На Закарпатті реформують органи юстиції та надаватимуть безкоштовно вторинну правову допомогу

В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція "Реформування територіальних органів юстиції та системи надання безоплатної правової допомоги, вдосконалення системи он-лайн послуг".

На Закарпатті реформують органи юстиції та надаватимуть безкоштовно вторинну правову допомогу

Згідно з планом реформування Мін’юсту, буде ліквідовано майже 600 районних управлінь юстиції радянського зразка, які існували в Україні протягом 20 років. Замість них будуть створені Бюро правової допомоги. Планується створення більше 400 таких Бюро по всій країні.

У новостворених Бюро громадянам надаватимуть безоплатну правову допомогу. Українці, які не мають доступу до Інтернету, зможуть скористатися перевагами онлайн-послуг - консультант допоможе отримати ту чи іншу довідку, подати заяву тощо.

Детальніше про зміни, які відбуваються в роботі територіальних управлінь юстиції, розповіла Руслана Натуркач, начальник Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області. Одним з основних напярмків реформування стало прийняття змін до законодавчих актів з питань реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, а також реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців.

"Міністрерство віддало свої функції на місця, – каже Руслана Натуркач. – Зокрема, у 2015 році держреєстраторами юстиції було вчинено 55 904 дії по реєстрації речових прав та 42893 дії по реєстрації бізнесу. Також до цього процесу активно підключилися приватні нотаріуси – 7000 в Україні. Щодо Закарпаття, то з кінця минулого року 182 приватні та державні нотаріуси стали повноцінними реєстраторами. Громадянам довзолено проводити реєстрацію бізнесу у будь-якому куточку країни, ганебні черги відійдуть у минули, натомість наші громадянми зможуть отримувати комфортний сервіс".

За словами Руслани Натуркач, наступним напрямком діяльності юстиції є запровадження у 2015 році центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Такі центри працюють в Ужгороді, Мукачеві і Хусті. Тут надають правові послуги від держави для захисту прав у адміністративному та цивільному процесах  малозабезпеченим громадянам, інвалідам, біженцям, дітям-сиротам, іншим соціально незабезпеченим категоріям громадян.

Не менш важливим напрямком реформування є впровадження системи он-лайн послуг. Завдяки запровадженню електронних сервісів закарпатці можуть онлайн отримати довідки та витяги з реєстрів нерухомості, банкрутств підприємтсв та реєстрації бізнесу, тощо. Подати документи про зміну імені, заяву з бажанням розірвати або вступити у шлюб також можна як у паперовому, так і в он-лайн режимі.

Про це розповів Іван Алмаші, перший заступник начальника Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області.

"Черги і випрошування у чиновників документів – у минулому. Сьогодні через онлайн-сервіс на сайті міністерства юстиції можна отримати потрібну інформацію з наших відповідних реєстрів. Крім того, завдяки реєстраційному номеру у будь-який момент можна отримати інформацію про хід справи реєстрації, наприклад, нерухомого майна. Реєструватися у режимі онлайн можна і по документи про реєстрацію шлюбу чи інші, - каже Іван Алмаші. – Усунено сам контакт між державним службовцем і громадянином, який буде отримувати ту чи іншу послугу".

На сьогодні реформ очікують 13 районних і міськрайонних управлінь, загалом майже 600 тис. управлінь рад зразку. На їх базі будуть створені Бюро безоплатної первинної допомоги, стане можливим доступ до онлайн сервісів Міністерства юстиції України. Бюро на Закарпатті, як і у всій Україні, запрацюють вже з 1 липня 2016 року. 

Василь Попадинець, директор регіонального Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги каже: "В Україні будуть утворені понад 400 бюро правової допомоги. На Закарпатті – у кожному районі. Перш за все це робиться для посилення правової спроможності громад. Люди матимуть більше інформації про те, що відбувається у державі, отримають доступ до онлайн-сервісів органів юстиції, отримуватимуть беззоплатну допомогу. Це також сприятиме подоланню корупціїї та дасть ефект в організації виборчого права".

Для тих, хто не має доступу до інтернету, будуть створені точки доступу до онлайн-сервісів та безоплатної правової допомоги. А також діятимуть «мобільні» пункти, наприклад, свідоцтво про народження дитини в Ужгороді можна отримати безпосередньо у пологовому будинку.

Руслана Натуркач підсумувала: "Наша мета – створити найбільш сприятливі альтернативні способи обслуговування наших громадян. Ми свідомі, що ййне всі готові обслуговуватися онлайн, тому існує система і особистих звернень. Натомість молодь не хоче стояти в чергах, бути залежними від того чи іншого чиновника. Тому система повинна пропонувати і такий шлях доступу до державних послуг".

Захід здійснювався за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Проекту «Справедливе правосуддя», повідомили в Ужгородському прес-клубі.

16 березня 2016р.

Теги: органи юстиції, реформування, правова допомога

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини