У ГПУ розповіли, який був план ліквідації Майдану і "АТО"

18 лютого 2014 року тодішня влада за вказівкою Віктора Януковича почала реалізацію плану з остаточного розгону Майдану.

Про це розповів начальник Управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк на прес-конференції у Києві в четвер.

"Було створено штаб так званої "антитерористичної операції"… Для того, щоб максимально і повномасштабно завершити цю операцію і мінімізувати можливість підтримки людей, було припинено рух метро, відключено частково електроенергію, відключено окремі телеканали", - зазначив він.

"План передбачав тиск силових органів із застосуванням спецзасобів, техніки, водометів, БТРів, мисливських набоїв, витіснення з Інститутської, Хрещатика зі сторони Європейської площі, захоплення (будинку) Профспілок. Ці дії мали призвести до того, що протестувальники мають переміщуватися з Майдану вище на Михайлівську площу, де в той час перебували "тітушки", які були озброєні, в тому числі спецзасобами та зброєю МВС, які мали розсіювати протестувальників і розганяти їх із застосуванням вогнепальної зброї", - зазначив Горбатюк

Ці події тривали з 19-ї години 18 лютого. Після цього тодішні голови СБУ й МВС "виступили з ультиматумом, яким попередили, що будуть здійснюватися насильницькі дії, давши час на залишення площі", зазначив Горбатюк

"Ці дії були незаконні, це підтверджується матеріалами провадження", - сказав представник ГПУ.

"За результатами таких дій правоохоронців тієї ночі загалом отримали тілесні ушкодження 206 осіб, із них 16 загинули. При цьому 11 осіб отримали вогнепальне поранення саме від мисливських набоїв і загинули, а 55 осіб отримали вогнепальне поранення", - повідомив Горбатюк

Представник ГПУ заявив, що вказівку на силові дії давав колишній президент Віктор Янукович.

"Ці вказівки виконували ті ж самі особи, причетні до інших злочинів (проти Майдану): колишній міністр Захарченко, його заступнк Ратушняк, свою активну участь також приймали керівники СБУ – екс-голова СБУ Якименко, його перший заступник і керівник антитерористичного центру Тоцький, керівник СБУ у Києві та Київській області, керівники київської міліції Мазан, Федчук, керівники "Беркуту" Києва, а також командувач Внутрішніх військ Шуляк", - сказав він.

Горбатюк наголосив, що керівництво держави чітко усвідомлювало наслідки своїх дій, відтак умисно було завдано шкоди не лише протестувальникам, а й загинули правоохоронці.

У ніч із 18 на 19 лютого 2014 року бійці "Альфи" за вказівкою тодішньої влади штурмували Будинок профспілок, в якому був штаб Майдану, внаслідок чого сталася пожежа.

Про це заявив начальник Управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк на прес-конференції у Києві.

"З використанням спецпідрозділу "Альфа" з різних регіонів було організовано керівництвом того антитерористичного центру захоплення Будинку профспілок, що здійснювалося через дах цього будинку", - зазначив він.

"Під час просування і намагання захопити співробітники "Альфи" не були озброєні вогнепальною зброєю, принаймні не встановлено випадки її застосування – але їхні дії фактично призвели до того, щопротестувальники змушені були захищатися, бачачи явну загрозу для свого життя та здоров’я. В результат сталася пожежа і був знищений Будинок профспілок і у вогні загинуло 2 особи", - заявив Горбатюк

Керівник департаменту захисту національної державності СБУ Анатолій Дублик на запитання уточнив: "Люди, які знаходилися в приміщенні, з метою убезпечення себе, заблокували себе – і виникла пожежа. Вони ("альфівці") відступили".

"Слідство не виявило факту застосування ними (спецбійцями – ред..) бойової зброї і спорядження. Вони всі допитані, без винятку, дали правдиві свідчення – про те, що в них була поставлена задача, зайти, аби витіснити з Будинку профспілок протестувальників", - сказав він.

Горбатюк також зазначив: "(Є версія, що) Коли вони просувалися зі зброєю, щоби їх не пропустити – протестувальник кидали пляшки з запалювальною сумішшю. Але однозначно стверджувати, хто саме підпалив, ми не беремося, розслідування триває".

"Але ми вказуємо, щ саме дії у зв’язку зі вказівкою звільнити зі зброєю Будинок профспілок створювало таку загрозу для життя і здоров’я протестувальників, яка могла дозволяти їм захищатися – і що могло призвести до підпалу Будинку профспілок", - наголосив він.

"Попередній висновок слідства: якби не вчинялися дії стосовно захоплення Будинку профспілок, пожежі б не було. Ми інкримінуємо настання цих наслідків саме керівництву СБУ, які організували незаконне проведення АТО", - заявив представник ГПУ.

При цьому представник ГПУ заявив, що вказівку на силові дії давав колишній президент Віктор Янукович, а ці вказівки виконували колишніі керівники СБУ, МВС, Внутрішніх військ.

19 листопада 2015р.

Теги: Майдан, Генпрокуратура, Янукович

НОВИНИ: Різне

14:51
Правила підбору одягу для тривалих велопрогулянок
15:36
Гербіциди: основні типи, принцип дії та застосування в аграрній практиці
16:17
Холодильник Samsung No Frost — ідеальний варіант для кухні
22:13
Щоби "промивати мізки" угорцям, росіяни створили спеціальний сайт і Telegram-канал
20:18
Весілля мрії у Німеччині з агентством AlexShow
17:19
Чи можна використовувати паронітові прокладки для води
15:37
Покупка військового спорядження: важливі поради від експерта
10:43
Дизельний та бензиновий генератор: який обрати?
19:42
Гідравлічні насоси: їх види та основні характеристики
15:06
44 держави у Гаазі підтримали створення спецтрибуналу та використання заморожених активів рф
21:23
П'ять аргументів на користь купівлі планшета
20:55
Оновлені можливості: Що робить DJI Mavic 3T найкращим вибором
19:29
Як змінились ціни на будівельні матеріали?
17:13
Чим може бути корисний штучний інтелект PPC-шникам?
22:46
"Заповіт" Тараса Шевченка прозвучав в угорському парламенті
17:13
Переваги вертикальних пресів для макулатури
22:19
Пневматичний пістолет для спорту та тренувань
22:17
Чому виникає запалення нирок і які аналізи допоможуть діагностувати нефрит?
22:15
Чоловічі ремені: Різновид матеріалів, як правильно обирати
00:48
/ 2
У першому турі виборів президента Словаччини виграв прозахідний кандидат
20:59
Оптові продажі промислової фурнітури в Україні: виклики та можливості для бізнесу в 2024 році
21:21
Колористика меблів: дивани яких кольорів виглядають дорого?
22:58
/ 11
Військовий з "Азова" запропонував дозволити бойовим бригадам самим мобілізовувати "ухилянтів"
15:29
Найкращі місця для подорожі в Японію
23:02
/ 2
Макрон: У нас немає лімітів, ми будемо реагувати на поведінку росії
» Всі новини