Закарпаття: божевільна маленька держава, яка випередила історію і кинула виклик нацистам в Європі (ФОТО)

Закарпаття: божевільна маленька держава, яка випередила історію і кинула виклик нацистам в Європі (ФОТО)

Українська Карпатська Січ стала першою силою, що наважилася дати відсіч наступу нацистів на Європу

У березні 1939 року Чехословаччина ледве дихала. За результатами Віденського арбітражу північно-західна частина Чехії – Судетська область відійшла до Німеччини. Словаччина і українське Закарпаття отримали автономію, хоч і не без конфліктів між місцевими політичними елітами і празькою владою. Угорщина і Польща не приховували своїх апетитів, претендуючи, відповідно, на Закарпатті та Чеський Тєшин.

Уряд в Празі не бажав віддавати всі важелі управління і стежив, щоб до влади в Ужгороді не прийшли занадто самостійні діячі. Хоча в підсумку виявилося, що Андрій Бродій, перший керівник Закарпатської автономії, призначений за сприянням Праги, незважаючи на деклароване москвофільство, працював на угорську розвідку. Однак і воювати за Закарпаття Чехія не хотіла, хоча її армія з озброєнням і рівнем тактичної підготовки була однією з кращих в Європі. Вісім років потому генерал військ СС Юрген Штрооп зізнався співкамернику, бійцю Армії Крайової Казимиру Мочарському, що генералітет Третього Рейху всерйоз побоювався опору чехів – мовляв, «вони нас розвалили».

Хотіли чехи воювати чи ні, але ставало ясно, що без зброї не обійтися. А в українців і зброї, і можливостей її дістати було замало. У листопаді 1938 року за створення майбутніх українських збройних сил на Закарпатті взялася Організація Українських Націоналістів. З її точки зору Закарпаття було тим шансом, який українство чекало з початку 1920-х: скориставшись критичним послабленням одної з держав, що контролювала населені українцями території, методом факту створити осередок української державності.

ОУН почала формувати на Закарпатті власні бойові загони та штаб майбутньої армії під назвою Карпатська Січ. Керівництво штабом взяв на себе Михайло Колодзінський, за постачання зброї відповідав Роман Шухевич.

До березня 1939 року Закарпаття інтенсивно формувало власні управлінські та військові структури. 15 березня, як тільки нацистські війська вступили на територію Чехословаччини Закарпатська Україна проголосила незалежність.

На неї відразу напала Угорщина.

Кілька днів Карпатська Січ тримала оборону і вела виснажливі бої на Красному Полі, поки не була розгромлена. Незабаром вся територія Закарпаття була окупована Угорщиною.

Про те, що Угорщина нападе, українці знали. До березня 1939 року посол Німеччини в Празі кілька разів «рекомендував» закарпатцям здатися і не натикатися на війну з союзником Третього Рейху. Проте командир штабу Карпатської Січі Михайло Колодзінський відповів на ці погрози: "У словнику українського націоналіста немає слова "капітуляція"".

Божевілля? Незважаючи на співвідношення сил, так. На тлі «раціональної» поведінки лідерів Великобританії та Франції у Відні восени 1938 року – безумство в квадраті. Протистояти однією з найсильніших держав континенту українці не могли.

Та й Гітлер на той момент виглядав цілком респектабельно. Голокост і газові камери були попереду, поки євреїв «всього лише» обмежували в правах і всіляко вичавлювали з Німеччини. Концентраційні табори були тільки на території Німеччини, та сиділо там порівняно небагато людей. А про систематичне вбивство душевнохворих і невиліковних пацієнтів нацистська пропаганда воліла мовчати. Тому для зовнішнього світу Третій Райх був процвітаючою державою єдиного народу з сильною економікою, а з його лідером спілкувалися керівники європейських держав.

Однак Закарпатська Україна повстала не тільки проти нацизму, а проти комунізму. Не тільки тому, що Радянський Союз був для ОУН ворогом номер один. Метою самого СРСР було розширитися мінімум до Атлантики, а в ідеалі – на весь світ. Агентами, які допомагали радянській державі в цій справі, стали держави, пригноблені і скривджені поразкою в Першій світовій війні.

Передусім це була Німеччина. Згадаймо, що до виборів, що привели до влади нацистів, співвідношення сил в рейхстазі було таким: Націонал-соціалістична німецька робітнича партія, очолювана Гітлером, мала 42,6% голосів, соціалістична партія – 37%, комуністи – 18%. Однак напередодні виборів нацисти утворили блок з Комуністичною партією Німеччини, яка була одним з головних членів Комінтерну і приймала рішення тільки за згодою Кремля. Прийшовши до влади за сприяння комуністів, нацисти почали розхитувати Європу. Рано чи пізно це повинно було закінчитися великою війною, в якій, за кремлівським планом, «капіталісти» мали знекровити себе.

Австрія і Чехословаччина були першими жертвами, за ними надходила черга Польщі. Раптом у гру титанів утрутилась невелика Карпатська Україна. Божевілля? Мабуть. Але тепер ми розуміємо – а найбыльш далекоглядні політики тих часів, такі як Уїнстон Черчілль, розуміли тоді, що б зупинити нацистів можна було тільки збройною відсіччю. Січовики стали першими, хто ризикнув.

Чи могли вони якщо не перемогти, то принаймні затримати наступ нацистів та їхніх союзників? Історія, на жаль, не має умовного способу. І, враховуючи правду про нацизм, що розкрилася після війни, закарпатські українці і ОУН виявилися ледь не політичними провидцями, відстоюючи власний ідеал у безнадійній боротьбі.

Олеся Ісаюк, історик Національного музею–меморіалу Тюрма на Лонцького та Центру досліджень визвольного руху, НВ

31 березня 2016р.

Теги: держава, божевілля, виклик, нацисти

Коментарі

нік 2016-04-07 / 09:35:30
А потім жаліємось, що унас тупий електорат - не може відрізнити чорне від білого! А який він може бути якщо його виховувати на таких казках! Якраз після такої обробки розрізнення поняття "свої-чужі", "зрада-перемога" стає для пересічного українця недоступним!

читачка 2016-04-02 / 19:18:36
"У березні 1939 року Чехословаччина ледве дихала".
Ахаха.
Да што ві гаваріте?

Учасник 2016-04-01 / 14:30:41
Повністю погоджуюсь з Personne.
Віддає совковим міфотворчеством .
Більше того автор допускає відверті
ляпи :Закарпатська Україна ??? Закарпатська автономія ??? автор звідки такі назви виколупав ?
Була "Карпатська Україна", до того була автономія "Пудкарпатська Русь"
А про боротьбу з нацизмом і комунізмом
, ну це взагалі вже якісь фантазії ,
в стилі совка .Памятаєте як совки з
Т.Шевченка ліпили пролетарського революціонера ...


О.Д. 2016-04-01 / 00:40:06
Це я, я б з вами з задоволенням поспілкувався на тему міфологічності угорської історії, але тут тема інша, а тому Адмін забангитть мене за флуд. І буде мати рацію ))

Personne 2016-04-01 / 00:09:34
Викладений матеріал смердить совком. Гучна, але пуста назва.

Це я 2016-03-31 / 23:09:50
Не знаю, що маєте на увазі під висловом: "Угорська історія, наприклад, це взагалі суцільна міфотворчість."
У Світі, в Угорщині зокрема, історія є наукою. Турул не є частиною угорської, отже, світової історії, а є частиною культурної спадщини угорців. Якщо його мали на увазі.
В Україні теж є класичні історіки, які працюють на підставі об"єктивник фактів. Роботи таких науковців не є цікавими для широкого загалу. Попит мають, (в Угорщині, думаю, так само,) праці історіків-байкарів, яких не зв"зують жорстки правила культивування історічної науки.
На прикладі спільної роботи історіків Франції та Німеччині во ім"я примирення двох народів, науковці Угорщині теж мають завдання разом з історіками усіх сусідніх держав виробити єдине бачення подій минулого. Броблеми в угорських історіків виникають у випадках з тими країнами, де історію з пропагандиською метою заміщають міфами.

О.Д. 2016-03-31 / 20:55:49


Я не відстоюю дискурс ) Я дав відповідь на запитання про "листи Волошина Адольфу". (Хоча, якщо не помиляюся, йдеться не про листи А.Волошина, а якесь колективне звернення).

Так, теза "перших борців з нацизмом" певною мірою шкутильгає, тому я й на писав: ПО ФАКТУ, а не ПО СУТІ. Однак, як певний пропагандистський штамп в загалом корисному протиставленні "свої-чужі" - годиться )

У всіх народів історична пропаганда, розрахована на МАСИ, складається зі штампів і міфологем. Угорська історія, наприклад, це взагалі суцільна міфотворчість. То чому ми маємо відмовлятися від того, що можна використати в розбудові наших нації та держави? )

Ну а мислячим індивідуумам зовсім не обов'язково приймати те, що спрямовується на споживання масам... ))


Олег С. 2016-03-31 / 20:38:47
Олегу Д. - факт такий: один сателіт Німеччини зіткнувся з іншим. Причому першого Німеччина "кинула".

Спроба зробити з січовиків борців з нацизмом невдала, як на мене. Українським націоналістам ця версія все одно не до вподоби (бо Райх вони поважають), а дєдивоювалуси легко найдуть факти не користь Карпатської України. Сам дискурс "перших борців з нацизмом" тут невдалий, і віддає совком.

О.Д. 2016-03-31 / 19:32:00


Тоді, у 1938-39 рр Третій рейх був ще далеко не таким, яким став за підсумками Другої світової війни. Тоді це була держава, на яку орієнтувалася вся Європа. Але по факту так: саме Карпатська Україна першою протистояла якщо не прямо нацистській Німеччині, то її сателітові - точно.


Генек 2016-03-31 / 17:40:07
а як же листи Волошина Адольфу, де він просив протекторату третього рейху?

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини