Посол Угорщини в Україні розповів про наміри держави й надалі видавати паспорти закарпатцям

Посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень в інтерв'ю "Економічним відомостям" розповів, чому Угорщина продовжує видавати паспорти угорцям Закарпаття, незважаючи на заборону в Україні подвійного громадянства, і чому не вважає спроби цих громадян створити свій район сепаратизмом.

Посол Угорщини в Україні розповів про наміри держави й надалі видавати паспорти закарпатцям

- У грудні минулого року угорці Закарпаття знову підняли питання про створення нового району в області - адміністративної одиниці, де компактно б проживали представники цієї нацменшини. Експерти вважають, що такі ідеї неминуче ведуть до сепаратизму: спочатку окремий район для угорців, потім референдум, після - заклики перейти під управління Будапешта і новий «кримський сценарій».

- Новий український закон про децентралізацію надає можливість об'єднуватися з сусідніми територіями. У Берегівському районі Закарпаття проживає 80% угорців, які хотіли б розширитися і включити в нього ще інші угорські села. Який же це сепаратизм? Кому-то просто вкрай вигідно розпалювати це питання.

- Угорський уряд схвалює такі ідеї своїх співвітчизників?

- Це самі люди вирішують. В угорській Конституції прописано, що держава повинна підтримувати прагнення угорців, які проживають за кордоном. І воно підтримує, але не сепаратизм. Навпаки, ми хочемо розширювати контакти Угорщини та Закарпатської області: створити вільну економічну зону, побудувати нові прикордонні пункти і дороги.

- Порошенко, коли балотувався на президентську посаду, скріпив своїм підписом обіцянку надати автономію угорців Закарпаття (в обмін на підтримку угорців на виборах)...

- Це так, і було підписано сім пунктів Угоди. Як дипломат, я не можу критикувати президента іншої країни. Але з обіцяного виконано лише один пункт: керівник Партії угорців України (KMKSZ) Ласло Брензович потрапив до парламенту за списками БПП.

- До початку цього року понад 100 тис. жителів Закарпаття отримали громадянство Угорщини за спрощеною процедурою. Але в Україні подвійне громадянство під забороною...

- Що стосується земель, населених закарпатськими угорцями, то вони споконвічно там жили (раніше це була територія Угорщини). Просто кордони змінилися. І навіть губернатор Закарпатської області Геннадій Москаль нічого протиправного в наданні Угорщиною громадянства своїм людям не вбачає. Адже в українському уряді багато хто має подвійне і потрійне громадянство. Олігарх Ігор Коломойський взагалі відкрито заявив про своє потрійне громадянство. А скільки експертів з Грузії працює в українському уряді? Ви впевнені, що вони відмовилися від свого попереднього громадянства? В такому випадку, потрібно спочатку анулювати інші громадянства українських високопосадовців і політиків, а потім уже висувати претензії звичайним громадянам.

- Український МЗС вже зробив заяву про те, що буде застосовувати певні заходи до жителів Закарпаття, які незаконно отримали другі паспорти.

- Подивимося, як будуть розвиватися події. Нашим законодавством закріплено, що угорці, які проживають в інших державах, можуть у спрощеній формі отримувати угорське громадянство. Тому, ми і надалі продовжимо видавати наші паспорти закарпатцям, які можуть довести своє угорське походження. І це зовсім не потрібно розцінювати, як крок проти України.

- Між Закарпаттям та областю Саболч-Сатмар-берег налагоджено ефективну регіональну співпрацю. У 2012-2014 рр. реалізовано понад дев'ять десятків проектів з енергозбереження, ремонту закладів соціальної сфери. Чи планується співробітництво угорської сторони з іншими регіонами?

- Так, в травні минулого року наше посольство організовувало в Києві велику конференцію «Doing Business in Hungary» ( «Ведення бізнесу в Угорщині»), яка надала українським експортерам і інвесторам унікальну можливість отримати повну інформацію про інвестиційний клімат нашої країни, а також безпосередньо поспілкуватися з представниками угорських державних органів і підприємств. Потім подібна бізнес-зустріч була організована з Дніпропетровської ТПП. У травні цього року плануємо провести такий же захід в Одесі, а восени - в Харкові. Ми розповімо про можливості інвестицій в Угорщині, податки і пільги для бізнесменів; про те, як можна створити фірму або спільне підприємство (по типу «Фінансбанку», де половину активів становить угорський капітал і OTП Банку, що функціонують на Україні).

Що стосується Закарпатського регіону, то там наша сторона зацікавлена ​​розвивати прикордонне простір: побудувати прикордонні пункти (зараз їх п'ять). Шостий - теж уже майже готовий (ближче до румунського кордону). Ми хотіли б створити тут спільний прикордонний пункт з українськими колегами. Ще плануємо побудувати прикордонну автотрасу, і у нас є з цього питання Міжурядова угода, підписана ще в 2006 р Але нинішній міністр інфраструктури Андрій Пивоварський вважає його недійсним і хоче, щоб траса проходила в абсолютно іншому місці.

Ерно Кешкень народився 15 травня 1962 року в місті Кемече (Угорщина). У 1984 р закінчив Педагогічний інститут ім. Дьордя Бешшенеі (російська мова і літератури); в 1989 р - Університет ім. Лоранда Етвеша (політологія). Доктор філософії. У 1991-1995 рр. працював в МЗС. 1995-2002 рр. - Консул і потім посол Угорщини в Росії. 2003-2010 рр. - Працював в Дунайській Комісії. 2010-2014 рр. - Уповноважений міністра, голова Департаменту країн Східної Європи і Центральної Азії, МЗС Угорщини. З 3 жовтня 2014 року - Надзвичайний і Повноважний Посол Угорщини в Україні. Одружений, двоє дочок.

26 лютого 2016р.

Теги: папорти, посол, Угорщина

Коментарі

цирк на дроті 2016-03-03 / 12:41:27
Угорський уряд дає громадянство тисячам наших циган які в Угорщину не їдуть жити чи працювати а їдуть далі в Німеччину та Англію. Мало ЄС сирійців тепер ще й цигани.

Читач 2016-03-01 / 15:02:07
Цей текст скорочений. В кінці посол говорить ще й таке (мовою оригіналу): Кроме этого, мы собираемся работать со Львовской, Хмельницкой, Ивано-Франковской и Черновицкой областями. Но только при условии, что в Вашей стране полностью прекратятся военные действия.

http://politika.eizvestia.com/full/735-erno-keshken-my-prodolzhim-vydavat-pasporta-zakarpatcam-vengerskogo-proishozhdeniya

Istvan 2016-02-29 / 12:09:12
До Це я - За це я говорю, що подвійне громадянство ніяким законом, ні Конституцією не ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ -- тільки не ВИЗНАЄТЬСЯ. Словосполучення "подвійне громадянство" навіть не існує в українському законодавстві, таким чином і сама інституція юридично забороненим не може бути.

Миклош 2016-02-28 / 15:55:42


Коментар видалено. Адмін


Це я 2016-02-26 / 20:35:55
"Законодавство України про громадянство ґрунтується на таких принципах:

1) єдиного громадянства — громадянства держави Україна, що виключає можливість існування громадянства адміністративно-територіальних одиниць України. Якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави або держав, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України".
Розтлумачте це мені, будь ласка!
При набутті громадянином України громадянства іншої держави або держав людина втрачає українське громадянство, чи "у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України"?

111 2016-02-26 / 17:23:31
To Istvan

Подвійне громадянство в нашій країні - заборонено і це чітко ередбачено нормами:
- Статті 4 Конституції, яка говорить, що в Україні існує лише єдине громадянство;
- Статті 2 Закону «Про громадянство України», що передбачає принцип єдиного громадянства в нашій державі;
- і статті 19 вищезазначеного Закону, яка встановлює відповідальність у вигляді втрати громадянства України в разі добровільного отримання громадянства іншої держави громадянином нашої країни, що досяг 18-річного віку.

Istvan 2016-02-26 / 15:15:53
Подвійне громадянство не заборонено ніяким законом, ні Конституцією в Україні. Це міф.

НОВИНИ: Політика

15:00
/ 5
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини