Москаль збрехав щодо своєї причетності до оскарження в суді рішень про приватизацію землі вздовж кордону

Геннадій Москаль вкотре публічно обманув закарпатців. Про це свідчить елементарний аналіз тез його коментаря щодо передачі у приватну власність земельних ділянок вздовж українсько-угорського кордону, що його у понеділок, 28 грудня, поширила у ЗМІ і опублікувала на офіційному сайті прес-служба голови Закарпатської ОДА.

Москаль збрехав щодо своєї причетності до оскарження в суді рішень про приватизацію землі вздовж кордону

Коментар став вимушеною реакцією чинної влади Закарпаття на резонансний сюжет телеканалу ТСН про масштаби контрабанди на закарпатському відтинку кордону України, що її, відповідно до заяв самого Г.Москаля, начебто уже давно подолано.

У вказаному коментарі Г.Москаль заявив наступне: «Одразу після переведення на Закарпаття в липні 2015-го, я з новим керівництвом Держприкордонслужби ініціював звернення в суди про скасування цих рішень сільських рад. На сьогодні 9 ділянок уже повернуті державі, по інших тривають суди, однак вони теж будуть повернуті».

Утім, навіть найпростіша перевірка відкритих джерел в інтернеті переконує, що жодного відношення до ініціювання вказаних звернень в суди Г.Москаль насправді не має і вони були зроблені задовго до нього.

Нагадаємо, що указ Президента Петра Порошенка про призначення Геннадія Москаля головою Закарпатської ОДА було оприлюднено 15 липня 2015 року.
Натомість, ще за три місяці до цього, 25 квітня 2015 року, прес-служба прокуратури Закарпаття оприлюднила інформацію про те, що «прокуратурою Закарпатської області виявлено незаконне виділення 46 земельних ділянок загальною площею майже 158 га уздовж лінії кордону. За фактами виявлених порушень розпочато 3 кримінальні провадження, вживаються заходи представницького характеру щодо скасування незаконних актів та повернення земель у державну власність». Що суттєво, це було зроблено саме у зв’язку з «притаманними прикордонному регіону проблемними рисами, пов’язаними насамперед з нелегальною міграцією і контрабандою», через що «органами прокуратури приділено підвищену увагу законності розпорядження та використання землями уздовж кордону».

У цьому контексті, «Берегівським міжрайонним прокурором встановлено факти незаконної передачі у приватну власність 39 земельних ділянок в зоні облаштування і утримання інженерно-технічних споруд та огорож державного кордону площею понад 50 га.

На території Тячівського району приватній особі надано в оренду землі оборони площею понад 53 га. Подібні порушення виявлено також Ужгородським міжрайонним прокурором», – повідомляла прес-служба прокуратури Закарпатської області.

Наступного дня, тобто 26 квітня, прокуратура деталізовано повідомила громадськість і ЗМІ про те, що на Ужгородщині «посадовці незаконно надали в оренду майже 8 га прикордонної смуги для ведення фермерського господарства». Зокрема, «встановлено, що посадові особи Ужгородської РДА, Сторожницької сільської ради та управління Держкомзему в Ужгородському районі, зловживаючи своїм службовим становищем, діючи в інтересах третіх осіб, незаконно, всупереч вимог Земельного кодексу України та Законів України «Про використання земель оборони» і «Про державний кордон України», передали громадянам земельні ділянки із земель оборони.  А саме, частину прикордонної смуги... Вказані ділянки загальною площею майже 8 га, передані громадянам на умовах оренди, для ведення фермерського господарства». Відповідно, «Ужгородською міжрайонною прокуратурою внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 364 КК України за фактом зловживання владою або службовим становищем посадовими особами Ужгородської РДА, Сторожницької сільської ради та управління Держкомзему в Ужгородському районі». А 6 серпня прокуратурою Закарпатської області у цьому контексті було заявлено до суду 2 позовні заяви про повернення вказаних земельних ділянок  прикордонної смуги вздовж лінії кордону у комунальну власність.

Так само 11 червня 2015 року, тобто за більш аніж місяць до призначення Г.Москаля, прес-служба прокуратури поширила в ЗМІ інформацію під заголовком «Прокуратура вимагає скасувати накази про незаконне виділення 50 га земельних ділянок, що входять у смугу відведення державного кордону». У ній йшлося про те, що «прокуратурою області до Берегівського міськрайонного суду пред’явлено 28 позовних заяв про скасування наказів головного управління Держземаґентства у області, якими надано у власність земельні ділянки, що входять у смугу відведення державного кордону. Площа землі становить 50 га, вартість – 1,5 млн. грн».

Після цього прес-служба прокуратури кількаразово звітувала громадськості про передачу відповідних матеріалів до суду. А за два дні до появи відповідного відеосюжету програми ТСН.Тиждень повідомила про те, що «Апеляційний суд Закарпатської області підтвердив правову позицію та підставність позовних вимог прокуратури Закарпатської області, залишивши без змін  рішення Берегівського районного суду, яким задоволено 9 позовів в інтересах держави... про скасування наказів головного управління Держземагентства у області, якими надано у власність громадян земельні ділянки, що входять у смугу відведення державного кордону. Площа землі, яку повернуто судовим рішенням, становить 17 га... В провадженні суду перебуває ще 19 позовів на понад 30 га смуги державного кордону, предметом у яких є аналогічні порушення щодо розпорядження землею».

Протягом всього часу, що минув з часу призначення Г.Москаля на посаду голови Закарпатської ОДА, з уст цієї особи, надзвичайно схильної до піару, прозвучало чимало заяв. Однак жодної, яка б стосувалася незаконності передачі вказаних земель в прикордонній смузі в приватні руки, не було.

Таким чином, є очевидним, що жодного відношення до ініціювання звернень в суди про скасування цих рішень Г.Москаль насправді не має і він вкотре обманув громаду Закарпаття, приписавши собі чужі заслуги.

Обманом є і спроба Г.Москаля у вказаному коментарі перекласти відповідальність за виділення вказаних ділянок на свого попередника на посаді голови Закарпатської ОДА Василя Губаля, а через нього – на Віктора Балогу. Насправді, як з’ясувало Закарпаття онлайн, вказані ділянки були виділені відповідними наказами ГУ Держкомзему в Закарпатській області за підписом першого заступника управління Володимира Токаря, який тоді фактично керував управлінням.

Насамперед, варто уточнити, що, відповідно до «Положення про головне управління Держкомзему в області», «Головне управління очолює начальник, який призначається на посаду Головою Держземагентства України за погодженням з Міністром і головою відповідної місцевої державної адміністрації та звільняється з посади Головою Держземагентства України. Начальник Головного управління має заступників, у тому числі одного першого, які призначаються на посади Головою Держземагентства України за погодженням з Міністром та звільняються з посад Головою Держземагентства України». Як легко переконатися з відкритих джерел в інтернеті, В.Токар був призначений на посаду ще при президентстві Віктора Януковича, коли областю на посаді голови Закарпатської ОДА керував нинішній соратник Г.Москаля по «широкій коаліції» в обласній раді Олександр Ледида. А документи для передачі у власність вказаних ділянок готувалися в період, коли областю керував інший соратник Г.Москаля – нинішній нардеп від «Народного фронту» Валерій Лунченко, звільнений з посади під тиском громадськості незадовго до того – у вересні 2014 року.

Власне, саме В.Лунченка експерти і журналісти називають «куратором» доправки контрабандних сигарет до кордонів України на Закарпатті. Тоді як «куратором» переправки тютюнової контрабанди через «зеленку» відкрито називають іншого нардепа – Михайла Ланя, ще одного суб’єкта «широкої коаліції» в Закарпатській облраді, організованій під керівництвом Геннадія Москаля. І саме ідентичні до його «йовбаків» люди – зі зброєю і офіційними посвідченнями – стріляли в працівників СБУ під час зйомок репортажу ТСН.

І саме в цьому контексті стає зрозумілим основний посил авторів вказаного сюжету ТСН.Тиждень, які заявили, що  «на Закарпатті має місце зрощення бандитів і держапарату заради контрабанди». І, відповідно, справжні мотиви нещирої заяви Г.Москаля.

29 грудня 2015р.

Теги: контрабанда, Геннадій Москаль

Коментарі

челядник 2015-12-29 / 15:32:57
Такого, перебачте, пиздюка при власти в Закарпатю ищи не было

Геть Москаля! 2015-12-29 / 15:15:05
Відставка!Відставка! Відставка!

ужгородка 2015-12-29 / 09:51:45
То не губернатор, а якась базарна баба

Учасник 2015-12-29 / 09:19:12
Він не збрехав ,він - фыснув ...

земельник 2015-12-29 / 08:19:34
Згідно конституції України усі форми власності на землю рівні -державна ,комунальна та приватна. Чи в державі що називається Україна закон як дишло "куди повернеш дути і вийшло".Відповідно Земельного кодексу УРСР (1976р)та державних актів ці земельні ділянки знаходолись у користуванні колгоспів і радгоспів , а не в користуванні прикордонників.

НОВИНИ: Кримінал

18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 1
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
» Всі новини