Референдум 1991 року про спеціальну самоврядність Закарпаття був звичайним політичним шахрайством – Москаль (ДОКУМЕНТИ)

У ході збору доказів для судового визнання результату референдуму 1991 року про спеціальний самоврядний статус Закарпаття таким, що не має юридичної сили, почали спливати документи, які свідчать – так зване обласне волевиявлення було звичайним політичним шахрайством, яким закарпатців дурять уже 25 років

Референдум 1991 року про спеціальну самоврядність Закарпаття був звичайним політичним шахрайством – Москаль (ДОКУМЕНТИ)

Так, згідно з документами, 2 жовтня 1991р. обласна рада на 7-й сесії приймає рішення про створення комісії для обґрунтування статусу Закарпаття, представлення облвиконкому своїх пропозицій та винесення питання про статус Закарпаття на обласний референдум. Це рішення підписують від президії сесії І.Грицак та В.Шепа.

31 жовтня 1991р., не дочекавшись жодного обґрунтування чи пропозицій комісії, обласна рада своїм рішенням призначає обласний референдум на 1 грудня 1991р. й затверджує бюлетень із текстом: «Чи бажаєте Ви, щоб Закарпаття отримало статус автономної території, як суб’єкта у складі незалежної України, і не входило в будь-які інші адміністративно-територіальні утворення?» Однак це рішення обласної ради президія не наважилася підписати, знаючи наперед, що рано чи пізно доведеться відповідати. А рішення без підпису не є дійсним.

20 листопада 1991р. на позачерговій 8-й сесії облрада міняє текст бюлетеню на такий: «Чи бажаєте Ви, щоб Закарпаття отримало із закріпленням у Конституції України статус спеціальної самоврядної адміністративної території, як суб’єкта у складі незалежної України, і не входило в будь-які інші адміністративно-територіальні утворення?» Це рішення також ніхто не наважився підписати, тобто воно не є дійсним!

Після референдуму його результати жодна сесія обласної ради не затверджувала.

Ініціатори обласного референдуму, який проводився з подачі комуністів та КДБ для дестабілізації ситуації в Україні, кажучи по-простому, наклали в штани, й побоялися взяти на себе політичну відповідальність за можливі наслідки. Тому й не підписали документи. Тобто, де-факто референдум відбувся, а де-юре – його не було. Усі документи обласної ради з цього питання ніколи не оприлюднювалися й трималися в таємниці. На тему документального обґрунтування референдуму було накладено табу, хоча члени створеної 2 жовтня 1991р. комісії (список додається) про всі порушення знали. Але чомусь промовчали. Так званий обласний референдум про спеціальний статус Закарпаття провели тишком-нишком.

Надаємо для ознайомлення громадськості копії всіх документів. Оригінали передані до суду, який (у чому немає сумнівів), прийме законне рішення й визнає результат обласного референдуму про самоврядну одиницю Закарпаття таким, що немає жодної юридичної сили і не підтверджений жодним документом.

"На цьому буде покладена жирна точка політичним спекуляціям і політиканам, котрі, переслідуючи свої особисті інтереси, 25 років маніпулювали свідомістю закарпатців, опираючись на так званий обласний референдум. Я дуже радий, що остання заява обласної ради отримала такий резонанс і примусила детально розібратися в темі. В іншому випадку Закарпаття й далі вірило б у так зване волевиявлення 1991 року, яке виявилося міфічним. На жаль, притягнути організаторів референдуму до кримінальної відповідальності неможливо через закінчення терміну давності. За нинішнім кримінальним кодексом термін притягнення до кримінальної відповідальності навіть за найважчі злочини становить 15 років. Сподіваюся, що після оприлюднення документів мешканці Закарпаття дадуть належну оцінку ініціаторам тодішнього референдуму, які на замовлення КДБ і комуністів збурили суспільство, а самі поховалися. Раджу їм перед світлим святом Великодня піти в церкву, висповідатися і поставити свічку за упокій референдуму", - пише голова Закаратської ОДА Геннадій Москаль.

Як раніше повідомляло Закарпаття онлайн, Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль направив позов до Окружного адміністративного суду з проханням визнати результат референдуму 1 грудня 1991 року, в якому йшлося про надання Закарпатській області статусу спеціальної самоврядної одиницю в складі України, таким, що не має юридичної сили, і скасувати відповідні рішення Закарпатської обласної ради.

Як повідомляє прес-служба Закарпатської ОДА, позов пов'язаний із суспільним резонансом, який виник довкола звернення Закарпатської облради від 5 квітня цього року до вищого керівництва України з проханням надати більше повноважень на місця в рамках Конституційної реформи з децентралізації.

– Сам референдум 1991 року в частині надання області особливого статусу був незаконним, – заявляє Г.Москаль. – Він прямо суперечив тодішньому Закону України «Про всеукраїнський та місцеві референдуми», ст. 4 якого гласить: «Предметом місцевого референдуму може бути прийняття, зміна або скасування рішень з питань, віднесених законодавством України до відання місцевого самоврядування відповідних адміністративно-територіальних одиниць, а також прийняття рішень, які визначають зміст постанов місцевих Рад народних депутатів та їх виконавчих і розпорядчих органів». Питання про внесення змін у Конституцію може розглядатися конституційною більшістю Верховної Ради, тому результати закарпатського референдуму не мали й не мають жодної юридичної сили, усе, на що вони здатні, – це спричинювати різні політичні спекуляції, як це трапилося й цього разу. Якщо за 25 років ніхто з патріотів не додумався в судовому порядку визнати юридично нікчемним інспіроване тодішнім КДБ і комуністами «волевиявлення» і пов’язані з ним рішення обласної ради, які мали на меті розхитати ситуацію в Україні, то це буде зроблено мною. Після рішення суду результат референдуму можна буде викинути на смітник історії Закарпаття.

Що суттєво, звернення щодо внесення змін до Конституції України та надання широких адміністративних і фінансових повноважень органам місцевого самоврядування, яке опиралося на результати вказаного референдуму 1991 року, було прийняте 5 квітня під час сесії Закарпатської обласної ради в результаті пакетного голосування. В сесійну залу відповідний проект рішення було подано за підписом голови Закарпатської обласної ради Михайла Рівіса, призначеного на посаду депутатською більшістю, створеною за ініціативи Г.Москаля.

Сам Г.Москаль був присутнім під час голосування в сесійній залі і не заперечував проти прийняття тексту, що містив посилання на референдум про самоврядність 1991 року.

13 квітня 2016р.

Теги: референдум, самоврядність

Коментарі

Русинка 2016-04-30 / 19:19:13
Москаль - зайда послідня. Копаниць му никиму всадити в гузицю і за перевал. Най реформує москальщину.

паиріот 2016-04-16 / 17:49:26
Хіба що Ізраїлю :(

ЗалУПА 2016-04-16 / 17:44:43
Москаля у президенти!

Читач 2016-04-15 / 09:23:14
Смішно, як колишній комуніст глумиться з комуністів. Хай Москаль забирається із Закарпаття до своїх хазяїнів-жидів у Києві.

Це я 2016-04-13 / 22:26:29
Називати організаторів комуністами, читаючи список, це щось таке, як керманичів теперішньої України та областей - патріотами України.
Москаль, думаю, був більшим комуністом у той час, чим любий з цих.

Це я 2016-04-13 / 22:20:37
"Так званий обласний референдум про спеціальний статус Закарпаття провели тишком-нишком."
При 78% голосів "за", назвати референдум проведеним "тишком-нишком"!

русин 2016-04-13 / 20:53:00


Коментар видалено. З пропагандою "русинства" і сепаратизму - на інші ресурси, де це толерується. Адмін


Істина 2016-04-13 / 20:18:56
Ну так у чому проблема? Можна і переголосувати. Мешканці в той час висловили свою думку на референдумі і до чого тут якісь папірці з підписами чиновників? Вже всім давно ясно, для чого тут намалювався Москаль , чиї інтереси переслідує і на кого працює проти закарпатців.

Вудро Вільсон 2016-04-13 / 19:20:01
За такою логікою і референдум про визнання незалежності України також є недійсним за законодавством СРСР, так що, закарпатців теж ввели у оману "шахраї"? А договір 1945 року, про перехід Закарпаття до складу СРСР від ЧСР, який реалізували при Сталіні, також недійсний? Якщо входити у юридичні тонкощі і нівелювати думку людей, нічого путнього з цього не вийде

Закарпатка 2016-04-13 / 17:22:32
Не такому продажному мусору як Москаль давати оцінку Закарпатцям, хай краще заберає свою шлоєбонь і чухає з області поки ще може

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини