Прокуратура Закарпаття притягнула до відповідальності 50 посадовців за нереагування на скарги громадян

За результатами перевірок додержання вимог Закону України «Про звернення громадян» прокурори протягом поточного року внесли керівникам підприємств, установ та організацій 65 приписів та подань про усунення допущених порушень та причин їх виникнення, в тому числі 27 - органам місцевого самоврядування, на їх вимогу 50 посадових осіб притягнуто до дисциплінарної відповідальності, з яких 26 – працівники місцевих рад.

Прокуратура Закарпаття притягнула до відповідальності 50 посадовців за нереагування на скарги громадян

З урахуванням заяв та скарг громадян, які надходять до органів прокуратури, а також відповідно до плану роботи прокурорами міст і районів проведені перевірки додержання вимог законів України „Про звернення громадян”, „Про статус народного депутата України”, Указу Президента України „Про додаткові заходи щодо забезпечення реалізації громадянами конституційного права на звернення” в органах місцевого самоврядування.

Як показали перевірки, порушення зазначеного законодавства при розгляді звернень громадян виявлені прокурорами у багатьох сільських, селищних, міських та районних радах. При розгляді звернень посадові особи органів місцевого самоврядування порушують визначені строки вирішення питання, не надають заявникам відповідей про прийняті рішення, не рідко навіть залишають заяви і скарги людей без розгляду.

За інформацією начальника відділу захисту майнових, інших особистих прав і свобод громадян та інтересів держави прокуратури області Іллі Ільчука - часто чиновники відступають від встановленого порядку організації і здійснення особистого прийому громадян, а також ведені діловодства, встановленого Інструкцією з діловодства за зверненнями громадян в органах державної влади і місцевого самоврядування.

Протягом року Берегівською міжрайонною прокуратурою проведені перевірки додержання вказаного законодавства у Батівській, Гечанській, Боржавській, Астейській, Дийдівській та інших сільських радах, у більшості з яких встановлені суттєві порушення.

Зокрема, під час перевірки у Боржавській сільській раді встановлено, що визначені Законом терміни розгляду заяв кількох громадян порушені, а ряд громадян взагалі не отримали відповіді на свої звернення.

Відповіді люди буває чекають місяцями. Наприклад, звернення місцевої жительки про влаштування її дитини в дитячий садок у Великоберезькій сільській, раді вирішувалося протягом шести місяців. Аналогічні порушення у цій раді допущені при розгляді заяв іще кількох громадян

Перевіркою у Підвиноградівській сільській раді також встановлені факти тяганини при розгляді звернень, а письмові відповіді надаються з порушенням термінів, передбачених законодавством. Зокрема, більше трьох місяців розглядалося звернення громадянина Д. про виділення йому земельної ділянки для ведення селянського господарства. А журналі реєстрації заяв та скарг громадян ще з серпня поточного року відсутні записи про прийняті радою рішення по 50-ти зверненнях  громадян.

Згідно із затвердженим графіком сільський голова та секретар цієї сільської ради проводять прийом громадян в один і той же день та час, один раз на тиждень, що створює незручності для громадян при зверненні до посадових осіб села в інші дні. А секретар цієї сільської ради взагалі не веде журнал особистого прийому громадян.

У зв’язку з цим прокуратура району внесла приписи та подання голові Виноградівської районної ради, Боржавському, Підвиноградівському сільським головам та порушила дисциплінарні провадження відносно працівників сільських рад.

Ужгородський міжрайонний прокурор встановив, що двоє громадян  протягом тривалого часу зверталися до Великолазівської сільської ради із заявами, в тому числі про безпідставне вилучення земельної ділянки, але відповіді на свої звернення не одержували.

У Тарновецькій сільській раді не мала кількість громадян так і не отримала відповіді на свої звернення.

Двох посадових осіб притягнуто до відповідальності за порушення  вимог законодавства України про звернення громадян, в тому числі щодо строків їх розгляду, Воловецьким прокурором.

При перевірці у Драгівській сільській раді Хустською міжрайпрокуратурою була встановлена відсутність письмових відповідей на 160  звернень та заяв громадян. Причини їх надходжень радою не аналізувалися, а заходи по усуненню цих причин не вживаються.

Хустським міжрайонним прокурором встановлено, що у Вишківській селищній раді відсутні відповіді на заяви інваліда Великої Вітчизняної війни та іще багатьох людей.

В переважній більшості рад людям не роз’яснюється передбачене ст.16 Закону України «Про звернення громадян» право оскарження до суду прийнятих ними рішень за зверненнями громадян.

Подібні відступи від вимог законодавства про звернення громадян виявлені і іншими прокурорами.

Зокрема, прокурором Іршавського району за результатами перевірок внесено припис, порушено дисциплінарне провадження відносно секретаря Імстичівської сільської ради, надіслано подання Сілецькій сільській, Іршавській міській та районній радам.

За результатами розгляду подання притягнуто до дисциплінарної відповідальності 8 посадових осіб Іршавської районної ради.

Прокурор Перечинського району виявив порушення зазначеного законодавства в Новоселицькій сільській раді, в тому числі факти залишення звернень та заяв без реєстрації, відсутності відповідей на них тощо.

Дана сільська рада, як і багато інших, а також їх виконавчі комітети фактично не виконують вимоги Закону України «Про звернення громадян» щодо здійснення контролю за дотриманням законодавства про звернення громадян на підпорядкованих їм підприємствах, в установах та організаціях.

Прокурорами міст Ужгорода та Мукачево порушення діючого законодавства щодо розгляду звернень громадян встановлені в окремих структурних підрозділах цих міських рад.

Працівники відділу захисту майнових, інших особистих прав і свобод громадян та інтересів держави прокуратури області вивчили додержання зазначеного законодавства в апараті Закарпатської обласної ради.

Як з”ясувалося, протягом року до Закарпатської обласної ради надійшло набагато більше звернень громадян, ніж торік. Причому значна їх частина - з обласного центру, Рахівського та Міжгірського районів.

Різке збільшення кількості заяв і скарг, які поступили цього року до облради, за словами Іллі Ільчука, в певній мірі пояснюється тим, що їх попередні звернення до органів самоврядування на місцях, керівників інших установ, підприємств та організацій не знаходять своєчасного і належного вирішення.

У зв’язку з цим органи прокуратури, аналізуючи причини росту кількості звернень громадян, в тому числі до вищестоящих органів влади, в поточному році посилили нагляд за додержанням вимог зазначеного законодавства на підприємствах, в установах та організаціях різних форм власності, а також вжили заходи до усунення виявлених порушень.

За матеріалами перевірок заяв та скарг громадян, прокурорами порушено 13 кримінальних справ, із яких 7 вже надіслано на розгляд судів, внесено 80 приписів і подань про усунення причин допущених порушень, опротестовані 102 правові акти органів влади та управління, керівників підприємств і установ, виданих з порушенням трудових, інших конституційних прав громадян, 32 посадові особи притягнуті до відповідальності.

Крім того, вирішуючи звернення громадян, які надійшли до органів прокуратури з приводу захисту їх законних інтересів, прокурори міст і районів та міжрайонні прокурори вжили заходи до усунення допущених порушень їх конституційних прав і свобод та притягненню керівних посадових осіб до встановленої законом відповідальності.

Прес-служба прокуратури Закарпатської області
12 листопада 2007р.

Теги:

Коментарі

степан 2007-11-12 / 17:59:00
Порушення термінів розгляду заяв громадян - дуже поширене порушення. З ним стикається більшість. Чудово, що почали наводити лад серед чиновників, котрі трактують державну посаду, як приватне місце роботи.

НОВИНИ: Кримінал

10:28
У Грушові на Тячівщині чоловік увірвався в будинок односельчанки та пограбував її
10:13
Мукачівець, після спільного відпочинку, побив свою колишню дружину до реанімації
18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 4
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 2
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
» Всі новини