Ужгород: Вигідніше придбати ліцензію, ніж платити штраф!

Продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів суб єктами підприємницької діяльності без придбання відповідних ліцензій є одним із актуальних і проблемних питань на сьогоднішній день. Саме тому, з метою подолання негативної тенденції на ринку підакцизних товарів, працівниками сектору оперативного контролю відділу аудиту юридичних осіб Ужгородської МДПІ систематично проводяться перевірки суб єктів підприємницької діяльності з питань дотримання законності торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами.

Ужгород: Вигідніше придбати ліцензію, ніж платити штраф!

Аналіз перевірочної роботи показав, що найбільше фактів порушення законодавства з питань ліцензування, зокрема, здійснення суб єктами підприємницької діяльності роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами без відповідних ліцензій, зафіксовано у наступних населених пунктах Ужгородського району:



- с. Кибляри;

- с. Кішселменці та с. П.Комарівці;

- м.Чоп;

- c. Кінчеш;

- с.Оріховиця;

- м.Ужгород;

- с. Циганівці.




Так, протягом січня-жовтня 2007 року працівниками Ужгородської МДПІ встановлено 13 випадків здійснення діяльності у сфері роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами без одержання відповідних ліцензій, внаслідок чого до порушників було застосовано фінансових санкцій в сумі 22100 грн..

У названих селах суб єкти підприємницької діяльності здійснювали реалізацію алкогольних напоїв та тютюнових виробів без придбання відповідних ліцензій та під прикриттям сплати єдиного податку. Тобто, платники єдиного податку поруч із асортиментом товару, який дозволено реалізовувати, сплачуючи єдиний податок, реалізовували і підакцизні товари.

Звісно, працівникам податкової служби не просто виявляти такі факти, але питання безліцензійної торгівлі постійно на контролі. Тому радимо платникам не зловживати такого типу торгівлею, а придбавати відповідні дозвільні документи (ліцензії) і сумлінно та спокійно, а головне - легально працювати, сплачуючи податки, оскільки, вартість ліцензій на території Ужгородського району зовсім незначна, а фінансові санкції за їх відсутність досить вагомі і у декілька разів перевищують вартість дозвільних документів. Для того щоб Ви, шановні платники, переконалися в цьому, ми наведемо основні положення Законів з питань ліцензування.

Почнемо із головного – поняття ліцензії та її вартості.

Відповідно до ЗАКОНУ УКРАЇНИ №481/95-ВР від 19.12.1995р. «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» ліцензія (спеціальний дозвіл) - документ державного зразка, який засвідчує право суб єкта підприємницької діяльності на провадження одного із зазначених у цьому Законі видів діяльності протягом визначеного строку.

Такі види діяльності, як імпорт, експорт, оптова і роздрібна торгівля алкогольними напоями та тютюновими виробами можуть здійснюватися суб єктами підприємницької діяльності всіх форм власності, виключно за умови наявності у них відповідних ліцензій.

Щорічна плата за ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями на території сіл і селищ, за винятком тих, що знаходяться у межах території міст, становить - 500 гривень на кожний, окремий, зазначений у ліцензії електронний контрольно-касовий апарат (книга обліку розрахункових операцій), що знаходиться в місці торгівлі.

Щорічна плата за ліцензію на роздрібну торгівлю тютюновими виробами на території сіл і селищ, за винятком тих, що знаходяться у межах території міст, становить - 250 гривень на кожне місце торгівлі.

Плата за ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами справляється щоквартально рівними частинами і зараховується до бюджету згідно з чинним законодавством.

Із вищезазначеного, Ви бачите, що справді вартість вищеописаних ліцензій зовсім незначна.

Розглянемо поняття відповідальності за порушення законодавства з питань ліцензування.

Суб єкт господарської діяльності, який здійснює господарську діяльність, що підлягає ліцензуванню, без ліцензії, може бути притягнутим до: адміністративної, кримінальної відповідальності. Крім цього, до нього можуть бути застосовані фінансові санкції.

Так, згідно зі ст.164 Кодексу про адміністративні правопорушення України (КпАП) заняття підприємницькою діяльністю без отримання ліцензії, якщо її отримання передбачене законодавством, спричиняє накладення штрафу в розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 до 136 грн.) на винних фізичних осіб з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва і сировини чи без такої.

Також відповідно до ст. 156 КпАп, порушення правил торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами - тягне за собою накладення штрафу від двадцяти до ста н.м.д.г. ( від 340 до 1700 грн.) з конфіскацією предметів торгівлі та виручки, одержаної від продажу предметів торгівлі.

До суб єктів підприємницької діяльності застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів у разі здійснення ними:



- оптової (включаючи імпорт та експорт) і роздрібної торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами без наявності ліцензій – у розмірі 200 відсотків вартості отриманої партії товару, але не менше 1700 гривень;

- роздрібної торгівлі алкогольними напоями через електронний контрольно-касовий апарат (книгу обліку розрахункових операцій), не зазначений у ліцензії – у розмірі 200 відсотків вартості реалізованої через такий контрольно-касовий апарат (книгу обліку розрахункових операцій) продукції, але не менше 1000 гривень.




Отже, стає зрозумілим, наскільки серйозною і масштабною є відповідальність за здійснення незаконної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами.

Проведений нами аналіз додержання суб єктами підприємницької діяльності вимог чинного законодавства з питань ліцензування, засвідчив про наявність серйозних недоліків у цій сфері, які призводять до масового надходження на ринок неякісних алкогольних виробів, виробництва і збуту фальсифікату.

Зокрема, за оцінками експертів, до цього часу у тіньовому обігу знаходиться 25-30 відсотків ринку алкоголю. Більше третини алкогольних напоїв, що реалізуються через торговельну мережу, не відповідають вимогам щодо якості та безпеки продукції.

У зв’язку з недотриманням багатьма суб єктами господарювання вимог чинного законодавства з питань ліцензування, під серйозну загрозу ставиться життя і здоров я значної кількості людей.

Унаслідок таких порушень лише від вживання неякісної алкогольної продукції щорічно гине більш як 10 тисяч людей, а ще близько 30 тисяч втрачає здоров’я.

Саме тому, з метою забезпечення захисту життя і здоров я жителів нашого краю, посилення контролю за алкогольних напоїв та тютюнових виробів, здійснення ефективних заходів боротьби з надходженням на внутрішній ринок фальсифікованої та неякісної продукції, а також, з метою збільшення надходжень до Місцевого бюджету, Ужгородська МДПІ звертається до всіх суб єктів підприємницької діяльності, а особливо до тих, які здійснюють незаконну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами, і до споживачів такої продукції, не стояти осторонь цієї проблеми.

Також звертаємося до керівництва сільських, селищних та міських рад Ужгородського району, щоб Вони добросовісно виконували покладені на них обов язки та приділили належну увагу порушеним у сьогоднішній нашій темі питанням. Адже, в кінцевому підсумку, це дозволить нам витіснити з ринку контрафактні алкогольні напої й тютюнові вироби.

Не буде перебільшенням й те, що від постійної копіткої та наполегливої роботи у цьому напрямі як з боку державних органів, так і з боку самих споживачів, буде залежати економічна міць та безпека нашого мальовничого краю та держави вцілому.

За матеріалами Ужгородської МДПІ
21 листопада 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини