Цьогоріч Ужгородській станції екстреної медичної допомоги виповнюється 70 років

Шлях до цієї події був довгий та нелегкий. До 1945 року, коли Закарпаття знаходилося у складі Чехословаччини, в місті існувала своєрідна «швидка допомога». ЇЇ функції виконував не хто інший, як … міська пожежна команда. Якщо в когось траплялось нещастя, необхідна була екстрена медична допомога – люди телефонували або бігли до пожежників і за величезну в ті часи платню викликали пожежну машину за хворим.

Цьогоріч Ужгородській станції екстреної медичної допомоги виповнюється 70 років

Звичайно, що ніякого медичного працівника в тій машині не було. Всією справою керував водій-пожежник,  котрому, якщо давали гроші, відвозив хворого до найближчої, також платної лікарні, а  якщо хворий не мав потрібної суми грошей – машина поверталася до пожежної частини, залишивши хворого вдома.

В жовтні 1945 року, спочатку при пожежній частині, а пізніше - при міській лікарні облаштувалася перша на Закарпатті станція «Швидкої допомоги». Ця станція, організована за рішенням Народної Ради, не мала нічого спільного з попередньою «пожежною» допомогою. Спочатку на швидкій працювали лише два ентузіасти – лікар Троїцький Євгеній Миколайович, який був начальником станції, та старша сестра Тася Крилова, недавно демобілізована з армії. Станція безвідмовно і, звичайно ж, безкоштовно  виїжджала на всі виклики до хворих.  Автомобіль з червоним хрестом можна було побачити за будь-якої погоди в найвіддаленіших куточках міста. Важкий це був час для  маленького колективу станції,  але  гуманізм, самовідданість, тривога за життя хворого, бажання його врятувати допомагали  медикам  працювати в цих нелегких умовах.

Першою завідуючою відділення була Л.Г. Суран (1959-1989 роки). Наступними керівниками були Н.Е.Смерека (1989-1997рр.),                    В.М.Цирик (1997-2011рр.). З 04.01.2011 року Ужгородську станцію екстреної медичної допомоги очолює С.С.Чулак.

Коли в 1946 році «швидку» перевели в приміщення міської лікарні, працювати стало краще. Єдиним транспортним засобом тоді була занедбана автомашина «Шкода», яку фельдшер Геннадій Баранович відремонтував своїми силами. Дуже багато і наполегливо працював колектив станції, в тому числі медичні сестри Аня Руденко, Феня Кисільова, Христина Колесарь,  щоб люди, які звикли тільки до платної медицини і боялися викликати лікаря у важку хвилину,  повірили в допомогу. 

З 1947 року на станції  цілодобово  працювала  одна виїзна фельдшерська бригада, а з 1949 року – створена перша  лікарська бригада. А тільки через 8 років кількість бригад збільшилася. У 1957 році на станції працювало вже 12 лікарів та 15 чоловік середнього медичного персоналу, які виїжджали на   трьох  санітарних машинах ПАЗ та одній старенькій «Волзі».

Поступово кількість виїзних бригад збільшувалась, з’являлися спеціалізовані бригади:  в  листопаді 1977 року була створена кардіологічна бригада,  в 1979 році – педіатрична бригада, в 1981 році - неврологічна бригада, в 1984 році – психіатрична бригада. В 1980 році кількість бригад досягла 10.

В 1986 році, після аварії  на Чорнобильській АЕС бригада відділення швидкої медичної допомоги  Ужгородської центральної міської лікарні очолювала роботу всіх бригад Закарпатської області, які  в Поліському районі надавали  медичну допомогу постраждалим та приймали участь в  евакуації населення із зони радіоактивного ураження. За відмінну працю в організації роботи по ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС колектив відділення в особі завідуючої Людмили Суран було нагороджено орденом Трудового Червоного Прапора.

Людмила Гаврилівна Суран народилась в 1934 році. Почала працювати виїзним лікарем відділення швидкої допомоги Ужгородської ЦМЛ з 1957 року. З  1959 по1989 рік очолювала відділення швидкої допомоги. Вся її енергія була спрямована на розвиток та вдосконалення швидкої допомоги, підвищення професійного рівня медичних працівників. Домоглася введення спеціалізованих бригад швидкої допомоги - кардіологічної, неврологічної, педіатричної та психіатричної. Завдяки наставницькій роботі Л.Г.Суран багато медичних працівників швидкої допомоги, її вихованців, стали керівниками структурних підрозділів медичної галузі області.

Консультативно-методичну допомогу в  організації роботи служби швидкої допомоги  м. Ужгорода   постійно надавала  станція швидкої медичної допомоги м. Київ,  яку очолювала заслужений лікар  Наталія Ленгауер.

 В 1992 році  відділенню швидкої медичної допомоги  було надано окреме приміщення зі своїми гаражами і хорошими умовами для медичного персоналу виїзних бригад.

Завдяки зусиллям на той час завідуючої відділенням швидкої медичної допомоги Надії Смереки 1 жовтня 1997 року відділення швидкої медичної допомоги Ужгородської ЦМКЛ реорганізовано в Ужгородську станцію швидкої медичної допомоги, яка стала першою в області окремою структурною одиницею ШМД.  На станції  працювали  9 лікарських та 1 фельдшерська бригади, в складі  лікарських – 5 спеціалізованих: кардіологічна, неврологічна, педіатрична, психіатрична та бригада інтенсивної терапії та реанімації, які працюють і по нинішній час. 

Ужгородська СЕМД з 1 січня 2013 року продовжила своє функціонування у складі Закарпатського територіального центру екстреної медичної допомоги, який очолює Ф.В.Білинець. Вона є однією з найпотужніших  структурних одиниць в регіоні. Станція  обслуговує місто, де проживає понад 114 тис. чоловік. Зараз до складу Ужгородської станції входять три підстанції ЕМД та сім пунктів постійного базування бригад ЕМД. З метою досягнення нормативів доїзду бригад швидкої медичної допомоги на місце події, у  м. Ужгород  у 2013 році відкрито  пункту тимчасового базування по вул. Погорєлова, 3. 

Для організації оперативно-диспетчерської служби Закарпатського територіального  центру екстреної медичної допомоги у приміщенні Ужгородської станції ШМД  розміщено центральну оперативну диспетчерську, де встановлено обладнання автоматизованої системи управління швидкою медичною допомогою Ужгородської станції ШМД -  м.Ужгород, Ужгородського, Перечинського, В.Березнянського районів. На  всіх санітарних автомобілях встановлено GPS-навігатори.  У диспетчерській для відображення в реальному часі оперативної роботи виїзних бригад екстреної медичної допомоги встановлене мультимедійне табло. Від кваліфікації диспетчерів та оперативності їхньої роботи у великій мірі залежить своєчасність надання допомоги мешканцям міста та району. В кабінеті старшого лікаря станції знаходиться дублюючий пульт, який дає можливість контролювати роботу диспетчерської та виїзд бригад. 

За 2014 рік Ужгородською станцією екстреної медичної допомоги здійснено 28998   виїздів. З них: нещасні випадки і травми становлять 9,3 % від загальної кількості викликів; раптові захворювання–70,1% від загальної кількості викликів. За добу на станцію надходить близько    80    викликів, у зимовий період їх кількість зростає. Прибуття бригад на місце події з моменту звернення становить 98 відсотків від загальної кількості викликів.

За роки існування Ужгородської станції швидкої медичної допомоги ряд медичних працівників станції за багаторічну сумлінну працю відзначені  Міністерством охорони здоров’я України. Почесними грамотами  МОЗ України в 2001 році нагороджені Н.Е.Смерека  та  Л.Т.Петкі-Дудинська,  в 2002 році В.Ю.Гапак, в 2004 році Л.І.Бутакова, в 2013 році присвоєно почесне звання  «Заслужений лікар України» М.М. Мельниченко, в 2014 році - «Заслужений працівник охорони здоров’я»  фельдшеру З.Л.Пентек.

Бакі А.А., заступник директора Закарпатського територіального центру екстреної медичної допомоги; Вукста Н.І., лікар-методист Закарпатського територіального центру екстреної медичної допомоги

 
28 жовтня 2015р.

Теги: екстренна медична допомога, станція

НОВИНИ: Соціо

15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
» Всі новини