На Закарпатті пройшли всеукраїнські змагання радіоаматорів "Кубок Карпат 2016" (ФОТО)

Деякі люди, котрі знають азбуку Морзе, можуть надіслати повідомлення з її допомогою швидше, аніж набирається есемеска на телефоні. Саме вони першими приходять на допомогу і здатні налагодити зв’язок під час стихійних лих, як от, наприклад, повінь на Закарпатті, землетруси в у Японії та Вірменії. Це – радіоаматори.

На Закарпатті пройшли всеукраїнські змагання радіоаматорів "Кубок Карпат 2016" (ФОТО)

Турнір, в якому взяли участь спортсмени-радіоаматори із усієї України, відбувся 13 лютого в Ужгороді. У всеукраїнських очних змаганнях із радіозв'язку на коротких хвилях телеграфом (QRP) на "Кубок Карпат 2016" узяли участь 17 спортсменів, які завітали до Закарпаття з Івано-Франківської, Львівської, Черкаської, Дніпропетровської, Донецької, Херсонської областей та з Києва.

Стати учасником таких змагань може кожен радіоаматор, який знає азбуку Морзе та знається на радійній справі. Причому вікові обмеження учасників відсутні – в турнірі можуть брати участь як дорослі, так і діти.

Суддівство, як і змагання загалом, організовано на професійному рівні. До складу суддівської колегії увійшли: судді міжнародної категорії Георгій Чліянц (м. Львів) та Віктор Бобров (м. Київ), суддя національної категорії Сергій Майборода (м. Київ), та ужгородці - суддя I-ї категорії Владислав Довбака та суддя технічного контролю Йожеф Біров.

«На змагання учасники прибувають із власною апаратурою. Тури проводяться тільки на телеграфі. Кожному учаснику за кілька хвилин до початку змагань видається список позивних, за якими він має працювати, а також контрольний номер, що він повинен передавати при проведенні першого радіозв'язку. Під час наступного зв'язку, спортсмен має передати кореспонденту обмінний номер, збільшений на одиницю від прийнятого», - розповідає член суддівської колегії Йожеф Біров.

За результатами змагань, перше місце в командному заліку посіли львів`яни, на другому - іванофранківці, третє відійшло команді із Закарпаття.

В особистому заліку переміг Андрій Янулявічюс з м. Івано-Франківськ, друге та третє місця посіли львів`яни Володимир Швидкий та Андрій Сташків.

Переможці та призери змагань були нагороджені кубками та дипломами організаторів, а також цінними подарунками від спонсорів - компанії «Ріг Експерт Україна» та інтернет-магазину 409shop.com.ua.

Організатори змагань - ГО «Ліга радіоаматорів Закарпаття» та «Федерація радіоспорту» забезпечили онлайн-трансляцію заходу в мережі інтернет.

Цікавим є те, що аматори з усього світу спілкуються між собою мовою, яку знають обидва кореспонденти, широко використовуючи традиційний радіожаргон. І хоч міжнародною мовою радіообміну вважається англійська, більшість із них намагаються принаймні привітатися та попрощатися зі своїм кореспондентом його рідною мовою.

Грубість, неввічливість та образи в ефірі - абсолютно неприпустимі. Як і у звичайній бесіді, не можна втручатися в розмови, які вам не адресовані, створювати перешкоди в ефірі та порушувати Міжнародний регламент радіозв'язку. За такі порушення можуть покарати. А ось дотримання неписаних правил - так званого «духу радіоаматорства», або Ham spirit (кодекс доброзичливості і безкорисливої взаємодопомоги між радіоаматорами всього світу), - завжди буде ознакою хорошого тону та вихованності.

І хоча цей вид спорту не такий популярний і зрозумілий для більшості, як, скажімо, футбол, – є сподівання, що молодь буде ним цікавитися і долучатися до його розвитку.

Юрій Ломакін, фото автора

18 лютого 2016р.

Теги: радіоаматори, змагання

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини