Учениці корифеїв закарпатської школи живопису Едіті Медвецькій — 75

Роки часто стирають з нашої пам'яті імена тих, кого ми мусимо пам'ятати, позаяк вони відігравали важливу роль на сцені життя минулої епохи. Про них пам'ятають ті, хто свого часу навчався чи працював з ними пліч-о-пліч. їх, на жаль, із кожним роком стає все менше й менше. Мало хто нині відає щось про життя і творчість талановитої мисткині Закарпаття Едіти Медвецької, котра, без сумніву, мала великий вплив на формування крайової школи живопису. Серед її сучасників такі відомі сьогодні митці, як Юрій Герц, Павло Балла, Іван Шутєв, Володимир Микита.

Едіта Медвецька
Едіта Медвецька

Едіта Медвецька — учениця корифеїв закарпатської школи живопису Адальберта Ер-делі, Йосипа Бокшая — сьогодні з сім'єю живе і творчо працює в Будапешті, куди виїхала наприкінці 80-х, у часи глобальних перемін у суспільстві, епоху "базарної" економіки, яка не завершилася й донині. Так склалися обставини. Вони виявилися сильнішими...

Едіта Федорівна Медвецька (дівоче прізвище Лутак) народилася 22 жовтня 1932 р. в м. Мукачеві в сім'ї вчителів. 31938 р. навчалася в початковій школі, згодом у гімназії. Після її реорганізації в середню школу, продовжила навчання в 6-му класі Ужгородської СШ № 1. 1947 року вступила до Ужгородського училища прикладного мистецтва на живописний відділ. Закінчила училище в 1952-му, отримавши диплом із відзнакою. Того ж року прийнята на текстильний відділ Львівського державного інституту прикладного та

декоративного мистецтва. Навчалася на відмінно, була Сталінським стипендіатом. її викладачами в Ужгороді були Адальберт Ерделі, Йосип Бокшай, Федір Манайло; у Львові — І. ґуторов, Д. Довбошинський, В. Монастирський. Львівський інститут Медвецька закінчила також із відзнакою у 1958 році. Після цього працювала старшим майстром сувенірного,цеху артілі "29 червня" в Ужгороді, згодом багато років свого творчого життя віддала викладацькій роботі в Ужгородському училищі прикладного мистецтва. 1958 року прийнята кандидатом у члени Спілки художників УРСР. Немаловажним і красномовним є факт, що рекомендацію для вступу до Спілки їй дали Й. Бокшай та Г. Глюк ще в жовтні 1960-го, талановиті й авторитетні митці, слово яких мало неабияку вагу. Закінчивши інститут, Едіта, починаючи з 1958 року, бере активну участь у творчому житті Закарпаття, України. її роботи експонуються за кордоном, зокрема в Болгарії, Румунії, на Кіпрі, в Монголи та інших країнах.

Е. Медвецька — досконалий знавець етнографії Закарпаття, протягом багатьох років вона створювала ескізи костюмів для заслуженого Закарпатського народного хору. Заслуговують на увагу й роботи художниці в жанрі книжкової ілюстрації.

Перша персональна виставка Е. Медвецької відбулася на заводі "Ужгородприлад" у 1980 році. Свідчення про неї залишила мистецтвознавець Галина Рижова у своїй статті "Живі барви часу", опублікованій у "Закарпатській правді". На виставці було репрезентовано понад 40 полотен, створених за десятиріччя творчої діяльності мисткині.

Характеризуючи її роботи, мистецтвознавець пише: "Художниця, використовуючи багатющі традиції закарпатського пейзажу, на новій основі, образно показала риси рідного краю. Едіта Медвецька розвиває і продовжує цю тему — пейзаж нового Закарпаття, пейзаж нового нетільки за сюжетом, а й за образом та емоціональним ладом. І в кожній її роботі відчувається оптимізм, душевна широта і щедрість". Ця досить влучна оцінка дає нам сьогодні певне уявлення про творчість Медвецької. Жанровий діапазон мисткині широкий: уміщує пейзажі й натюрморти, сюжетні картини на побутову та історичну тематику, портрети. Багато її робіт присвячені темі селянського життя і праці. Серед них такі відомі полотна, як "Комбайнери" (1973) та "За свіжим борошном у мельницю" (1972), що експонувалися на багатьох виставках як удома, так і за кордоном. Вони виконані в так званому "суворому" стилі, дуже поширеному на той час, для якого характерні стримана гама кольорів, спрощена форма, чітка, зазвичай статична композиція. Сьогодні ці роботи мають особливу цінність, адже вони є свідченням епохи соціалізму, епохи, що вже відійшла.

Відомий мистецтвознавець Григорій Островський, оцінюючи творчість художниці, відзначав, що вона —типовий представник закарпатської школи живопису, продовжувач її кращих традицій, і в першу чергу любимого її вчителя Адальберта Ерделі. Безмежна відданість рідному Закарпаттю, любов до краян та природи є невичерпним джерелом її творчості.

Володимир Мишанич
31 жовтня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини