Transparency International: Порошенко руками Шокіна "приручає" антикорупційний блок

Перші особи держави намагаються встановити через генпрокурора Віктора Шокіна особистий контроль над ключовими антикорупційними органами, аби змусити їх працювати у власних інтересах.

Про це заявляє правління Transparency International Україна.

"Цим посадовці позбавляють Україну майбутнього без корупції, а громадян – можливості подорожувати Європою без віз", - наголошує організація.

На думку правозахисників, "з очевидним погодженням із вищим керівництвом країни" Шокін намагається максимально узалежнити новостворену Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру.

"Для цього пан Шокін делегував у комісію з формування прокуратури Юрія Севрука, Юрія Грищенка, Романа Балиту та Миколу Садового. Усі ці особи за часів режиму екс-президента Віктора Януковича тривалий час працювали на високих посадах в органах прокуратури", - заявляє Transparency International.

"Сумніви щодо спроможності цих осіб обрати дійсно незалежне керівництво антикорупційної прокуратури вже публічно висловили посол ЄС в Україні, парламентський комітет з питань запобігання корупції, антикорупційна громадськість та медіа", - нагадує організація.

Вона наголошує, що без Спеціалізованої антикорупційної прокуратури не запрацює Національне антикорупційне бюро, покликане розслідувати корупційні злочини високопосадовців, а у випадку провалу запуску незалежних антикорупційних органів до кінця цього року ЄС "гарантовано відмовить Україні у безвізовому режимі".

"Саме тому українське МЗС оприлюднило вимоги міжнародних партнерів щодо переобрання складу комісії із формування антикорупційної прокуратури. Натомість, генпрокурор Шокін не тільки не дослухався до справедливих претензій урядовців, а й фактично ініціював перевірку законності дій МЗС щодо самого оприлюднення проблеми зриву безвізового режиму", - заявляє TI Україна.

На думку правління Transparency International Україна, "спроби Шокіна створити маріонетковий антикорупційний орган свідчать про його вперте небажання проводити будь-які реформи як всередині прокуратури, так і в сфері протидії корупції".

Більше того, "саме з відома генпрокурора та перших осіб країни зараз ведеться спрямована кампанія із дискредитації представників реформаторського крила генеральної прокуратури", констатує ТІ Україна.

"Проти цих осіб вже з’явилася низка замовних публікацій та псевдорозслідувань, які нібито доводять їхні зв’язки з корупційними кланами та російським істеблішментом. Фігурантами цих статей, зокрема, вказують і Transparency International та членів її правління, асоційованих із відомою юридичною компанією Arzinger. Показово, що компанія Arzinger вже публічно спростувала закиди на свою адресу", - заявляє організація.

Керуючий партнер Arzinger, член правління ТІ Україна Тімур Бондарєв зазначив, що основною мішенню "випадів" у пресі можуть бути партнери Arzinger – заступник міністра юстиції Сергій Шкляр та заступник генпрокурора Віталій Касько, який є основним претендентом на посаду антикорупційного прокурора.

"Інформаційна атака на наших партнерів є проявом агонії старої корупційної системи, яка намагається забруднити ті чисті руки, які мають намір її знищити", - вважає він.

Transparency International Україна також відкидає звинувачення і готова надати публічні пояснення як щодо своєї діяльності, так і процедур роботи.

"Подібні атаки на організацію, її партнерів та реформаторів у владі спричинені лише одним – бажанням "елітних" корупціонерів перетворити нові антикорупційні інституції на ручних мавпочок", - вважає правління TI Україна.

02 листопада 2015р.

Теги: Шокін, Порошенко, Яценюк, Антикорупційне бюро, візи

НОВИНИ: Різне

19:29
Як змінились ціни на будівельні матеріали?
17:13
Чим може бути корисний штучний інтелект PPC-шникам?
22:46
"Заповіт" Тараса Шевченка прозвучав в угорському парламенті
17:13
Переваги вертикальних пресів для макулатури
22:19
Пневматичний пістолет для спорту та тренувань
22:17
Чому виникає запалення нирок і які аналізи допоможуть діагностувати нефрит?
22:15
Чоловічі ремені: Різновид матеріалів, як правильно обирати
00:48
/ 1
У першому турі виборів президента Словаччини виграв прозахідний кандидат
20:59
Оптові продажі промислової фурнітури в Україні: виклики та можливості для бізнесу в 2024 році
21:21
Колористика меблів: дивани яких кольорів виглядають дорого?
22:58
/ 10
Військовий з "Азова" запропонував дозволити бойовим бригадам самим мобілізовувати "ухилянтів"
15:29
Найкращі місця для подорожі в Японію
23:02
/ 2
Макрон: У нас немає лімітів, ми будемо реагувати на поведінку росії
17:10
Блендер на кухні - чому це обов'язкова річ
16:27
Який айфон краще купити у 2024 році?
16:08
Який холодильник краще: Ноу Фрост, статична чи динамічна система охолодження?
15:13
Де надрукувати книги у Львові за розумною ціною?
11:46
"Радіо Свобода": угорщина надіслала лист державам ЄС щодо, начебто, "утисків угорців" в Україні
22:55
Прямі джинси знову в тренді: кому пасують та з чим носити
20:19
Що можна подарувати дружині на річницю весілля
22:24
/ 3
Глава УГКЦ після слів Папи: В Україні нікому на гадку не спадає здатися
10:15
/ 10
Папа Римський Франциск порадив Україні "відважно" і з "відчуттям сорому" підняти перед росією "білий прапор" поразки
20:58
/ 2
Віцеспікер парламенту Словаччини заявив, що росія "не агресор" і "захищає свої інтереси"
20:32
/ 1
фіцо вважає, що Чехія поставила під загрозу відносини зі Словаччиною через різні погляди на війну рф проти України
13:11
Лазерне шліфування обличчя: Інноваційний підхід до краси
» Всі новини