В Ужгороді вийшла антологія поезії та малої прози письменників сусідньої Словаччини "Під синіми Бескидами"

Етнографічне, історичне та геополітичне коріння добросусідства наших краян і словаків тісно переплетене з прадавна. Серед багатьох доказів цього твердження є споріднені духовність, культура, побут, звичаї, обрядові традиції, що мають яскравий відбиток і в мистецтві, і в літературі, особливо у спадщині Будителя русинів — Олександра Духновича, та багатьох інших письменників історичного Закарпаття і Словаччини. Це відображено в десятках досліджень, у тому числі й різножанрових літературних творах українських митців Словаччини. Свідченням цього є два збірники художніх творів антологічного типу — «Ластівка з Пряшівщини» (1960) та «Карпатська замана» (1989).

Юрій Шип
Юрій Шип

Наприкінці 2003 року в Пряшеві на творчій зустрічі українських журналістів і письменників Словаччини з тодішнім директором «Видавництва «Закарпаття» Василем Ільницьким виникла ідея видати якнайповніше зібрання літературних здобутків словацьких майстрів поезії та белетристики XX століття. Проте тоді втілитися їхньому задуму не судилося...

В умовах потали мистецтва видавничі справи продовжував відомий літературознавець і книговпорядник Дмитро Федака. Довгі та високі полиці видань, створених і упорядкованих зусиллями цього невтомного крайового майстра видавничої справи, і в умовах економічної скрути поповнювалися унікальними книжками. Дмитром Федакою завдяки співпраці з Василем Ільницьким, за фінансової підтримки обласної держадміністрації, здійснено чимало видань найвідоміших крайових письменників у серії «Письменство Закарпаття»: «Вибрані твори» О.Духновича і «Вибрані

твори» А.Волошина», збірка «Я теж українець» та «Щоденник» В. Гренджі-Донського, «Брості» Івана Ірлявського, збірник переказів «Як то давно було» Івана Сенька, три антології — «Закарпатські оповідання», «Закарпатська поезія» та антологія літератури для дітей.

Не так давно цей список збагачено ще одним унікальним бестселером - антологією поезії та малої прози словацьких письменників «Під синіми Бескидами». До цієї великої книги (Ужгород, ВАТ «Видавництво «Закарпаття», 2006, 560 стор.) увійшли кращі набутки 31-го поета і 26-ти прозаїків із сусідньої країни. Ментальна й художньо-мистецька вартість творів словацьких майстрів пера в історичному та етнічному аспектах, «літературні стремління Духновичевого краю у XX столітті» вправно висвітлені в передмові редактора - того ж Д.Федаки.

Композиційна канва творів антології, пропонованих читачеві, скомпонована таким чином, що він має можливість відчути: словесне мистецтво українських письменників Словаччини долає, хоч і нелегко, «регіональні рамки і входить у загальнонаціональну скарбницю красного письменства».

До видання ввійшли твори митців, котрі безпосередньо причетні до історіїта літератури Закарпаття (старшого і молодшого поколінь). Маємо на увазі передусім поетів та прозаїків Ірину Невицьку, Василя Ґренджу-Донського, Зореслава, Федора Лазорика, Юрія Бачі, Богдана Ігоря-Антонича, Федора Іванчова, Михайла Шмайду, Івана Яцканина й інших талановитих майстрів слова.

Похвально, що в антологію вписано також імена не тільки відомих нашому читачеві, але й не менш цікавих у багатьох площинах літературної царини письменників - Михайла Качалуби, Івана Мацинського, Сергія Макари, Иосифа Збіглея, Ганни Ко-цур, Василя Зозуляка, Василя Дацея та інших, чий голос далеко чутний, а перо майстерно відточене у найрізноманітніших засобах художнього творення образів та літературних жанрів.

У художній тканині видання акумульо-ванікращі зразки психологічних мотивацій, філософських спостережень та умовиводів авторів, самобутньо змальовані неповторні характери з невичерпної таїни людського буття. В них пульсують тривоги серця і душі в історично-просторових та морально-етичних вимірах і оцінках споконвічних абори-генів-українців під Бескидами.

Зі сторінок цього сучасного свічада словацької україністики віють пахощі цілющого нарду Карпатських гір.

Прочитати цю антологію - значить прилучитися до чуття єдиної родини українського народу на рідній землі та в екзилі, до краси людської душі з м'животрепетними не-спокоями і сподіваннями, пройнятись наснагою добра до рідного краю. І саме за це її видавці Дмитро Федака та Іван Яцканин заслуговують якнайглибшої щирої вдячності українського читача.

Юрій Шип, письменник
16 листопада 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
» Всі новини