За півроку жодному з фігурантів відчуження історичної синагоги в Ужгороді на користь Ледиди й Чубірки не вручено підозру

Один із найбільш ласих шматків цінної нерухомості в історичному центрі Ужгорода, який втратила громада через дії місцевої влади 2010-2015 років, є, безперечно, будівля колишньої синагоги на площі Жупанатській.

За півроку жодному з фігурантів відчуження історичної синагоги в Ужгороді на користь Ледиди й Чубірки не вручено підозру

У липні 2015 року журналісти з’ясували: це приміщення перейшло до рук родин голови ОДА часів Януковича Олександра Ледиди. А згодом частинкою будівлі заволоділа і родина екс-голови Закарпатської облради Володимира Чубірка.

Детально про перипетії навколо продажу будівлі описано у розслідуванні “Колишня синагога Ужгорода таємно стала приватною власністю”. Якщо коротко – приміщення невідомо на якому аукціоні купила невідомо яка фірма, а згодом нерухомість перейшла у приватну власність людей, чиї найближчі члени сім’ї безпосередньо були представниками влади. Тобто, можна припустити, два вищезгадані чиновники думали не про те, як ефективно використати приміщення на благо громади чи хоча б продавати його на відкритому, прозорому аукціоні, а переживали, щоб муніципальне приміщення залишилося їх найближчим родичам. Тож ознаки використання свого службового становища тут, що називається, на лице.

Між тим, уже два роки у стінах Закарпатської облради не можуть надати копії проведення аукціону із продажу будівлі колишньої синагоги. Спочатку казали, що його вилучила прокуратура. Далі відписували, що документ “завис” у процесі передачі усіх справ від ліквідованого управління з питань майна комунальної власності ОДА до новоствореного відділу управління комунальним майном облради.

17 лютого 2016 року перший заступник голови Закарпатської обласної ради Йосип Борто у відповідь на інформаційний запит – надати копію протоколу аукціону – відповів, що в облради цього документу немає. Відтак запит переадресували організатору сумнівного аукціону – “Універсальній товарно-сировинній біржі”. Відтоді вже пройшло більше відведених Законом 20 робочих днів, а відповіді досі немає. 

Між тим, про результати журналістського розслідування було повідомлено Національне антикорупційне бюро України. На що там відповіли – підстав для проведення розслідування у детективів немає, оскільки не встановлено обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, віднесеного до підслідності НАБУ.

Однак після виходу попередньої публікації народний депутат України Віктор Балога направив звернення до Генеральної прокуратури України щодо факту проведення аукціону. На це прокурор Закарпатської області Володимир Янко повідомив нардепа, що слідчий відділ УМВС України в області 5 серпня 2015 року – менш ніж через місяць після журналістського розслідування, – розпочав досудове розслідування кримінального провадження за фактом незаконного проведення аукціону службовими особами тої самої “Універсальної товарно-сировинної біржі”.

У факті проведення аукціону правоохоронці побачили ознаки кримінального правопорушення, описаного у статті 364 Кримінального Кодексу – “Зловживання владою або службовим становищем, тобто умисне, з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для самої себе чи іншої фізичної або юридичної особи використання службовою особою влади чи службового становища всупереч інтересам служби, якщо воно завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб“.

Відтоді уже пройшло більше шести місяців. Чи з’явилися підозрювані? “У вказаному кримінальному провадженні жодній особі повідомлення про підозру не вручалося і відповідно до суду провадження не направлялося“, – констатував у відповіді на запит заступник начальника ГУНП України в Закарпатській області Степан Довгунь. У прес-службі управління Національної поліції в області уточнили – наразі слідство триває, цим займаються в Ужгородському відділі поліції.

Між тим, попри підозри у незаконному відчуженні, наразі на будівлю колишньої синагоги не накладено арешт, що підтверджує Реєстр нерухомості. Будівля й далі належить, більша частка, приватному підприємству “Мале приватне підприємство «Латекс”, засновник якого – Тетяна Ледида, дружина голови Закарпатської ОДА 2010-2014 років Олександра Ледиди. Частинка приміщення належить ТОВ “Росток”, серед засновників якого – батьки голови облради 2014-2015 рр. Володимира Чубірка.

Тобто, нічого не змінилося від липня 2015 року – і фірми, і їх засновники – ті самі, пише Ярослав Гулан, Бюро журналістських розслідувань “Варто ЗНАТИ!” для СorruptUA.org.

25 березня 2016р.

Теги: синагога, відчуження, підозра

Коментарі

Землячка 2016-03-25 / 12:38:24
Прокоментуйте, в якому періоді проведено "приватизацію"?

НОВИНИ: Соціо

22:39
/ 1
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 1
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 3
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 1
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
» Всі новини