На підтримку галузі рослинництва Закарпаття необхідно майже 20 млн грн

Як відомо, рослинництво є основною, стратегічною галуззю сільського господарства, рівень розвитку якої визначає ефективність використання земель сільськогосподарського призначення, забезпечення населення продовольством, кормами тваринництво, харчову промисловість сировиною.

На підтримку галузі рослинництва Закарпаття необхідно майже 20 млн грн

На жаль, ця стратегічно важлива галузь функціонує в умовах недостатньої державної підтримки сільськогосподарських товаровиробників, застарілої матеріально - технічної бази.

У зв’язку з цим крайовим парламентарям департамент агропромислового розвитку Закарпатської ОДА пропонується розглянути та затвердити Програму розвитку та підтримки галузі рослинництва в області на 2016-2020 роки.

У документі наголошується, що особливістю функціонування аграрного сектора Закарпаття є те, що у його сільській місцевості проживає 63,2% населення, цей показник по Україні - 31,3%.

Агропромисловий комплекс краю формують: суб’єкти сільського господарського виробництва, зокрема 1627 одиниць сільськогосппідприємств, з яких 50 - великі та середні товаровиробники, фермерських господарств - 1489 одиниць, особистих селянських господарств - 252,4 тисячі одиниць.

Для виробництва сільської продукції основним ресурсом є землі сільського призначення. Торік обліковано 450,9 тис. гектарів сільськогоспугідь, у т.ч. 199,7 тис.га ріллі. Аграрна реформа призвела до докорінних змін у структурі землекористувачів та землекористування, значної трансформації земель сільськогосподарського призначення від товарного сектору до особистих селянських господарств.

Сьогодні у власності і користуванні особистих селянських господарств перебуває 79,7% сільгоспугідь та 81,9% ріллі. У користуванні сільгосппідприємств знаходиться 42,7 тис.га або 9,5% сільськогоспугідь, у т.ч. 29,5 тис.га ріллі або 14,7% від загальної площі ріллі.

Іншою особливістю ведення аграрного виробництва є висока питома вага меліорованих земель сільського призначення. Площа меліорованих сільськогоспугідь складає 172,7 тис. га або 38,3% до загальної площі сільгоспугідь, а об’єкти інженерної інфраструктури меліоративних систем, що обслуговують ці угіддя, потребують реконструкції, ремонту з метою захисту посівів від підтоплень, засушення, загибелі та запобігання отримання збитків сільськогосптоваровиробниками.

В умовах економічних, кліматичних змін, впливу інших факторів сільського виробництва, зокрема продукції рослинництва все частіше зазнає негативного впливу.

Землеробство протягом останніх років ведеться в умовах незадовільної роботи меліоративних систем, понаднормативного строку експлуатації  матеріально - технічної бази, застосування застарілих технологій тощо.

У зерновиробництві низька питома вага в структурі зернових культур ярої пшениці (2,0%), жита та гречки (0,7%), відсутні посіви проса та сорго.

Значні втрати зерна при збиранні врожаю спричинені тим, що 85% зернозбиральної техніки відпрацювали свій амортизаційний період. Обсяги виробництва продовольчого зерна забезпечують лише 30% потреби області, щороку збільшуються площі посіву під зернофуражними культурами (кукурудза на зерно – 42,6 тис. га або 52,0% в структурі зернових).

Проблемними питаннями є і відсутність спеціалізованих господарств з виробництва овочевої продукції, зокрема в приміських зонах області, необхідної кількості холодильників, овоче-, картопле-, фруктосховищ і складських приміщень для довгострокового зберігання готової продукції.

Наявні площі плодоягідних та виноградних насаджень здебільшого використовуються з понаднормативним строком промислової експлуатації. Сортовий та породний склад насаджень не відповідає вимогам переробної промисловості  та споживачів у свіжій продукції.

Проведені посадки багаторічних насаджень є недостатніми в основному через недостатність стартового капіталу.

Тож, метою створення належних умов для розвитку товарного виробництва продукції рослинництва, досягнення  позитивних змін у галузі, шляхом нарощування рослинницької продукції, підвищення рівня забезпеченості області продуктами харчування і пропонується затвердити вищезгадану Програму.

Основні її завдання – раціональне використання земель сільського господарського призначення, удосконалення та стабілізація землекористування, консолідація земель у товарному сільськогосподарському виробництві, розвиток насінництва, створення резервного фонду посівного матеріалу, підвищення  якості  зерна,  розвиток зрошуваного землеробства, розбудова інфраструктури рослинницької продукції та оновлення матеріальної бази; збільшення обсягів виробництва зерна, у тому числі продовольчого та інших видів рослинницької продукції, забезпечення населення свіжою продукцією відповідно до раціональних норм споживання, а консервної промисловості сировиною; впровадження системи зрошення в садівництві, виноградарстві, овочівництві, картоплярстві, як можливість регулювання вологозабезпеченості в посушливий період;зменшення ризиків виробництва рослинницької продукції, забезпечення прибуткового ведення рослинництва.

Щодо фінансового забезпечення Програми. Для реалізації Програми розвитку та підтримки галузі рослинництва в області на 2016-2020 роки щорічна потреба у коштах з обласного бюджету за пріоритетними напрямками складає майже 20 млн грн, повідомили у прес-службі Закарпатської облради.

02 березня 2016р.

Теги: програма, рослинництво, Закарпаття

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини