Головний курс жителів закарпатського Солочина — рекреація, зелений туризм, створення курортної зони

Солочинці люблять своє село з вигинами асфальтових вулиць, гомінким потічком. Багата історія Солочина, але головний її скарб - люди, які обмальовують його, наче писанку, творять, розбудовують, вписують нові сторінки в часопис поселення, започаткованого понад чотири століття тому трудолюбивими пращурами. Шкода, що нове покоління не вберегло своєрідну візитку - великі валуни, залишені у спадок давнім льодовиком, яким починалося село.

Головний курс жителів закарпатського Солочина — рекреація, зелений туризм, створення курортної зони

Але все тече, все змінюється, ніщо не вічне в цьому світі. Так і з Солочином. Цивілізація стрімко увірвалася в село, взялася за оновлення, реконструкцію, модернізацію, торкнулася кожної родини, майже всіх обійсть. А все почалося з появи тут сільської ради.

-Здається, нічого особливого не сталося з того часу, як дозволили нам створити власний самоврядний орган, - пригадує сільський голова Магдалина Туряниця. - Та це тільки на перший погляд. З відокремленням від Голубинської територіальної громади ми стали самостійнішими, розкутішими, багатшими. Колишній сільський комітет, який до того був у. Солочині, не мав ані тих прав, ані можливостей, ані привілеїв, які ми маємо сьогодні.

Звісно, сила ради в дієздатності, професіоналізмі, ініціативності депутатського корпусу, активістів села. Со-лочинцям у цьому плані поталанило. До місцевого органу влади обрали кращих з кращих, які знаються на роботі, пройняті почуттям відповідальності за доручену справу. Кожна проблема тут вирішується колегіально, без тиску з боку. Спочатку питання ретельно вивчається на засіданні галузевої комісії, зважуються всі позитивні і негативні моменти, затим виносяться на розгляд сесії. Недарма кажуть, що одна голова - добре, а дві - ще краще, тому кожне прийняте рішення продумане, обгрунтоване, відповідає закону. Так було, коли задумали село газифікувати. На те, що держава візьме на себе всі витрати з фінансування проекту, ніхто особливо не сподівався. На одному із сходів селяни вирішили створити кооператив, який взяв би на себе виконання окремих видів робіт, що не вимагали особливих технологій. Відтак на всіх бажаючих користуватися блакитним паливом розробили вартість матеріалів, прокладання мереж середнього і низького тиску, риття траншей і таке інше. Певну суму виділяла рада. Тепер все це позаду. Близько 270 будинків газифіковано, тих, хто не користується благами цивілізації, залишились одиниці. На новий вид палива перевели опалювальні системи всіх соцкультурних закладів, що значно здешевило їх утримання, підняло відвідуваність у клубі, бібліотеці.

Другий важливий момент, який довелось оперативно вирішувати сільській громаді, - це берегоукріплення, особливо після того, як солочинці пережили дві повені. То лише на перший погляд невеличкий потічок, що навпіл перетинає село, має сумирний характер, грайливо музичить на перепадах. Часто осінні дощі з листовими повенями, танення снігу за мить міняють характер притоки річки Пині, яка ніби розширяється, в кілька разів збільшується, міняє колір, мчить, усе змітаючи на своєму шляху. Чимало натерпілися від нього селяни, спостерігаючи, як потужний водяний вал, вирвавшись на волю, забирає добро, нажите роками.

Ця одвічна проблема теж стала предметом широкого обговорення на одній із сесій. Добре, що знайшлися гроші і спеціалізована бригада, яка знається на спорудженні дамб, берегоукріпленні. Робота спорилась, солочинці приязно ставились до спеціалістів, зділяли їм все, що ті просили. Тепер річка обмежена у руслі, тече в чітко визначеному напрямку, не міняючи курсу. Страх полишив селян, під час повеней вони спокійно дивляться на приборканий потік, який ніколи вже не зможе завдати їм шкоди.

Оточений з усіх боків бескидами, Соло-чин потопає в зелені, милує око позолотою чи стерильним снігом, первісною природою. Сюди по чисте гірське повітря, спокій, цілющу воду щорічно приїжджає численний люд з усіх кінців України. Цим скористалися депутати, вони ініціювали утворення асоціації власних садиб, яка буде займатися прийманням, розташуванням туристів по оселях, організовуватиме харчування, різноманітні туристичні поїздки або піші походи по горах. Окрім того, створюється агентство, яке займатиметься зеленим туризмом, а також проведенням закордонних екскурсій.

Знайшлися інвестори, які взялися зводити цілий комплекс у цьому незайманому регіоні. Під господарські споруди, спальні корпуси депутати виділили киянам дванадцять гектарів неугідь в урочищі Полянки. Вже розроблено генплан забудови, де зводять готель на 150 місць, котеджі, ресторан, сім витягів. До речі, витяги працюватимуть цілорічно, в спеціальних кабінках будуть доставляти любителів природи аж до Синяка, що в Мукачівському районі. Інвестиційний проект на стадії завершення, він розробляється згідно з генеральним планом забудови комплексу і майстер-планом витягів. Загальна довжина траси 34 кілометри. Туристичний комплекс зводиться товариствами з обмеженою відповідальністю „Коло-Центр" та „Мікол".

Солочинська сільська рада знає заробляти гроші. Так, за дев'ять місяців цього року її бюджет поповнився на 185,5 тисячі гривень, отриманих від прибуткового податку. За оренду надійшло 178,5 тисячі, що значно більше, ніж було торік. Дарунки вручаються і породіллям та молодожонам, аби день, коли народилась дитина чи береться шлюб, запам'ятався надовго.

Грошима допомагають й інвестори, такі як товариства „Сузір'я", підприємці Олександр Соломаха, Віктор Чернов, Анатолій Мінченко та Анатолій Гольда. За їх старання для місцевої школи закуплено комп'ютер, ксерокс, у сільраду - принтер. Тепер вони взялися частково профінансувати будівництво 800-метрової асфальтової дороги до кінця села.-Вже укладено рамкову угоду, згідно з якою гроші надійдуть також від Міжнародного Банку Реконструкції та Розвитку. Фінансування відбудеться, аби реалізувати проект „Фонд соціальних інвестицій", який впроваджується відповідно до Закону України „Про ратифікацію Угоди про позику (проект „Фонд соціальних інвестицій") між Україною та Міжнародним Банком Реконструкції і Розвитку. Робиться це задля того, щоб „впровадити нові підходи у реформування соціальної сфери, щодо переваг механізмів, спрямованих на залучення місцевих громад до вирішення гострих соціальних проблем та поділяючи спільне прагнення покращити якість соціальних і культурних послуг у закладах сільських та селищних рад, забезпечити доступ до вразливих верств населення шляхом мікропроектів, ініційованих місцевою громадою".

Задумок, планів у Солочинської територіальної громади чимало, хочеться жити не гірше, ніж у місті, користуватися тими ж благами - мати власний водопровід, каналізування. Вже виготовлена проектно-кошторисна документація на будівництво водопроводу з потоку Теса-ник. Розробляється каналізування мікрорайону, що в урочищі Біласовиця, де вже є дев'ять будинків. Перший проект коштує 4 мільйони 413 тисяч гривень, другий - 2 мільйони. Обидва документи знаходяться на розгляді в обласній держадміністрації. Селяни сподіваються, що держава теж допоможе - водопровід буде включено до бюджету на наступний рік. В стадії завершення проектна документація на реконструкцію фельдшерсько-акушерського пункту під амбулаторію. Цей об'єкт фінансуватиметься за власні кошти - вартість його близько 300 тисяч гривень. Гроші одержать від продажу землі лікувально-оздоровчого комплексу „Сузір'я".

"Вісті Свалявщини"
19 листопада 2007р.

Теги:

Коментарі

Ярік 2007-11-19 / 14:04:00
Оздоровчий комплекс "Сузіря" побудований мафіозі Павлом Ганинцем на паях громадян. Якщо продавати землі, що під цим комплексом, потрібно. також, продати й саме "Сузіря" "з молотка", як незаконно побудоване!


Проект солочинської сільської ради - чудовий! Однак, мінеральну воду для своїх оздоровниць Вам доведеться купувати в Мафіозного Ганенця _ свердловини у нього в оренді!

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини