Закарпаття: білборди – без вихідних даних, агітація – у невстановлених місцях (ФОТО)

На Закарпатті зафіксовані масові випадки відхилення від вимог Закону України «Про місцеві вибори», а саме – наявність друкованої агітації без вихідних даних, а також розміщення агітаційної продукції у невстановлених місцях.

Закарпаття: білборди – без вихідних даних, агітація – у невстановлених місцях (ФОТО)

8-9 жовтня в Ужгороді зафіксовані листівки кандидатів від «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» – зокрема, на вулицях Швабській, Л.Толстого, М.Заньковецької, пл.Корятовича, пл.Петефі. Розклеєні вони у місцях, які невстановлені для розміщення друкованої агітації, зокрема – на парканах, електроопорах тощо.

 

 

В штабі «Солідарності» підтвердили подібний факт.  Як розповів керівник секретаріату обласної організації партії Андрій Риба, порушення мають дві причини. «Перша – це діяльність занадто завзятих агітаторів окремих кандидатів, які, незважаючи на чіткий інструктаж щодо дозволених форм і місць агітації, все ж не дотримуються встановлених правил, - пояснив він. -  Друга причина - провокації з боку опонентів. До прикладу, на окрузі №29 в Ужгороді, по якому йду персонально я, з дошок оголошень на під’їздах хтось методично зачищає плакати, натомість з'являється поклейка цих же листівок у недозволених місцях. Проте, оскільки це наразі не носить системного характеру, до правоохоронних органів ми не зверталися».

 

Зафіксувано подібне порушення і у кандидата на посаду міського голови Ужгорода, шляхом самовисування Вікторії Слюсаренко. Її агітаційна продукція 7 жовтня висіла, зокрема, на МАФі на площі Кирила та Мефодія та на паркані на цій же площі.

 

А ще 7 жовтня на пр. Свободи зафіксовано білборд із агітацією за її кандидатуру без вихідних даних.

09.10 sljusarenko 2

Кандидат Слюсаренко у коментарі ОПОРІ визнала те, що порушила норми законодавства і пообіцяла все виправити. «Зрозумійте, я перший раз беру участь у передвиборчій кампанії, - зізналася вона. – Тому і я, і мої юристи не звернули на це увагу. Найближчими днями все виправлять».

Кандидат на посаду міського голови шляхом самовисування Сергій Ратушняк після появи своїх білбордів без вихідних даних обіцяв також виправити ситуацію. Втім, станом на 7-8 жовтня, його агітацію, – без зазначення тиражу, відповідального за випуск, місце друку – зафіксовано на рекламоносії на початку вул. Минайської.

 

Водночас на кількох інших білбордах Ратушняка така інформація з’явилася, але не у повній мірі – відсутні відомості про відповідального за випуск.

 

 

На пр. Свободи в Ужгороді 7-8 жовтня на огорожі виявлено агітаційну продукцію  кандидата на посаду міського голови Михайла Чурила (партія «Патріот»), яка не містить інформацію про вихідні дані. Спостерігачу ОПОРИ не вдалося отримати від кандидата коментар – його телефон не відповідав.

 

У місті Хуст 6 жовтня зафіксовано агітаційну продукцію кандидата на посаду міського голови Олександра Бордея («Блок Петра Порошенка «Солідарність») у невстановленому для цього місці – на автозупинці.

 

У місті Мукачево – білборд без вихідних даних виявлено 8 жовтня біля в’їзду на місцеву автостанцію: на рекламоносії символіка партії «Відродження».

 

Окрім цього, від цієї політичної сили зафіксовано 8 жовтня ще один спосіб ведення агітації  – наявність автомобілів із політичною символікою «Відродження» та кандидата на посаду міського голови Мукачева Івана Чубирка.

 

ОПОРА нагадує: згідно із частинами 1 та 2 статті 56 Закону України «Про місцеві вибори», до друкованих агітаційних матеріалів належать плакати, стенди, листівки, постери, інша друкована продукція з написами, що стосуються передвиборної агітації, а також матеріали, що розміщуються на носіях зовнішньої реклами.

Друкований агітаційний матеріал повинен містити відомості про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без зазначених відомостей забороняється.

Також згідно із частиною 4 статті 56 Закону, плакати, стенди, листівки та інші друковані агітаційні матеріали (крім матеріалів, що розміщуються на носіях зовнішньої реклами) розміщуються лише у місцях, визначених і обладнаних місцевими органами виконавчої влади чи органами місцевого самоврядування не пізніш як за 45 днів до дня голосування.

 

Володимир Феськов, координатор ОПОРИ у Закарпатській області

 

11 жовтня 2015р.

Теги: агітація, Солідарність, Відродження

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини