Ужгород готується приймати кращих юних дзюдоїстів Європи на "Кубку Закарпаття"

В суботу, 3-го жовтня в Ужгородському Палаці дітей та юнацтва стартуватимуть вже традиційні 12-ті змагання кращих юних дзюдоїстів Європи. Про рівень міжнародного турніру "Кубок Закарпаття", довіру до організаторів свідчать кількість учасників та рівень майстерності юних дзюдоїстів, які щорічно відвідують обласний центр.

Ужгород готується приймати кращих юних дзюдоїстів Європи на "Кубку Закарпаття"

Ужгородська школа дзюдо давно славиться своїми традиціями та вихованцями. Але найголовніше те, що крім підготовки спортсменів високого класу, закарпатцям довіряють проводити змагання подібного рівня. Про історію змагання, здобутки його учасників та аудиторію турніру, ми поговорили з директором «Кубка Закарпаття», майстром спорту по дзюдо України, неодноразовим призером міжнародних змагань, дворазовим переможцем «Кубка Закарпаття» Юрієм Ігнатком. 

Юрій, цьогоріч Ужгород вже в 12-те поспіль прийматиме юних дзюдоїстів. Розкажіть про історію змагання.

Вперше наш турнір пройшов в жовтні 2004 року в спорткомплексі «Юність». На татамі зустрічалися національні кадетські збірні України, Угорщини, Словаччини та команда російського клубу «Самбо-70». За діючими на той час умовами турніру, змагання проводилися за принципом «стінка на стінку». У фінальних сутичках господарі турніру здолали представників відомої московської школи дзюдо та самбо. Вже в наступному році «Кубок Закарпаття» зібрав 120 юних борців. Змагання з кожним роком розширювали горизонти – зростала кількість країн-учасниць та представництв. Мабуть, найбільшу аудиторію за складом нам вдавалося зібрати в 2011-2012 роках, коли наш турнір по праву вважався міні-чемпіонатом Європи серед кадетів та дівчат з охопленням 20-ти провідних європейських шкіл дзюдо. 

Враховуючи 12-ти річний досвід організаторів, мабуть свого часу Ужгород відвідав не один відомий сьогодні дзюдоїст світу? 

Безумовно, нам є чим пишатися в цьому плані. В попередні роки ми приймали борців з Угорщини, Росії, Словаччини, Румунії, Молдови, Білорусі, Словенії, Хорватії, Бельгії, Нідерландів та низки європейських країн. Свого часу учасником і призером «Кубка Закарпаття» був відомий зараз у світі угорець Крістіан Тот ( котрий на сьогодні є лідером світового рейтингу дзюдо у своїй категоріії), чемпіон Європи, росіянин Шабієв, чемпіон Європи серед молоді, український дзюдоїст Артем Булига. Безперечно, варто згадати про наших земляків – Владислава Діброву та Олександра Черняка, котрі сьогодні є членами молодіжних збірних з дзюдо України. 

Що чекає на вболівальників дзюдо цього року?

Цьогорічний турнір обіцяє бути не менш масовим та захоплюючим з точки майстерності борців, ніж всі попередні. На ужгородські татамі вийдуть юнаки та дівчата 1999-2001 років народження з 8-ми країн Європи. Традиційно це угорці, словаки, чехи, молдовани, білоруси та представники Балканських країн. Не будемо приховувати, що в зв’язку з сумними і відомими всім подіями, від участі в змаганнях відмовилася російська команда. 

Враховуючи всі соціально-економічні негаразди, вважаємо таке представництво нашим досягненням.  Турнір й надалі входить в міжнародний юніорський календар. «Кубок Закарпаття» передбачає не лише спортивно-змагальну складову, але й напрацювання щодо обміну спортивних делегацій, організацію тренувальних зборів ( котрі, також вже традиційно відбуватимуться опісля турніру), оздоровлення та відпочинок спортсменів, інформування тренерами своїх колег щодо появи нових методичних навиків з питань підготовки дзюдоїстів.

Безперечно, ми вдячні нашим спонсорам, котрі не один рік підтримують нас у всіх починаннях. Це ТОВ «Еліт-Вуд» , АТ «Закарпатінтепорт», готель «Ужгород», Асамблея громадських рад Закарпаття. 

Які пріоритетні завдання бачите перед собою в майбутньому? 

Безперечно, нам є куди зростати. Ідея організаторів та партнерів «Кубка Закарпаття» полягає не лише у проведенні представницького змагання, але й популяризації дзюдо, боротьби в цілому ( адже закарпатська школа дзюдо культивує не лише цей популярний у всьому світі Олімпійський вид спорту, але й  спортивне та бойове самбо, вільну боротьбу), пропагування здорового способу життя серед підростаючого покоління. Впевнений, завдяки нашим партнерам, Федерації дзюдо Закарпаття і владних структур, в найближчому майбутньому нам вдасться організувати ще більш представницькі змагання. З свого боку можу сказати, що зроблю все, що від мене залежатиме. Ми повинні розуміти, що це не тільки спортивний захід, але й реклама Срібної Землі, нашого древнього міста. Запрошую всіх бажаючих відвідати ПАДІЮН цими вихідними, і насолодитися видовищним дійством боротьби дзюдо.

Олександр Сабадош

29 вересня 2015р.

Теги: дзюдо, Кубок Закарпаття

НОВИНИ: Спорт

13:28
/ 2
Відбулися матчі 1 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
10:33
На Ужгородщині затримали наркоторговців
20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
» Всі новини