Жінці, що заступилися за сосновий ліс в Оноківцях, намагалися спалити будинок (ФОТО)

Як стало відомо редакції інтернет-видання "Закарпаття онлайн", щодо жінки, що звернулась до правоохоронних органів з приводу законності передачі у власність земельних ділянок соснового лісу в селі Оноківці (мікрорайон Шахта, біля Ужгородсього коньячного заводу), було скоєно злочин – спробу підпалу житлового дерев’яного будинку.

Жінці, що заступилися за сосновий ліс в Оноківцях, намагалися спалити будинок (ФОТО)

Ділянка заявниці є суміжною з лісом і сусідує земельною ділянкою І.Ковальова, якому в цьому лісі було виділено кілька земельних ділянок

Цілком очевидно, що цей факт варто кваліфікувати як спробу залякування чи помсти.

На фото з місця події можна побачити підпалений будинок, а поруч за парканом – сосновий ліс, який правоохоронні органи Закарпаття не вважають лісом.

Сподіваємось, що по даному злочину буде проведено належне розслідування.

 
 

Прокуратура Закарпатської області

88000, м.Ужгород, вул. Коцюбинського, 2-А,
 

Закарпатському міжрайонному

природоохоронному прокурору

Погоріляку М.Й.

88000, м.Ужгород, вул.Коцюбинського, 2-А,

 

Державна екологічна інспекція

Закарпатської області

88000, Закарпатська область, м. Ужгород,

вул. Швабська, 14

 

 

Національне антикорупційне бюро України

03035, м. Київ, вул. Василя Сурикова, 3

 

                                                                                   Головко Вікторії Євгенівни

                                                                                  проживаю в м. Ужгород, вул. Джамбула, **/**

                                                                                  конт. тел.: 

 

З А Я В А

Я, Головко Вікторія Євгенівна, є власником земельної ділянки в с. Оноківці, мікрорайон «Шахта», Ужгородського району, Закарпатської області, площею 0,0800 га, цільове призначення – для ведення індивідуального садівництва, кадастровий номер 2124884801:01:001:0117. Земельна ділянка знаходиться поряд з сосновим лісом.

Як мені стало відомо за відомостями публічної кадастрової карти України, частину лісу, яка межує з моєю земельною ділянкою, було передано у власність фізичним особам для ведення садівництва та особистого селянського господарства, та ці земельні ділянки вже огороджено металевою сіткою, що унеможливлює вільне користування лісом громадянами. Тобто – передано саме для вирощування с/г культур, садових плодових дерев чи винограду. З цього слідує, що у будь-який момент власники таких земельних ділянок можуть безкарно позрізати у лісі багаторічні сосни, посадити на їх місце плодові дерева чи картоплю, та побудувати у лісі садові будинки (на ділянках для ведення садівництва).

Крім цього, з усього лісу, саме на одній з переданих у власність земельних ділянок вже спостерігається знищення дерев, оскільки декілька сосен, що стоять поруч, почали стрімко засихати, а на їх місці зводиться бетонна споруда.

Такий стан справ може призвести до повного вимирання лісу, який згідно до ст. 1 Лісового кодексу України перебуває під охороною держави.

Відповідно до ст. 55 Земельного кодексу України до земель лісогосподарського призначення належать землі, вкриті лісовою рослинністю, а також не вкриті лісовою рослинністю, нелісові землі, які надані та використовуються для потреб лісового господарства.

Відповідно до ст. 1 Лісового кодексу України ліс - тип природних комплексів, у якому поєднуються переважно деревна та чагарникова рослинність з відповідними ґрунтами, трав'яною рослинністю, тваринним світом, мікроорганізмами та іншими природними компонентами, що взаємопов'язані у своєму розвитку, впливають один на одного і на навколишнє природне середовище.

Як слідує із ст. 55 ЗК України, до земель лісогосподарського призначення не належать землі, зайняті, зокрема, зеленими насадженнями у межах населених пунктів, які не віднесені до категорії лісів, та землі, зайняті окремими деревами і групами дерев, чагарниками на сільськогосподарських угіддях, присадибних, дачних і садових ділянках. Проте немає жодних підстав вважати сосновий ліс, в якому кілька десятків років ростуть сосни, утримуючи своїм корінням зсув грунту, землями, які не належать до земель лісогосподарського призначення в розумінні ст. 55 ЗК України. Більше того – такі земельні ділянки не можна в жодному випадку вважати ділянками, які можуть бути використані для індивідуального садівництва чи для ведення особистого селянського господарства (для вирощування с/г культур, садових плодових дерев чи винограду). Та, з рештою, сосновий ліс жодним чином не може бути названий чагарниками, оскільки сосни не відносяться до дерев чагарникового типу, а є лісовими культурами.

Відомо, що для нашого краю є нехарактерними соснові ліси, тому є всі підстави вважати, що даний земельний масив засаджували цілеспрямовано з конкретною метою, на що були витрачені чималі державні кошти. Отже, передача даної унікальної екоділянки певним особам під садівництво чи особисте селянське господарство завдає значну матеріальну шкоду державі.

У зв’язку з цим, прошу Вас:

1) перевірити, до складу яких угідь відноситься даний ліс;

2) встановити законність віднесення лісу до інших категорій земель;

3) встановити законність надання таких земель у власність окремим фізичним особам з цільовим використанням для ведення садівництва та особистого селянського господарства, чим було позбавлено громаду вільним користуванням лісом;

4) у разі віднесення лісу до інших категорій земель та/або незаконності надання таких земельних ділянок у власність – порушити питання про зупинення виконання та скасування відповідних рішень Оноківської сільської ради чи будь-яких інших органів влади (за їх наявності), та, відповідно, скасування усіх цивільно-правових правочинів, укладених на підставі оформлених на виконання таких рішень документів;

6) перевірити затверджений Оноківською сільською радою генеральний план забудови (містобудівну документацію) на відповідність чинному законодавству, зокрема, щодо лісових земельних ділянок, та їх можливого відведення під забудову чи інше використання (садівництво, особисте селянське господарство тощо);

7) перевірити дії посадових осіб Оноківської сільської ради на корупційну складову, а також на зловживання владою або службовим становищем.

Відповідь прошу мені надати в письмовій формі в строки, передбачені Законом України «Про звернення громадян».

 

«01» березня 2016 року                            ____________  В.Є. Головко

 

22 березня 2016р.

Теги: підпал, залякування, сосновий ліс, Оноківці

Коментарі

бывалый 2016-10-08 / 05:08:39
осаулюк ! да выпори ты уже свою бабу что б налюдей не гавкала!

коля 2016-03-25 / 20:05:01


Видалено ряд коментарів за зловживання автором багатоніковістю, ненормативну лексику і апелювання до Адміна. Адмін


пастор здох 2016-03-24 / 16:18:44
пасторе, очевидно ваша християнська релігія дозволяє робити наклеп щодо невинних людей та обзивати їх? боженька не простить вас, пасторе. покайтеся, поки не пізно!

пастор 2016-03-24 / 14:43:17
i до чого? вже всi Онокiвцi знають що сами пiдпалили:))))

Нік 2016-03-24 / 12:39:47
а пастор часом не причетний?

пастор 2016-03-23 / 17:26:13
асауляки ще тiкурвы!!!

месний 2016-03-23 / 13:29:23
пилоры

Вiкторiя 2016-03-23 / 12:25:06
...ще тiльки не били...то готуватись??? Хто пiдпалив мали б вiдповiсти правоохороннi органи, але на це не сподiваюсь. Особисто я пiдозрюю

Олександр 2016-03-23 / 12:12:20
Схоже 90-ті роки на Закарпатті тривають й досі..., а начеб-то наближені до Європи. І ніякі реформи не допоможуть, поки у центральній владі не з'ясують особливості Закарпатської децентралізації.

екс прокурор-адвокат Кудильчак 2016-03-23 / 11:45:01
Облиште менi сестру Ленку Павличенко бо вас буду бити закарпутцi дурнi.

питання 2016-03-23 / 11:29:10
Так син Павліченко ніби-то працює у прокуратурі і не має права отримувати адвокатське посвідчення.

Де собака зарита 2 2016-03-23 / 11:26:14
Прізвище, Ім'я та По-батькові адвоката:
Павліченко Віктор Сергійович

Свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю №21/587 видане --- (на підставі рішення про видачу свідоцтва про право на заняття адвокатською №--- від ---) видане уповноваженным органом Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури - Закарпатська обласна КДКА.

Контактні дані адвоката (адреса, номери телефонів, інші засобів зв'язку):
88000, Закарпатська, Ужгород, вул. Транспортна 32а

Де собака зарита 2016-03-23 / 11:19:12
Проте варто зауважити, що у суддів, як і у багатьох юристів, є схильність до створення правничих династій, і тому нерідко діти суддів стають адвокатами, а згодом і суддями.

Наприклад, суддя Апеляційного суду Закарпатської області Сергій Павліченко є чоловіком Олени Павліченко — адвоката, голови Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Закарпатської області, члена Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури.

Лео 2016-03-23 / 11:06:38
Пані ВІкторія, а суддя апеляційного суду Павліченко Сергій Вікторович - не їхній родич?

Міо 2016-03-23 / 10:52:22
Я не зрозумів Лева, хто хату підпалив, Павліченко чи Штефанюк ??

Вiкторiя 2016-03-23 / 10:52:02
Не знала проти кого пiшла воювати, але не шкодую. ВipЮ в справедливiсть. Закарпаття трохи гальмуэ в реформуваннi, але все залежить вiд громади, а не вiд сiм'ï. Люди, эднаймося, не здаэмося.! Готова поступитися будинком, який вони не спалили до кiнця, але канiстру поруч залишили з натяком на повернення, але не поступся Законом i справедливiстю!

Вiкторiя 2016-03-23 / 10:43:20
СiЛьська рада вже почала "боротьбу". Саме проти мого чоловiка вчора порушено кримiнальну справу за захоплення землi. Може лiс наш, а ми не в курсi? По факту пiдпалу справу ще не порушено. СлIдчI райвiддiлу працюють дуже злагоджено з Онокiвською мафiэю. Ну, що ж будемо разом з " новими " копами вивчати кримiнальний кодекс.

Лео 2016-03-23 / 09:43:16
Штефанюк знову рулить. Зараз він очолює відділ обласної прокуратури. Людина яка підпадає під люстрацію, знову в темі. За що лЮди вмирали на майдані, а, ПАНЕ ПРОКУРАТОР ЯНКО. За які заслуги пане Янко ви поновили Штефанюка на роботі.За які заслуги його синок отримав позачергово земельну ділянку в с. Оноківці. Бандити знову у владі, ось тому і будинки горять.

оноківський 2016-03-23 / 09:21:09
До кого у прокуратуру звертатися ? Може до Штефанюка, котрий отримав декілька гектарів земель в Оноківцях та Оріховиці.

Лео 2016-03-23 / 09:16:51
В Оноківцях землями заправляє Яночко, бувший аферист, який довгий час переховувався в Чехії. Саме Він повязаний з владними корупціонерами, які тримають його за яйця. Треба негайно оскаржити до суду рішення сільради щодо виділення даних земельних ділянок. Звертатись в прокуратуру - марна справа. Так як все повязано саме з прокуратурою.

НОВИНИ: Кримінал

10:28
У Грушові на Тячівщині чоловік увірвався в будинок односельчанки та пограбував її
10:13
Мукачівець, після спільного відпочинку, побив свою колишню дружину до реанімації
18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 2
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
» Всі новини