Володимир Микита. Кілька штрихів до портрету маестро

Нещодавно в Закарпатському обласному художньому музеї ім. Й. Бокшая та А.Ерделі відкрилася ретроспективна виставка з нагоди 85-річчя народного художника України, академіка Національної академії мистецтв України Володимира Микити.

Володимир Микита. Кілька штрихів до портрету маестро

Зумисне витримав паузу, щоб ознайомитися із оцінкою творчості ювіляра мистецтвознавцями, журналістами, шанувальниками його мистецтва. Не заперечуватиму його заслуг, але творчість та й сама персона художника складна й протиречива й потребує всебічного вивченя. Натомість вже кілька десятиліть поспіль художник репрезентує себе тільки з одного боку.

Цікаво спостерігати як через десятиліття змінюється сприйняття й потрактування творчості митця, замовчуються окремі факти біографії художника, змінюється розстановка акцентів. Це цілком природний процес, але іноді він буває й керованим. Тож, заради справедливості, потрібно витягнути на світ Божий й деякі інші факти його творчої біографії, звернути на них нашу увагу, поділитись своїм баченням.

Нині  Володимир Микита –  один із найбільш відомих і титулованих митців не тільки Закарпаття, але й України. Свого часу він багато зробив для втілення принципів соціалізму в мистецтво, був талановитим пропагандистом і мав значний вплив на закарпатську школу живопису, є одним із найяскравіших її представників. Старше покоління художників краю добре це пам’ятають й завжди готові поділится спогадами про своє радянське минуле, описати політико-економічну систему, соціально-психологічну атмосферу в  колективі в якій доводилося жити й творити.

Цьогоріч до експозиціїї ввійшло понад сімдесят полотен, що репезентують чи не всі етапи твочості ювіляра за більш ніж півстоліття. Роботи створюють досить цілісну картину еволюції мистецтва краю у різні історичні періоди його розвитку. Зокрема період соціалістичного реалізму представлений полотнами на побутову тематику, портретами, пейзажами та натюрмортами. З цього ряду, нажаль, випали відверто пропагандистські твори? написані на замовлення комуністичної партії. Гадаю, що ці полотна допомогли б молоді не тільки краще зрозуміти радянський період історії Закарпаття, але й повніше розкрили би непересічний талант ювіляра. Зауважу, що основні свої титули й відзнаки метр крайової школи малярства в поті чола заробив саме в ті роки, а талант його досяг найбільшого розквіту. Тож, як на мене, не треба соромитися своїми роботами тільки тому, що вони були написані тоді. 

Характерно, що протягом багатьох десятиліть кольорова гама робіт Микити, як й загальні принципи образотворення майже не змінилися. Йдеться про охристо-сірий колорит більшості полотен, “суворий” стиль письма, що, до слова, прослідковується навіть в його абстрактних композиціях. Пошуки нових модерних шляхів самовираження, мені здається, виявились пустопорожніми, позаяк у мистецтві важко передати те, чого нема, висловити щось, коли нема чого сказати. У творах митців, попри їхню волю, завжди віддзеркалюється їхній внутрішній світ, темперамент, світогляд. А їхні полотна діють на нас як на свідомому так і підсвідомому рівнях. Але відчути це, зрозуміти, звичайно, може не кожен. Складається враження, що художник хоче продемонструвати безмежність свого таланту, здатність вийти за рамки,  до котрих він уже давно звик. Гадаю, майстру так і не вдалося вийти за межі рамок, створених комуністичною ідеологією, що помітно, як це не дивно, і в його модерних роботах.

А загалом, виставка не погана, має пізнавальний характер, розкриває неординарний і багатогранний талант художника, відомого далеко за межами України.

Сподіваюсь, що мої суб’єктивно розставлені акценти, враження від виставки не підірвуть авторитет маестро, і не зашкодять його гарній репутації, яку він має як у владних так і в мистецьких колах.

Володимир Мишанич для Закарпаття онлайн

18 лютого 2016р.

Теги: Володимир Микита

Коментарі

Добродій 2016-03-03 / 01:36:51


Видалено два коментарі, написані одним автором під різними нікнеймами - за створення видимості дискусії і анонімний перехід на особистість автора. Адмін


gik 2016-02-23 / 08:57:04
Нет современной живописи в Закарпатье!Все это профанация!

Ужгородець 2016-02-21 / 19:38:45
Відійшов соціалізм, став не актуальний соцреалізм - скінчилися й Микита та закарпатська школа живопису.
Це абсолютно об'єктивно й закономірно.

гостя Закарпаття 2016-02-21 / 08:32:14
Микиту можна критикувати, обговорювати. І це нормально, це цивілізовано. У кожного митця є щось приємне і не дуже... З Микитою я не знайома, що він за людина не знаю. А от відносно творчості скажу. Вважаю, що тут він досяг справжніх висот, досяг своїм талантом. Багато видатних українських художників творили у стилі соцреалізму. Та ж сама Т.Яблонська. Але сьогодні ж ніхто їй цього не закидає! Навпаки, її роботи є одними з самих дорогих та бажаних для кожного колекціонера. До речі, в свій час Яблонська дуже високо оцінила роботи ще юного Микити. А в неї "чуйка" була! Закарпатці мають пишатись тим, що на їх землі жили і творили такі майстри пензля, як Й.Бокшай, А.Ерделі, А.Коцка, Ф.Семан, В.Габда, А.Борецький, Ю.Герц, А.Мартон і, звичайно ж, - В.Микита. Я можу помилятися, але мені здається, що ця закарпатська традиція (малярська школа) перервалась. Немає вже на Закарпатті митців такого рівня. Те, що виставляє молодь на ваших крайових виставках - це пародія... Але ж як вони себе цінують! Ніяк ціни не складуть! У того ж самого Микити б хоч трошки повчились!

Микола Б. 2016-02-20 / 20:31:07
Вітаю, славний наш Володимире!Гадкуй здоровля, май на на гадці,ош Ти уже пройшов дві третини земного пути, а тритя третина буде ищи май файна... Сокотися!!! А діля усьых вас иншых хочу указати, ош Володя Микита дись на переду 60-х подаровав мині єдин великый образ - "Замок", х/м,100х60. (Микаити В.В., 1931 р.н., Ужгород, пл. Пушкіна, 3/5). У тот жде динь разом з Ним його товдышний кум Антон Шепа подаровав ми свуй образ - "Лілії", 60х80, х/м (Шепа А.А., м. Ужгород, ул. Л.Толстого, №2)... Ось такі у мене цімбори были (і є!), коли я быв май молодый... Володя, тримайся, Ты- Великый!...

а Критик правильно написав 2016-02-20 / 13:26:04
"пищіть"- ви ж Мишанич))

Критик 2016-02-19 / 14:43:05
Читав цю статтю і фейсбуку, щож добре, що пишеться правда, більш нахвалений маєстро, ніж талановитий, пищіть й надалі автор.

до айсправді 2016-02-19 / 14:19:21
читайте публікації Мишанича в інтернеті, місцевих газетах тощо...

обізнаний 2016-02-19 / 14:11:34
почитайте обласні та республіканські газети 70-х років. Зокрема " Закарпатську правду" та "Новини Закарпаття", знайдете багато цікавих публікацій про корифея...тоді він був справжнім...

мистецтвознавець 2016-02-18 / 23:24:34


Анонімний перехід на особу автора. Якщо є аргументи - наводьте. Якщо ні, то не коментуйте. Коментар видалено. Адмін


А й справді 2016-02-18 / 21:42:49
Пане Мишанич, де можна почитати Ваші ранні статті? Ви, напевно, той іще нон-конформіст.

Учасник 2016-02-18 / 20:41:01
Візьміть пензлі і намалюйте краще ..!
До " мистецтвознавців" картини як і музика ,бувають різними .
Статтья якийсь БРЕД !
А з Микити пропагандист як із ложки
долото .Не обманюйте читачів !

форестер 2016-02-18 / 16:03:20
Роботи Микити не викликають ємоцій. Холодна ремісницька робота

"Мистецтвознавцеві" 2016-02-18 / 12:42:42
Хотілося б глянути на Ваші ранні "роботи". Скинете посилання?

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини