Хуст потрапив до числа фіналістів акції "7 чудес України: історичні міста та містечка"

Оргкомітет акції "7 чудес України: історичні міста та містечка" оголосив у середу, 1 червня, 21 фіналіста. З цього дня розпочинається старт голосування за сімох переможців.

Хуст потрапив до числа фіналістів акції "7 чудес України: історичні міста та містечка"

Про це повідомив ініціатор акції, засновник Фонду "Рідна країна" Микола Томенко на презентації в Укрінформі нового етапу акції.

"Сьогодні ми оголошуємо міста-фіналісти і відсьогодні можна голосувати. Кожен може запропонувати свої 7 чудес. Система голосування захищена від зловживань. Голосування триватиме до 25 вересня. А 27 вересня, на День туризму, ми оголосимо переможців акції, нагородимо і після того починаємо працювати - знімати спеціальні фільми про переможців, готувати поліграфічні видання різними мовами", - сказав Томенко, додавши, що оргкомітет дійшов згоди обрати по одному номінанту з області і зараз у списку представлена практично вся Україна, від Донеччини до Закарпаття.

Він також акцентував на необхідності привернути увагу до деяких історичних міст, зокрема до унікальної, античної культури Ольвії на Миколаївщині; або Сковородинівки на Харківщині, пов'язаної з ім'ям геніального філософа, 300-річчя від дня народження якого відзначатиметься у 2022 році на рівні ЮНЕСКО; або Петриківки на Дніпропетровщині, що представлена знаменитим розписом, який 2013 року завоював статус ЮНЕСКО як об'єкт нематеріальної культурної спадщини.

"Для нас важливо зробити крок до менш розкручених брендів, вийти за межі столиці, обласних центрів або таких об'єктів, які є загальновідомими. Ми позиціонуємо історичні міста та містечка - з їх історією, історико-архітектурним обличчям, збереженістю пам'яток, туристичною інфраструктурою, оздоровчим фактором. Ми спонукали владу на місцях активізуватися, покращити під час акції всі наявні можливості, щоб прийняти більше людей у відпочинковий сезон, що, в свою чергу, покращить економічну ситуацію цих міст", - зазначив Томенко.

Водночас Любомир Михайлина - генеральний директор Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника - підкреслив, що оргкомітет в цьому році мав певні труднощі з визначенням фіналістів, оскільки в Україні нараховується більше 400 історичних міст та містечок і "добра половина наших міст сягає своєю історією ще середньовіччя, значна частина - часів Київської Русі, а Ольвія була заснована ще у VІ столітті до н.е.".

"Досвід попередніх років показує, що в таких змаганнях переможених немає, від участі в цій акції перемагають усі номінанти. Думаю, що ця акція пожвавить потік туристів до наших історичних міст і містечок, що в свою чергу спонукає органи місцевого самоврядування, всю громаду привести свої міста до ладу, покращити інфраструктуру. Тобто тут у нас і просвітницька місія, і якоюсь мірою економічна", - сказав Любомир Михайлина.

Генеральний директор Укрінформу Олександр Харченко додав: "Ця акція показує, що, незважаючи на війну, на всі болісні проблеми, ми рухаємося вперед. Зокрема, Донеччина прийняла програму розвитку туризму. І там є дуже цікаві речі, як той же Святогірськ, який є серед 21 кандидата. Тобто на Донеччині теж розвивається туризм і туди теж можна їхати".

Ще один член оргкомітету - народний артист України Анатолій Хостікоєв підкреслив: треба любити і знати свою землю. "Для того, щоб полюбити щось, треба це хоча б  побачити. І це дуже велика справа", - сказав він.

Відтак, за рішенням оргкомітету, до списку фіналістів увійшли такі об'єкти: Балта (Одеська обл.), Бердичів (Житомирська обл.), Бердянськ (Запорізька обл.), Берислав (Херсонська обл.), Біла Церква (Київська обл.), Вижниця (Чернівецька обл.), Володимир-Волинський (Волинська обл.), Галич (Івано-Франківська обл.),  Глухів (Сумська обл.), Диканька (Полтавська обл.), Жовква (Львівська обл.), Канів (Черкаська обл.), Ніжин (Чернігівська обл.), Ольвія (Миколаївська обл.), Петриківка (Дніпровська обл.), Сатанів (Хмельницька обл.),  Святогірськ (Донецька обл.), Сковородинівка (Харківська обл.), Теребовля (Тернопільська обл.), Тульчин (Вінницька обл.), Хуст (Закарпатська обл.).

02 червня 2016р.

Теги: Хуст, 7 чудес, Томенко

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини