За фактом руйнування історичного муру поблизу собору в Ужгороді готуються скарги на Мінкульт

Паралельно правники та активісти готують заяви щодо скоєння акту вандалізму по відношенню до історичної пам’ятки на адреси Державної архітектурно-будівельної інспекції та в обласне управління архітектури. Тим часом, у Мукачівській греко-католицькій єпархії до відновлення історичного муру братися, вочевидь, не збираються, нарікаючи на відсутність коштів.

За фактом руйнування історичного муру поблизу собору в Ужгороді готуються скарги на Мінкульт

Сьогодні у єпископській резиденції Мукачівської греко-католицької єпархії в Ужгороді відбулася презентації ідеї створення скверу перед кафедральним греко-католицьким собором. Саме під прикриттям ідеї облаштування перед головним храмом  єпархії перед собором тиждень тому «самостійно впав» історичний мур, вік якого сягає понад століття.

Дивним чином «падіння» стіни співпало з, по-перше,  відсутністю у місті єпископа Мілана Шашіка, який перебував у від’їзді. По-друге, із настирливим бажанням очільника єпархії бачити перед собором відкритий простір, який би дозволяв кафедральному собору «проглядатися» навсібіч. По-третє, з відсутністю адекватної реакції робочих у вигляді негайного повідомлення компетентних структур про руйнування муру, всупереч погодженому плану облаштування скверу. По-четверте, з блискавичним рішенням виконкому про передачу церкві для мощення скверу бруківки, яку для цього навмисне почали знімати з вулиці Кошицької. І, по-п’яте, з відчутно байдужою реакцією єпископа Мілана Шашіка на відвертий акт вандалізму, здійснений на догоду єпархії.

Так, під час презентації ідеї облаштування скверу перед Мукачівським греко-католицьким собором, відповідаючи на питання присутніх, керівник єпархії Мілан Шашік, серед іншого, відповів: на відновлення історичного муру єпархія коштів не має. А відтак, найімовірніше, просто ініціюватиме внесення змін до проекту облаштування скверу, однією із головних умов якого, до слова, було збереження вікової стіни вздовж планованого скверу. Разом з тим, єпископ висловив переконання, що перед собором, все ж, має бути відкрита вільна площа. 

В який спосіб, в які терміни і з ким збираються в єпархії погоджувати внесення змін до проекту облаштування скверу – з цілковитим, при цьому, ігноруванням історичної цінності муру – велике питання. Що стає продовження питання, як узагалі могло статися, що, підгодовуючи власні марнославство та гординю, люди, які мали би слугувати моральними авторитетами, вдаються до дій, що в цивілізованих країнах кримінально караються і які абсолютно точно є неприхованим варварством. 

І, поки умовні моральні авторитети «здають позиції», уподібнюючись чисельним «цивільним» руйнівникам міста, ті, кому за Ужгород болить не на словах, намагаються дієво вплинути на ситуацію.  Правозахисники та активісти вже нині готують заяви про скоєння кримінального злочину у вигляді знищення історичної пам’ятки, що відтак будуть направлені в управління архітектури Закарпатської ОДА, Державно архітектурно-будівельну інспекцію в області та Міністерство культури, до компетенції якого й належить збереження культурних надбань.

Разом з тим, за інформацією Закарпаття онлайн, отриманої від небайдужих до долі архітектурного майбутнього обличчя міста, на початку наступного тижня на місце «падіння» муру з метою вивчення ситуації та складання акту має навідатися комісія, скликана обласним органом охорони архітектурної спадщини.   

 
15 жовтня 2015р.

Теги: мур, руйнування, скарги

Коментарі

??? 2015-10-16 / 08:54:11
Руйнувати кошти у єпархії є, а відновлювати - нема?

"По ділах їхніх і пізнаєте їх..."

ось так 2015-10-16 / 08:50:35
Про історичність муру для "хтосів" тут уже писали. Але таких хтосів цікавить не правда, а мета - http://zakarpattya.net.ua/Prourbe/112241-Na-terytorii-pid-maibutniu-ploshchu-Bachynskoho-v-Uzhhorodi-zberihsia-unikalnyi-kam%E2%80%99ianyi-mur

Хтосю 2015-10-16 / 08:07:05
Ага,ага, давайте все зруйнуємо , можна і собор розібрати, а на його місці побудувати скляний офісцентри " Оренда". Чом би й ні?

хтось 2015-10-16 / 07:51:55
та ніякий то не історичний му, він зявився набагато пізніше собору і не є памяткою. перетворюєтесь поступово на задротів і маргіналів.

Капєц 2015-10-16 / 07:49:25
Тван - повний невіглас і аналфабет! Ламати- не будувати... Епоха руйначів і "реформаторів", що не мають жодного уявлення про культуру, історію, пієтет до минулого, бо вважають себе чогось вартими. Що залишимо по собі??? Фонтани -кітчі, зруйновані будівлі, -паркани, насрані по історичному центру баготоповерхові монстри-офісцентри, розкрадені-розриті вулиці. А до влади рвуться ті ж персонажики.

О.Д. 2015-10-16 / 00:53:41
От і я про те: що єпископ своїм ставленням до історичної спадщини опустив себе до рівня ось таких от "тванів"... :(

тван 2015-10-16 / 00:27:00
Та зовсім і не історичний той мур. Такі мури лише біля тюрем влаштовували та навколо єврейських кладовищ. Чомусь ніхто не протестував коли в Мукачеві ще за СРСР знесли такий же мур що огорожував єврейське кладовище. Хоча він там був потрібним хоч для того, щоб не було вандалізму на гробах. А в центрі міста перед історичною будівлею старовинного храму такий мур тільки дисонанс створював. Потрібно до кінця його знести, аж до житлових будинків що знаходяться вище і облаштувати сквер екзотичними породами дерев і кущів.

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини