців відмовитися від національного паспорта в разі отримання іноземного.

-- Чи можна якось перевірити, скільки паспортів має насправді той чи той громадянин України?

А. Маляр: -- Ні, механізмів простежування цього немає. Держава може робити офіційний запит до іншої держави, але зазвичай країни такої інформації не надають, і мають на це право.

Ще один варіант -- простежувати дані про громадянство особи за матеріалами митної та прикордонної служб. Щоправда, людина, котра має два чи три громадянства, як правило, перетинає кордон за українським паспортом, отож упіймати її на порушенні непросто. Тому встановити подвійне громадянство особи, якщо вона сама десь не "засвітилася" (приміром, створювала підприємство, була засновником і випадково подала документи свого іншого громадянства), насправді неможливо.

-- Отже, якщо людина взяла собі друге громадянство, то в Україні їй це гарантовано минеться безкарно?

Д. Євдокимов: -- Саме так! Єдине покарання, що може бути застосоване до громадянина України, котрий має паспорт іншої держави, -- це втрата громадянства України. Однак ця процедура надзвичайно складна, і на практиці її не застосовують. Тож заборона подвійного громадянства в нашій країні, можна сказати, має декларативний характер.

Власниками двох або й більше паспортів є не тільки грошовиті чиновники та підприємці. Це стосується багатьох жителів прикордонних областей. Свого часу закарпатцям масово роздавала паспорти Угорщина, жителям Чернівецької області -- Румунія, а східним і південним регіонам -- Росія. Тим часом, з погляду міжнародного права, подвійне громадянство -- цілком нормальна світова практика. Воно дозволене у низці розвинених країн.

-- У яких саме?

Д. Євдокимов: -- До таких країн належать США, Великобританія, Італія, Іспанія, Португалія, Канада, Австралія, Бразилія, Аргентина. Крім того, майже в усіх державах, що межують з Україною, є таке право -- у Польщі, Словаччині, Угорщині, Румунії, Росії, Болгарії, Туреччині.

-- Може, варто й Україні нарешті піти їхнім шляхом?

А. Маляр: -- Справді, значна частина країн дає право на подвійне громадянство. Але є й чимало таких, які це забороняють (для прикладу, Данія, Швеція, Єгипет, Індія, Китай, Монголія). І навіть мають кримінальну відповідальність за це порушення! Думаю, Україні варто наразі підтримувати політику єдиного громадянства. Зважаючи на перебування України у стані війни, на пряму російську агресію, на деструктивні акти, які проводить Росія протягом сотень років на нашій території, Україні не вигідно мати подвійне громадянство. Ми повинні виходити суто з нашого національного інтересу.

Д. Євдокимов: -- Так, приклад анексії Криму й окупації наших східних територій, а також російсько-грузинська війна 2008 року показують, що Москва має погану звичку роздавати громадянам сусідніх країн свої паспорти, а потім на цій підставі вводити війська на територію, де вони проживають. Нібито для законного захисту їхніх інтересів.

Але ж варто не забувати й про те, що подвійне громадянство має певні переваги. Якщо набути друге громадянство від шанованої у світі країни, це відкриє широкі можливості: можна подорожувати без віз цілим світом, можна жити, працювати, вести бізнес там, де кращі перспективи, але залишатися українцем.

Вважаю, що в нашому випадку можна говорити про взаємне набуття громадянства на підставі двосторонніх договорів із конкретними державами. Питання про подвійне громадянство варто ставити лише в тому разі, якщо з країною, про яку йдеться, або взагалі немає спільного кордону, або закінчено процедуру демаркації кордону (з Росією і Білоруссю ми того досі не маємо) і нема політичних ризиків, пов'язаних із таким рішенням.

Наталія Васюнець

02 червня 2016р.

Теги: подвійне громадянство

Коментарі

слухач 2016-06-05 / 08:27:23
У тебе самого підарастичне рило ,придурку!
Фільтруй шо пишеш ...

njksr 2016-06-05 / 04:44:34
вакарчук вже замучив зі своїми "ініціативами"((((((((((((
співаєш собі - то й співай, а не ліз своїм пі..растичним рилом усюди. таке враження, що славко хоче всім бути добрим, а так не завжди виходить

Тарас 2016-06-02 / 11:51:56
Фактично то вже давно узаконено

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини