З початку року на Закарпатті оголошено 15 застережень особам, дії яких могли зашкодити інтересам держави – Воєводін

Про таке, а також про ситуацію із незаконною вирубкою лісів й не менш важливі інші питання, в інтерв'ю розповів очільник обласного управління СБ України Олег Воєводін.

З початку року на Закарпатті оголошено 15 застережень особам, дії яких могли зашкодити інтересам держави – Воєводін

Так, відповідаючи на питання щодо реагування СБ на ситуацію із незаконною вирубкю лісів в області, Олег Воєводін запевнив, що служба "відслідковує факти незаконної вирубки деревини... Нерідко цій незаконній діяльності сприяють посадовці різних рівнів. І наше відомство систематично їм протидіє".

Для прикладу згадав про оголошення підозри керівникам одного з відділів прикордонного загону, які сприяли незаконній вирубці лісу вздовж українсько-словацького кордону. За попередніми підрахунками, державі завдано збитків більш, ніж на 20 мільйонів гривень. Нещодавно також бцуло викрито районного начальника поліції й працівника лісогосподарського підприємства області, які за хабарі дозволяли незаконні порубки, нагадав Олег Воєводін.

Згадуючи про ситуацію, що склалася довкола лісоматеріалу, виявленого громадськими активістами на залізничній станції "Чоп", начальник облуправління СБУ зауважив: "наші співробітники спільно з фахівцями Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства виїжджали до Чопа для перевірки повідомлення про можливий злочин. Оскільки вагони з лісом перебували в межах відповідальності митниці, ми додатково поінформували фіскальну службу та ініціювали розгляд цього питання у прокуратурі за участі всіх правоохоронних органів краю... Хочу, щоб краяни чітко розуміли: наше відомство відпрацьовує усі питання, які можуть становити загрозу національній безпеці та зашкодити державним інтересам. Але є різниця між такими поняттями як компетенція та підслідність, що чітко визначені чинним законодавством. Розгляд ситуації навколо вагонів із лісом і встановлення можливо пов’язаних із цим незаконних вирубок деревини, належить до підслідності Національної поліції. Оскільки цей потяг перебував у зоні митного контролю – ініціювати експертизу, відкривати кримінальні провадження тощо – прерогатива Державної фіскальної служби. Ми в межах своїх повноважень готові надавати допомогу слідству".

Ведучи мову про скандальне звернення Закарпатської обласної ради щодо самоврядності для краю із посиланням на референдум 1991 року, Олег Воєводін розповів: "Як уже зазначалося, текст цього рішення не містить закликів до зміни меж території або державного кордону чи порушення порядку, встановленого Конституцією, а також публічних закликів чи матеріалів із закликами до вчинення таких дій, визначених статтею 110 Кримінального Кодексу України. Але ми продовжуємо перевіряти обставини, які сприяли прийняттю цього документу. Зокрема, у нас є кримінальне провадження, відкрите ще у 2014 році за статтею 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України. В його рамках ми допитуємо усіх, хто мав стосунок до підготовки рішення та досліджуємо, чи не впливали на цей процес певні зовнішні сили... Ми  постійно контролюємо обстановку в області. Працюємо більше на випередження, аби не допустити злочинів проти основ національної безпеки. З початку цього року ми оголосили 15 офіційних застережень громадянам України, дії яких могли зашкодити інтересам держави".

Відповів очільник обласного УСБУ і на питання щодо присутності на офіційних будівлях, паралельно із українським, угорського стягу. За його словами, "Закарпаття – багатонаціональний край. У місцях компактного проживання національних меншин на державних установах поряд із Державним прапором України використовується національна символіка. Її розміщення в місцях компактного проживання національних меншин визначене статтею 6  Закону «Про національні меншини України» та статтею 4 «Декларації прав  національностей України». Ці норми гарантують громадянам України право використовувати свою національну символіку. Але ми слідкуємо і за цим процесом, щоб попередити зловживання й не допустити провокацій".

 
28 квітня 2016р.

Теги: застереження, сепаратизм, інтереси

Коментарі

Петро 2016-05-03 / 11:43:37
Москаль є серед них??

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини