У Мінприроди говорили про виконання президентських та урядових актів щодо збереження букових пралісів Карпат

27 квітня у Міністерстві екології та природних ресурсів України за дорученням Кабінету Міністрів України та на прохання Національної комісії України у справах ЮНЕСКО проведена міжвідомча нарада із питань аналізу стану виконання актів Президента та Уряду України щодо збереження букових пралісів Карпат та забезпечення сталого розвитку й благоустрою гірських населених пунктів Закарпаття, які знаходяться у зоні їх розташування.

У Мінприроди говорили про виконання президентських та урядових актів щодо збереження букових пралісів Карпат

Нагадаємо, що з метою реалізації вимог Конвенції про охорону Всесвітньої культурної та природної спадщини ЮНЕСКО, рішень Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, у зв’язку із занесенням букових пралісів Карпат до переліку об’єктів Всесвітньої спадщини, актами Президента та Уряду України, зобов’язано Мінекономрозвитку, Мінінфраструктури, Мінрегіон, Міненерговугілля, Мінприроди, Укравтодор, Закарпатську облдержадміністрацію та інші центральні органи виконавчої влади, здійснити на протязі 2009 -2015 років комплекс заходів, спрямованих на збереження цих унікальних природних комплексів, забезпечення сталого розвитку та благоустрою гірських населених пунктів Закарпаття, що знаходяться у зоні їх розташування.

Але, як засвідчили інформації, подані відповідальними виконавцями по підсумках роботи за цей період, переважна більшість пунктів затверджених планів заходів залишились невиконаними.

Так, виступаючи на нараді, заступник директора Карпатського біосферного заповідника Федір Гамор наголосив, що із восьми пунктів Доручення Президента України від 2 квітня 2013 року № 1-1/769 п’ять не виконані взагалі. А із 11 пунктів плану заходів, затверджених розпорядженням Кабінету Міністрів України 10 вересня 2014 року № 819-р, по десятьох теж практично не зроблено нічого.

Наприклад, Указом Президента України «Про додаткові заходи щодо розвитку природно-заповідної справи в Україні», ще в 2009 році мали бути проведені капітальні ремонти і реконструкція під’їздних доріг до територій заповідників і національних природних парків. Доручалось також, внести автомобільні дороги, що ведуть до букових пралісів Карпатського біосферного заповідника та Ужанського національного парку, до переліку доріг державного значення.

За результатами дискусії, в якій взяли участь директор Департаменту заповідної справи Мінприроди Ігор Іваненко, керівники структурних підрозділів Мінрегіону, Мінпаливенерго, Укравтодору та Міприроди  Оксана Шеремет, Олександр Сухоносов, Татьяна Карпенко, Людмила Власенко та Григорій Парчук, підтримано прохання та пропозиція щодо необхідності продовження Урядом України термінів виконання передбачених заходів до 1 січня 2020 року та планування відповідними міністерствами у Державному бюджеті України на 2017 рік і наступні роки коштів для фінансування заходів із збереження української частини природного об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО “Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини» й забезпечення сталого розвитку в регіоні їх розташування.

Крім того, у контексті висловлених на цій нараді думок було б добре, якби Закарпатська ОДА, Мінрегіон та Мінприроди забезпечили підготовку та реалізацію в 2016-2020 роках, у рамках Державного фонду регіонального розвитку, пілотний проект «Розбудова природоохоронної та туристично-рекреаційної інфраструктури в депресивних гірських населених пунктах Закарпатської області, які розташовані у зоні української частини українсько-словацько-німецького природного об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини», повідомив Закарпаття онлайн заступник директора Карпатського біосферного заповідника, член Національної комісії України у справах ЮНЕСКО Федір Гамор.

 
29 квітня 2016р.

Теги: букові праліси

Коментарі

Мигаль 2016-05-01 / 11:43:36
Докы панове будут засідати, а потому фуршетити, пуслідный карпатськый бук перекочуйе до Словакув и дале у Европу. Каждодневна практіка истину сього твердження доказуйе.

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини