Держприкордонслужба заявила, що її працівники не причетні до загибелі трьох дітей чеченки-нелегалки поблизу кордону на Закарпатті

ЗАЯВА ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ ЩОДО ПОРУШЕННЯ УКРАЇНСЬКО-ПОЛЬСЬКОГО КОРДОНУ, В РЕЗУЛЬТАТІ ЯКОГО ЗАГИНУЛИ ТРОЄ ДІТЕЙ

Каміса Джамалдінова з 2-річною донькою в лікарні в Польщі
Каміса Джамалдінова з 2-річною донькою в лікарні в Польщі
Державна прикордонна служба України у взаємодії з іншими правоохоронними органами на постійній основі вживає комплекс заходів щодо протидії незаконній міграції. На сьогодні через територію України проходить один з п'яти основних маршрутів незаконного переправлення людей у країни Західної та Центральної Європи, який пролягає з Південно-Східної Азії через Росію, Україну, Польщу та Словаччину до країн Західної Європи.

Протягом останніх п'яти років прикордонним відомством було виявлено більше 84 тис. незаконних мігрантів, з яких більшу частину становлять вихідці з країн колишнього СРСР, насамперед, громадяни Молдови, Грузії, Російської Федерації та Вірменії.

Не став винятком і випадок, що стався 13 вересня на одній з ділянок українсько-польського кордону і привернув увагу засобів масової інформації. Того дня навпроти населеного пункту Загорб Великоберезнянського району Закарпатської області прикордонним нарядом Республіки Польща в районі прикордонного знака N 122 було затримано громадянку Російської Федерації Джамалдінову Камісу Тімінаївну з дворічною дитиною на руках.

Згодом під час проведення польськими та українськими прикордонниками спільного огляду державного кордону й прилеглої місцевості неподалік прикордонного знака N 82 на території Польщі було виявлено тіла трьох дітей (1994, 1997, 2001 років народження). Огляд місця подій здійснювали представники польської поліції та прокуратури. Згодом було встановлено, що смерть дітей настала внаслідок виснаження та переохолодження. Жінку з найменшою дитиною у тяжкому стані було доправлено до польської лікарні, де їм була надана медична допомога.

Керівництвом Західного регіонального управління Державної прикордонної служби України за фактом порушення державного кордону було призначено та проведено службове розслідування. У ході розслідування даних про причетність прикордонників до участі у незаконному переправленні через державний кордон громадянки Російської Федерації з дітьми не виявлено. Про ситуацію, що склалася, були поінформовані компетентні органи.

Водночас було встановлено, що громадянин Російської Федерації Хампаша Джамалдінов офіційно в'їхав на територію України через пункт пропуску "Успенка" (Донецька область), а міграційна картка у нього була виписана до м. Дніпропетровськ. Однак потім він, на порушення вимог закону України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства", виїхав до Закарпатської області, де зупинився в селі Середньому Ужгородського району з метою підготовки до переправлення своєї родини у Західну Європу (Австрію).

А вже 11 вересня за допомогою пособників, яких знайшов Джамалдінов Х.С., жінка з дітьми була доставлена до Великоберезнянського району Закарпатської області для незаконного перетинання державного кордону. За домовленістю, провідники повинні були переправити їх через кордон у село Нова Седлиця (Словацька Республіка). Наближаючись до кордону, пособники залишили жінку з дітьми у лісі, де вона заблукала й потрапила до Польщі.

Оперативно-розшуковим відділом Чопського прикордонного загону спільно з органами СБУ в Закарпатській області проводяться оперативно-розшукові заходи з метою виявлення можливих організаторів переправлення громадян Російської Федерації через державний кордон.

Встановлено, що одним з імовірних організаторів, який видавав себе за прикордонника, є громадянин України Б., мешканець м. Ужгород. Вживаються заходи щодо встановлення його місцезнаходження.



Довідково: громадянин України Б., колишній військовослужбовець Державної прикордонної служби України, за систематичне невиконання умов контракту був звільнений у запас Збройних сил України 18 травня 2005 року.

Сайт Держприкордонслужби України
07 листопада 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

11:32
Поки ужгородка пішла за покупками в супермаркет, її Skoda Fabia, залишена на парковці, загорілася
11:18
У Довгому Хустського району загорівся будинок, де спали мама з дітками
12:17
У Червеньові вогонь залишеної після служби в церкві свічки перекинувся на авто, далі – на гараж, а відтак – на будинок
16:46
Румунські прикордонники виявили в Тисі тіло ще одного потопельника з України
15:05
У Підвиноградові через мангал загорілася "крута" альтанка
12:30
У Солотвині на Тячівщині згорів гараж біля будинку
11:58
У Квасах на Рахівщині згорів будинок, в якому після святкування Великодня заснули господиня з сином
19:34
/ 4
У Дубовому на Тячівщині медики реанімували 3-місячну дівчинку, яка раптом перестала дихати
15:06
На Рахівщині мотоцикліст і малолітній мопедист травмували дітей
10:37
Учора на Закарпатті горіли два сміттєзвалища – у Чопі та в Дубрівці на Хустщині
10:28
У Голубиному Полянської громади чоловік, прокинувшись вночі, вчасно помітив пожежу в літній кухні
03:42
29-річна ужгородка намагалася перерізати собі вени на вулиці у Львові
10:58
У Мукачеві згоріла припаркована на узбіччі занедбана Daewoo Nexia
10:48
В Оріховиці біля Ужгорода згорів дерев'яний дачний будиночок
15:28
У Ясіні на Рахівщині Land Rover травмував 8-річного хлопчика, що вибіг на дорогу
11:16
Під час гасіння пожежі сміттєзвалища в Чопі виявили чоловіка з опіками
11:11
/ 1
В Ужгороді на ходу загорівся старенький УАЗ 452
22:20
/ 2
У Малому Березному Audi врізалася в стовп, водія деблокували
11:28
У понеділок у Чинадійові та Ужгороді горіли закинуті будівлі
11:16
У Виноградові в понеділок вранці згорів Volkswagen Passat
12:33
/ 1
60-річного мешканця Бабичів на Мукачівщині випадково виявили без свідомості в лісі
20:49
В Ужгороді через засмічену вентиляцію вчаділи двоє маленьких діток
20:40
У Тересві на Тячівщині через розтоплену піч згорів дах будинку
11:23
На Закарпатті прикордонники виявили в Тисі тіла двох потопельників
14:52
/ 2
У Білках від незачиненої "буржуйки" в "ремонтному" гаражі загорівся мікроавтобус
» Всі новини