У Берегові обговорили ситуацію зі спорудженням пам’ятника Тарасові Шевченку (ФОТО)

10 лютого в Берегові, в актовій залі ЗОШ №5, відбулося обговорення ситуації, що склалася навколо спорудженя в місті пам’ятника Тарасові Шевченку.

У Берегові обговорили ситуацію зі спорудженням пам’ятника Тарасові Шевченку (ФОТО)

Ініціаторами зустрічі з громадськістю виступили міська рада (від якої була перший заступний голови міста Надія Ловга) та місцеві підприємці Володимир Маргітич та Володимир Бортнійчук, які, разом із бізнесменом Олександром Цанько в 2013 році заснували Благодійний Фонд «Кобзар»,  для збору коштів на пам’ятник Тарасу Шевченку.

Володимир Маргітич, як співзасновник БФ «Кобзар», розповів присутнім про ситуацію, що склалася навколо пам’ятника, який мав би бути урочисто відкритим до 200-річчя з дня народження Шевченка, тобто 9 березня 2014 року. Тодішній головний архітектор міста Іван Івановчик порадив підприємцям відомого закарпатського скульптора Василя Олашина, з яким варто мати справу.

І дійсно, проект, який запропонував скульптор, виявився оригінальним – замість традиційного зображення Шевченка як літнього вусатого чоловіка, був запропонований молодий поет, в модному одязі, таким, яким він і був в свій період проживання в Петербурзі. Проект бронзової скульптури був оцінений орієнтовно в 30.000 доларів. Після отримання авансу Василь Олашин представив малюнок майбутнього пам’ятника, а також виготовив глиняний  ескіз, який мав би бути на спеціалізованому підприємстві відтворений у бронзі.

На оплату авансу пішло близько 8.000 доларів, більшу частину з яких надали самі засновники благодійного фонду, частина була зібрана берегівчанами, насамперед, працівниками освітніх закладів міста. Керівництво Берегова підготувало для майбутнього пам’ятника місце поруч зі школою № 5, і запланувало витратити з міських коштів до 300.000 гривень на облаштування тут скверу, з вимощеним майданчиком, лавицями, ліхтарями, новою огорожею.

Однак на фінансування доведення пам’ятника до готового стану грошей в міськраді не передбачено. Нині Василь Олашин виставив рахунок у 560.000 гривень (близько 22.000 доларів), на які він планує закупити спеціальну бронзу, та оплатити транспортні видатки та ливарні роботи. Підприємець Володимир Маргітич пропонував йому надати власну бронзу та оплатити транспортні витрати, аби здешевити проект, втім, скульптор на такі умови не погоджується.  А продовжити роботи без згоди Олашина не можна, адже він є власником авторських прав на проект. Гроші ж, оплачені в вигляді авансу, не дають платникам можливості стати власниками цих авторських прав.

Таким чином, на сьогодні, якщо поставити за мету довести проект до завершення, необхідно зібрати 560.000 гривень (або трохи менше, якщо на це погодиться скульптор В. Олашин). Зібрати таку суму не просто, враховуючи той факт, що свого часу БФ «Кобзар» розіслав 100 листів-звернень до підприємців із проханням допомогти, і жоден не погодився.

Сподіватися на те, що таку суму зберуть берегівчани,  марно – час скрутний, і «зайві» гроші небайдужі люди скоріше жертвуватимуть на потреби нужденних, поранених бійців АТО тощо. Втім, міська рада не втрачає оптимізму і збирається докласти зусиль, аби знайти спонсорів чи меценатів для завершення проекту пам’ятника Т.Г. Шевченку.

На неформальному обговоренні лунали й альтернативні пропозиції. 

Так, активіст громадської організації «Чистий Берег» Дмитро Кобринський повідомив, що поцікавившись питанням, він знайшов десяток варіантів іншого пам’ятника Шевченку, в рази дешевших. Однак, вочевидь, влада міста не погодиться на такий варіант, аргументуючи тим, що сквер біля ЗОШ № 5 вже розрахований під проект Олашина.

Також в разі реалізації альтернативного проекту виплачені пану Олашину гроші (близько 8.000 доларів) просто будуть подаровані йому, адже повернути їх нереально.

Підсумком зборів стало рішення провести повторні слухання, на які запросити скульптора Василя Олашина, аби берегівчани змогли задати йому свої питання стосовно нюансів проекту.

Про наступні збори «Берегово.тудей» повідомить своїх читачів, принагідно запрошуючи мешканців Берегова активніше брати участь в подібних заходах.

Олег Супруненко, Beregovo.Today

13 лютого 2016р.

Теги: Шевченко, пам'ятник, Берегово

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини