Новий чемпіон Закарпаття вже відомий задовго до фінішу футбольної першості

Менше місяця залишилося до закінчення обласного чемпіонату з футболу сезону 2007-го року. І якось незвично, але у Закарпаття буде новий чемпіон — ФК "Мукачево".

Новий чемпіон Закарпаття вже відомий задовго до фінішу футбольної першості

Свалявський "Авангард", який до цього шість (!) разів підряд виборював цей титул, явно не витримує суперсерії мукачівців з двадцяти шести перемог і лише однієї поразки. Більше того, у вересні команда з міста над Латорицею взяла Суперкубок області, здолавши на нейтральному полі у Берегові в серії пенальті (ігровий час закінчився бойовою нічиєю 1:1) той же "Авангард".

І не можу погодитись, що свалявці стали вже такими слабкими, сам рівень чемпіонату, у порівнянні з минулими роками, відчутно зріс. При цьому не лише "зубри" — "Мукачево", "Авангард" та "Ужгородський" ведуть цікаву боротьбу за перші позиції між собою (щоправда, якщо чемпіон уже відомий, називати володарів цьогорічного "срібла" ще зарано, хоча кращі шанси таки мають свалявці), добротну гру показує "Кольчино", "Ялинка" і "Тячів". А "Берегвідейк" із Берегова взагалі здивував — команда перетворилася на "твердий горішок" і неодноразово вже змушувала нервувати лідерів. Не пручаються лише двоє — "Будівельник" і "Карпати".

На жаль (у принципі, як і в минулих чемпіонатах), не вистачає в першості лише одного, найголовнішого компонента — інтриги. А та неймовірна легкість, з якою ФК "Мукачево" відбирає пальму першості у Сваляви, вже тепер змушує задуматися — а чи не буде тепер "Мукачево" шести-, семи-, восьмиразовим чемпіоном краю?.. Єдине вже проглядається — світова комерціалізація футболу дійшла і до Закарпаття, зокрема, його любительського ешелону. Кращі гравці (так звані легіонери місцевого рівня) вчора грали у Сваляві, сьогодні — у Мукачеві, Кольчині, а завтра, припустимо, їх побачимо у "Берегвідейку".

Останнім для цього треба знайти грошенят.

І все ж, цьогорічна гра мукачівців заслуговує, як мінімум, на бурхливі оплески. У команди, яка, до речі, найбільш дисциплінована, ще й захист найміцніший (11 пропущених м'ячів). А форвард Мирослав Решко, вразивши ворота суперників 18 разів, посідає п'яту позицію у списку кращих голеадорів.

Щоб офіційно оформити чемпіонство і тим самим розкласти всі крапки над "і", потрібно всього нічого — набрати одне очко у п'яти останніх турах. Не відкрию Америки, якщо спрогнозую хоча б одну нічию "Мукачева".

За результатами 26 турів, найбільше забивав Руслан Соскида із СК "Ужгородський" (ЗО м'ячів), далі йдуть Руслан Ухаль (СК "Ялинка") — 23 м'ячі, Іван Скунзяк (ФК "Ко-льчино" — 21, Владислав Ушмаєв (СК "Сев-люш") — 20 м'ячів.

Окрема мова про вболівальників. Так, на матч "Авангард"—"Мукачево" прийшло 2500 шанувальників футболу! А це більша торси-да, ніж у команд вищої ліги — київського "Арсеналу" і "Металурга" з Донецька, разом узятих. Та й сам глядацький загал, схоже, "подорослішав", спортсменів почали більше поважати. На стадіонах поменшало образливих вигуків і неприємних скандувань, хоча прецеденти, звісно ж, є. Залишити цю проблему в минулому не дозволяє моральна деградація псевдофанів футболу. Поменшало і суддівських скандалів — напевно надувага до людей зі свистком змусила останніх неабияк попрацювати над собою.

Ще минулого року, під час шостого "пришестя" на обласний футбольний трон "Авангарду", у спортивних колах Закарпаття обговорювалася можливість участі чемпіона області у другій лізі чемпіонату України. Однак через фінансову неспроможність свалявці й надалі залишилися у статусі учасників обласної першості.

Чи щось зміниться цього року? Перспективи цьогорічного чемпіона — ФК "Мукачево" у третій за рангом футбольній лізі України "НЗ" коментує голова Федерації футболу Закарпаття Михайло Ланьо: "Уже за кілька днів я матиму зустріч з президентом мукачівського клубу Василем Петьовкою. Мова піде про те, чи готове ФК "Мукачево" грати у другій лізі. Адже найперше слід мати надійних спонсорів. Вважаю, що за тиждень-два все буде відомо".

Від себе додам, що можливий виступ мукачівців у групі професіоналів неабияк допоміг би ужгородському "Закарпаттю". Де ж, як не в "бойових" умовах другої ліги, готувати перспективну закарпатську молодь уже до футбольних баталій вишки...

Ростислав Буняк
29 жовтня 2007р.

Теги:

Коментарі

ХХХ 2007-10-31 / 16:07:00
Товариші адміністратори, навіщо передруковуєте матеріали недосвідчених журналістів, які самі не розууміють суті написаного, і використовують недостовірні факти. Наприклад, основний час матчу за суперкубок між "Авангардом" і "Мукачевом" закінчився - 0:0, а не 1:1... і.т.д.

НОВИНИ: Спорт

13:07
/ 1
Відбулися матчі 2 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
23:20
В Ужгороді відбуваються відкритий турнір з дзюдо серед юнаків та дівчат і Кубок Ужгорода
13:28
/ 2
Відбулися матчі 1 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
10:33
На Ужгородщині затримали наркоторговців
20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
» Всі новини