Закарпаття: При плані на 2007 рік 1878 тис.грн. на капітальні ремонти газових мереж освоєно всього понад 430 тис. грн

Вчора, 30 жовтня у програмі “Добрий вечір, Закарпаття” обласної телерадіокомпанії “Тиса-1” відбувся прямий ефір за участі начальника Територіального управління Держгірпромнагляду по Закарпатській області Михайла Саварина.

Закарпаття: При плані на 2007 рік 1878 тис.грн. на капітальні ремонти газових мереж освоєно всього понад 430 тис. грн

Темою його стали проміжні результати перевірки спеціалізованих підприємстів газового господарства на предмет дотримання режимів газопостачання населення та безаварійної їх роботи в осінньо-зимовий період.

- Станом на 29 жовтня, - повідомив в ефірі Михайло Саварин,- перевірено Ужгородське управління ВАТ “Закарпатгаз”, Мукачівську, Перечинську, Берегівську, Хустську, Тячівську, Свалявську та Міжгірську його філії, а також Закарпатське та Хустське лінійні виробничі управління магістральних газопроводів. Всього перевірено 20 ГРС, 63 ГРП, при цьому виявлено 330 порушень вимог Правил, призупинялась робота чотирьох газо-регуляторних пунктів в Хусті, Перечині та в Мукачеві,  і двох посудин, що працюють під тиском. Притягнуто до адміністративної відповідальності дев’ятьох посадових осіб та двох працівників.

Кадри,  наголосив  гість програми на проблемі, що негативно позначається на роботі ВАТ “Закарпатгаз”, як відомо, вирішують все. Якщо їх достатньо та ще й належної кваліфікації. На жаль, це не про перевірену структуру сьогодні . Бо якщо порівнювати кадрову ситуацію, що була у газопостачальній галузі, до прикладу, у 80-их роках минулого століття, з тією, що є нині,  зрозуміло одне: виконувати відповідальну місію практично нікому, старий потенціал втрачено, про надбання нового ніхто вчасно не потурбувався. Перевіркою з’ясовано, що штати з підрозділів ВАТ “Закарпатгазу” укомплектовані на 100% тільки в Берегівській філії, у інших на 45-60%, а в Перечинській ледь на 25%...

Є ділянки практично зовсім не прикриті. Йдеться про той же Перечин, перевірка якого стала відкриттям зі знаком мінус. Тут довелося призупиняти роботу ГРП№2, на якому, окрім дрібних порушень, не працював запобіжно-запірний клапан, що могло призвести до  аварійної ситуації. Такий стан справ, на нашу думку, допущено не з халатності, як, до прикладу, в Мукачеві,  а  через те, що господарством тут керують не газовики - економісти за освітою. Якщо ж говорити про Службу підземних газопроводів ВАТ “Закарпатгаз”, то в ній  при нормі 65 одиниць працює менше половини 30,5 одиниці, тобто укомплектованість становить лише 46,9%. При цьому найнижчі показники укомплектованості штатів у Іршавській, Тячівській, Хустській, Мукачівській, Виноградівській та Берегівській філіях. Аналогічно незадовільний стан щодо укомплектованості штатної чисельності в аварійно-рятувальних службах ВАТ “Закарпатгаз” –58,8%. Задніх тут пасуть ті ж філії за винятком Тячівської, але з додаванням Свалявської.

Ще з організаційних проблем, - сказав Михайло Саварин,  відповідаючи на запитання ведучого Ростислава Бегеша про найбільш серйозні порушення, - наголосив би на незадовільному виділенні та освоєнні коштів на капітальні ремонти газових мереж. При плані на 2007 рік 1878 тис.грн. освоєно всього понад 430 тис. грн., з яких на  ремонт ГРП та ШГПР трохи більше 136 тис.грн.,  на заміну газопроводів та ремонт – 42, 84 тис.грн., капітальний ремонт газових мереж 21,75 тис. грн. В порівнянні з тим, що вкладалося в цю галузь на зорі газифікації – крапля в морі. А треба ж пам’ятати, що мережі вже відслужили по 35-40 років. Ось вам і ризики...  Дрібніші ж проблеми, що подекуди ліквідовувалися безпосередньо в ході перевірки, можна перераховувати довго. Окремі ГРП недоукомплектовані засобами пожежогасіння; належним чином не перевіряються та не ремонтуються клапани ЗЗК та ЗСК ( ГРП №19, с. Стеблівка Хустського району);  подекуди використовуються манометри, які не пройшли чергову державну повірку Газо-регуляторні пункти в селах Буштино, Угля, в містах Мукачево, Хуст та Берегово. Ті, хто відповідає за усунення виявлених порушень, можуть виправдовуватись: мовляв, дрібниці.  Але добре відомо всім: у справі  дотримання режимів доставки до споживача такого продукту як газ – дрібниць бути не може!

 Михайло Саварин, відповідаючи на запитання глядачів у прямому ефірі,  звернув також увагу усіх причетних до вирішення проблеми безпечного газозабезпечення закарпатського споживача, в тому числі і владних структур, на мережі, які поки що залишаються поза полем зору ВАТ “Закарпатгаз”. Станом на 1 січня поточного року понад 230 км розподільчих газових мереж, 66 газорегуляторних пунктів та майже 200 шкафних газорегуляторних пунктів  не перебувають на балансі товариства. Про що свідчать ці цифри? Про те, що з  усім цим господарством не укладено відповідних угод, а значить -  автоматично недостатній контроль за їх роботою. А ще зауважив на відсутності в ліцензіях Національної комісії регулювання електроенергетики України особливих умов, що регламентували б обов’язки усіх 12 підприємств, що займаються постачанням природного газу споживачам на території Закарпатської області. Без цього, ясна річ, важко  вимагати від роботодавця вкладення коштів на підтримання господарства в належному стані та відповідальності за дотримання безпеки режимів постачання.

Додатково:  Закарпатська обласна телерадіокомпанія“Тиса-1”, яку очолює Євген Шишков, розпочала свою роботу з 1945 року .Сьогодні, завдяки супутниковому мовленню, її  програми дивляться не тільки глядачі усіх областей України, а й телеаудиторія всієї Європи.

2007-10-31

Територіальне управління Держгірпромнагляду по Закарпатській області
31 жовтня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
10:45
У Кричові Буштинської громади донька, випадково проходячи повз, врятувала свою 77-річну матір з пожежі
00:02
/ 1
У Неліпині Мукачівського району Volkswagen на швидкості проломив стіну і влетів у будинок
» Всі новини