Ужгородці пишаються своїм містом, чітко євроінтегровані, не довіряють судам і прокуратурі та негативно ставляться до міської влади

Безпрецедентне всеукраїнське соціологічне дослідження серед 24 міст України було презентоване нещодавно соціологічною групою “Рейтинг”.

Ужгородці пишаються своїм містом, чітко євроінтегровані, не довіряють судам і прокуратурі та негативно ставляться до міської влади

Дані в ході опитування були зібрані у 24 містах України 20 січня-8 лютого за допомогою face-to-face інтерв'ю на дому у респондентів. Загальна вибірка склала 19,200 інтерв'ю (по 800 у кожному місті). Цільова аудиторія - постійні жителі України віком від 18 років і старше. Вибірка є репрезентативною для населення міст по віку і статі. 

Аналіз навіть в першому наближенні дозволяє зробити дуже важливі висновки про настрої і тенденції, які панують в Ужгороді. Підсумки в цьому контексті підбив на своїй сторінці в соціальній мережі Фейсбук перший заступник Ужгородського міського голови Іштван Цап.

"Перше і найголовніше — ужгородці пишаються своїм містом, займаючи при цьому 8-е місце у рейтингу з показником 67%. Участь громади у процесі прийняття рішень владою важливою вважають 94% ужгородців. Це далеко найвищий показник серед обласних центрів України! Ужгородці готові також долучатися до розробки пропозицій для міської ради (3-е місце). Серед опитуваних міст ми, практично, найкраще ставимося до людей з особливими потребами (97%). Ужгородці дуже песимістичні щодо прогнозів розвитку економічної ситуації в Україні — 74% вважають, що ситуація погіршиться. Це найвищий показник серед опитуваних міст! Ужгородці чітко євроінтегровані з показником у 84% тих, хто проголосував би за вступ до ЄС", - зазначив заступник міського голови Ужгорода.

Разом з тим, відзначив, що в багатьох питаннях містяни виявились хіба що не унікальними у своїх відповідях: "Насамперед, серед всіх опитуваних міст, саме у нашому місті найвищий показник довіри до Національної гвардії. Ми входимо в п'ятірку лідерів серед тих, хто підтримує діяльність армії, церкви, громадських організацій, сусідських об'єднань. Ужгородці — активні прихильники максимальної децентралізації: ми на першому місці серед тих, хто вважає, що важливі для міста рішення мають прийматися міською радою або міським головою. Ми також перші серед тих громадян, хто вважає, що генеральний план міста має прийматися міською радою (74%). Ужгородці високо цінують свої школи (2-е місце), дитячі садочки (3-е місце), виші (4-е місце). Жителі нашого міста на 3-у місці серед, тих до схвалює діяльність громадських організацій".

Не оминув Іштван Цап, аналізуючи настрої городян, і "дуже серйозні та негативні речі": "В ужгородців найнижчий рівень довіри до діяльності судів та прокуратури. Діяльність судів “зовсім не схвалюють” 82% (!) містян, а діяльність органів прокуратури - 78% відповідно. Ужгород у трійці міст, жителі якого негативно ставляться до свого виконавчого комітету, міської ради, комунальних підприємств. Ужгородці вважають, що у них найгірші тротуари, каналізація, громадський транспорт".

"Які висновки можна зробити з аналізу опитування. Насамперед, ужгородці люблять своє місто. В Ужгороді, у порівнянні з іншими містами, дуже активні і дієві громадянські організації, які користуються високою підтримкою громади. Очевидно, що абсолютну більшість міських проблем сьогоднішня влада отримала у спадок. При цьому громада дуже уважно спостерігає за діяльністю міської влади, не балуючи її при цьому авансом довіри. Мабуть, планка оцінки ужгородців висока, оскільки вона сформована, в тому числі, і від вражень результатів роботи місцевої влади в сусідніх Угорщині та Словаччині. І з цим не можна не рахуватися", - зазначає чиновник.

А відтак, визнає: нинішній владній команді "треба буде прикласти надзвичайно багато зусиль, виконати величезний обсяг складної і системної роботи для досягнення змін на краще. І цілком очевидно, що зробити це буде неможливо без дієвого діалогу і ефективної підтримки громади".

05 квітня 2016р.

Теги: ужгородці, рейтинг, настрої, Іштван Цап

Коментарі

суддя Дредд 2016-04-06 / 00:29:07
Надіє, 82% справді знають про корумпованість, продажність наших правоохоронних органів - або самі стикалися, або знають через родичів, друзів, знайомих.

З корумпованими ДАІшниками стикалися 100% наших водіїв. Хіба цього не досить.

Надія 2016-04-05 / 23:33:49
Як можна судити про роботу правоохорончих органів, не будучи обізнаними з їхньою діяльністю?Це що 82% містян судилися, а 78% ужгородців мали справу с прокуратурою??? оце так населення!!!! скандалюги і склочники получається.Або дебільне опитування.

Мішко 2016-04-05 / 20:13:29
Се вам не Мукачево, дєтка!

Суть 2016-04-05 / 19:39:05
За результатми опитування Ужгород випереджає абсолютну більшість міст України по розвитку громадянського суспільства. Не бачити цього, не розуміти цього, відмежовуючись від людей навіть на сесіях міської ради - це стрибок у політичне небуття будь-якої влади в місті. Приклад Погорєлова - дуже показовий.

Дмитро 2016-04-05 / 19:28:06
Чому відсутня довіра до новоствореноі і оновленоі прокуратури я не розумію?

унвар 2016-04-05 / 17:16:03
Ужгородці такі ужгородці!

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини