Лісівники чотрирьох областей вивчали на Рахівщині, як вести наближене до природи лісівництво

Близько 135 лісівників з чотирьох областей Карпатського регіону України (Закарпатської, Чернівецької, Львівської та Івано-Франківської) зібралися нещодавно в Рахівському районі Закарпаття, щоб ознайомитися з сучасними методами ведення лісового господарства, які ще з 2004 року впроваджує в області Швейцарсько-український проект розвитку лісового господарства в Закарпатті FORZА.

Лісівники чотрирьох областей вивчали на Рахівщині, як вести наближене до природи лісівництво

Учасникам зустрічі було продемонстровано ділянки лісу у Рахівському та Щаульському лісництві, де в експериментальному порядку вже запроваджено метод т.зв. наближеного до природи лісівництва. Фахівці безпосередньо в лісі ознайомилися із методами господарювання, які є максимально наближеними до природи і передбачають, наприклад, не суцільні рубки дерев, а вибіркові. Крім того, метою такого способу ведення лісового господарства є переформування однопорідних лісів у мішані, одновікових — у багатовікові деревостани.

Йдеться про максимальну наближеність до природи, коли в одному лісі зростають дерева із різницею у віці понад десятиліття, на одній території сусідами є бук, граб, явір тощо. Такий метод передбачає відмову від суцільних рубок на користь вибіркових з тим, щоб ліс незмінно виконував свої захисні функції і водночас економічну роль. Лісівники також прагнуть домогтися природного поновлення. У такому разі молодий приріст є більш стійким до природних катаклізмів, аніж штучні насадження, — розповів доцент кафедри екології Національного лісотехнічного університету України» (м. Львів), координатор компоненту лісового господарства проекту FORZA Микола Чернявський. Таким чином, стверджують науковці, ліси зможуть згодом відновлювати себе самі з мінімальним втручанням людини.

До рахівських лісів запросили також представників найвищого керівництва галузі — Державного комітету лісового господарства України, Міністерства охорони навколишнього природного середовища, щоб у разі визнання методики успішною, закарпатський досвід був запроваджений на території всієї України. Тим більше, що Європа вже давно рухається шляхом наближених до природи методів лісівництва. Закарпатське обласне управління лісового та мисливського господарства висловлює усіляку підтримку такій формі господарювання, вже започаткувавши її на 126 експериментальних ділянках разом з проектом FORZA, - додає Іван Печер, заступник начальника ЗОУЛМГ.

Водночас начальник Відділу охорони та збереження рослинного світу Департаменту біотичних ресурсів та екомережі Володимир Тарасенко зауважив, що наразі Україна не може відмовитися від суцільних рубок і, ймовірно, вони здійснюватимуться паралельно із вибірковими.

 Юрій Дербаль, координатор компоненту лісового господарства проекту FORZA зазначив, що Швейцарія має вже значний досвід ведення наближеного до природи лісівництва і тамтешні фахівці переконалися в його ефективності. Сьогодні вони готові поділитися досвідом з Україною і навіть безпосередньо допомогти у впровадженні таких методів. Остаточне рішення, звичайно, за українськими фахівцями, управлінцями. Коней можна привести до водопою, але не можна змусити їх пити, рішення за ними самими ж, зазначає   Ю. Дербаль.  

Цікавим було підтвердження схожості поглядів закарпатських лісівників і самої природи. Так, один з останніх буревіїв на Рахівщині викорчував чи зламав саме ті дерева, які напередодні були позначені лісниками для майбутньої вибіркової рубки.

Ужгородський прес-клуб
07 листопада 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини