Сергій Федака презентував найповнішу історію Закарпаття у датах

В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція з нагоди виходу нової книжки Сергія Федаки "Історія Закарпаття у датах і подіях".

Сергій Федака презентував найповнішу історію Закарпаття у датах

Це найбільш компактна версія крайової історії у повному її обсязі – перша подібна у місцевій історіографії. На 160 сторінках уміщено близько 2000 дат від появи першої людини до лютого 2016 року, коли книга була здана до друку. Зокрема, датовано перші згадки про більшість наших населених пунктів, основні події політичної, економічної і культурної історії краю.

Детальніше про книжку і нелегкий шлях до неї розповів автор Сергій Федака, професор кафедри історії України УжНУ: «Сьогодні існує соціальний запит на подібну інформацію, об’єктивний виклад історії. Тим більше, що історія Закарпаття дуже насичена і не схожа на історію інших регіонів. Є про що писати – наша історія і цікава, і насичена фактажем, і несподівана у багатьох моментах». 

Перед виданням масштабного загального синтезу про історію краю, на думку Сергія Федаки, потрібно написати щонайменше десяток подібних підготовчих книг: «Потрібно видати окремо історію населених пунктів, історичну географію, генеалогію окремих найвпливовіших родів, дослідження нумізматики та економічної історії, джерелознавство тощо”. Деякі з цих книг уже були написані, а деякі ще тільки плануються. Хронологічним каркасом до майбутньої повної історії Закарпаття є саме презентована книга. «Це історія у стислій формі, але дає певне змістовне уявлення, якою є специфіка нашого краю», - каже автор. 

Нова, вже 22-га книга автора, “Історія Закарпаття у датах і подіях” є саме хронологією нашого краю, куди увійшла найважливіша інформація про основні віхи історії області. Книга Сергія Федаки включає дати від найдавніших часів доісторичних племен (майже мільйон років тому) і аж до 21 лютого 2016 року. Загалом вона містить чотири великі розділи. 

Деякі дні розписані навіть по годинах – наприклад, події Карпатської України. “Може, менш детально  я відобразив період сучасної, незалежної України, але планую, що до 24 серпня вдасться зробити такий більш детальний покажчик історії Закарпаття у складі сучасної України”, - додав історик. Сергій Федака також додає, що новітню історію пишуть переважно журналісти, а не історики. 

До 2025 року Сергій Федака сподівається видати вже не “телеграфну” книгу, а більш деталізовану. 

Крім хронологічного покажчика є і багатий список літератури. Це буде цікаво для молодих дослідників, студентів, які часом скаржаться на брак літератури.

«Насправді є дуже багато джерел – близько сотні саме джерельних позицій, кілька сотень дослідницької літератури, а також журналістські матеріали», - каже Сергій Федака. 

Книга вийшла у видавництві «ІВА», професор самостійно профінансував її видання.

Можливо, слідом за презентованою книгою автор писатиме і художні романи про історію Закарпаття, як це вже було у його книгах «Карпатський кросворд» та «Валет Валентина Другета» (Карпатська Україна і друга половина XVII століття відповідно). Цікавими для нього є доба владики Бачинського, коли закладалися підвалини інтелектуального світу Закарпаття, просвітництва, а також період 1918-1919 років та Другої світової війни, коли тривало гноблення, а разом з тим помітний й духовний ренесанс краю, повідомиоли в Ужгородському прес-клубі.

15 квітня 2016р.

Теги: Сергій Федака, книга, історія

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини