Місцеві бюджети на Закарпатті зароблять на кандидатах-"двійниках" від 11 до 33 тис грн

У закарпатських містах – Ужгороді, Мукачеві, Іршаві, Рахові – кандидатами у міські голови зареєструвалися люди з однаковими або подібними прізвищами. У цьому спостерігачі ОПОРИ вбачають ознаки використання технології «двійників», мета якої, як відомо, аби однофамільці «відтягнули» певну кількість голосів від конкретного кандидата.

Місцеві бюджети на Закарпатті зароблять на кандидатах-"двійниках" від 11 до 33 тис грн

Лідером «двійників» став обласний центр Закарпаття. На посаду міського голови зареєструвалися Богдан Андріїв (висуванець від партії «Відродження», секретар Ужгородської міської ради) та Іван Андріїв (самовисування).

Від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» на посаду міського голови претендує Михайло Качур (депутат облради, директор місцевого заводу). Зареєстрований також кандидат Євген Качур (самовисування).

Балотується на головну посаду міста Володимир Чубірко  (самовисування, голова Закарпатської облради) та Іван Чубірко (самовисування) й Микола Чубірка (самовисування).

Зареєстрований як кандидат шляхом самовисування Сергій Ратушняк (міський голова Ужгорода 2006-2010 рр.). Водночас кандидатом зареєструвався шляхом самовисування інший претендент із іменем Сергій Ратушняк.  Але останній 2 жовтня свою кандидатуру зняв.

Потенційним кандидатом на посаду міського голови перед стартом виборчої кампанії вважався депутат міської ради Віктор Щадей – з кінця серпня містом розповсюджувалася листівка з ознаками агітації.  У підсумку Віктор Щадей так і не зареєструвався як кандидат на посаду міського голови, водночас зареєструвалися Василь Щадей та Олег Щадей (обидва – самовисування).

У місті Мукачево на міського голову балотується п’ятеро людей із прізвищем «Чубірко» або співзвучним до нього. Так, мова йде висуванця від партії «Відродження», депутата міської ради – це Іван Чубирко.

Водночас зареєстровані кандидати шляхом самовисування – Володимир Чубірко, Віктор Чубірко, Ірина Чубірка, Іван Чубірка.

Також в Мукачеві зареєстрований кандидат на головну посаду міста Андрій Балога (висуванець «Єдиного Центру», депутат облради) та двоє людей з прізвищем «Балог» - Берталон Балог та Берті Балог (обидва – самовисуванці). Документи на реєстрацію подав і кандидат від партії «Наш Край» Іван Балога, але ще до моменту голосування цього питання на засіданні ТВК відкликав свою кандидатуру.

У місті Іршава із шести кандидатів – четверо однофамільців. Так, від «Єдиного центру» балотується Степан Бобик. Зареєстрований шляхом самовисування – Василь Бобик. Від партії «Відродження» на посаду міського голови претендує Віктор Товстий. Зареєстрований шляхом самовисування кандидат Володимир Товстий.

У місті Рахів на посаду міського голови балотується самовисуванець  Роман Думен. Це – майже однофамілець нині діючого міського голови міста Ярослава Думина. Що цікаво, останній – не зареєструвався кандидатом на посаду міського голови.

Окрім цього, на посаду міського голови Рахова претендують  люди із співзвучними прізвищами – Іван Бердар (висуванець від ВО «Свобода») та Ігор Бернар (самовисування).

Варто звернути увагу, що від технології «двійників» може бути користь для бюджетів громад. Згідно частиною 1 статті 44 Закону України «Про місцеві вибори», аби зареєструватися кандидатами, сплачується на спеціальний рахунок відповідної територіальної виборчої комісії сума, рівнозначна 4-ом розмірам місячної мінімальної заробітної плати на кожні 100 тисяч виборців відповідного округу.

Ці гроші, після завершення виборців, повертаються лише кандидату-переможцю. Решта грошей від застави інших претендентів зараховується до відповідного місцевого бюджету. Гроші застави не повертаються кандидату, навіть якщо він зняв свою кандидатуру до моменту голосування.

Розмір місячної мінімальної заробітної плати з 1 вересня 2015-го року складає 1378 гривень.

Таким чином, за підрахунками ОПОРИ, Ужгородський міський бюджет може отримати за «двійників» приблизно 27,5 тисяч гривень, Мукачівський – близько 33 тисяч гривень, Іршавський  та Рахівський – приблизно по 11 тисяч гривень.

 

                        

Володимир Феськов, координатор ОПОРИ у Закарпатській області
06 жовтня 2015р.

Теги: кнаидати-двійники, бюджети, вибори

Коментарі

патріот 2015-10-06 / 19:21:39
А в підсумку бідьше втратять, якщо через такого двійника не пройде якийсь нормальний кандидат.

НОВИНИ: Політика

13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини