Хет-трик від "Солідарності": партія влади таки висуватиме на мера Ужгорода директора "Турбогазу" Михайла Качура

Як і передбачало Закарпаття онлайн, політична партія "Блок Петра Порошенка "Солідарність" наприкінці минулого тижня, виходячи з реалій зрізу суспільно-політичної ситуації в обласному центрі Закарпаття, здійснила ревізію своїх планів щодо виборів міського голови Ужгорода.

Хет-трик від "Солідарності": партія влади таки висуватиме на мера Ужгорода директора "Турбогазу" Михайла Качура

У підсумку, як повідомляють джерела Закарпаття онлайн у виборчому штабі вказаної політичної сили, прийнято рішення таки висунути як кандидата від "Солідарності" директора ПАТ "Ужгородський Турбогаз" Михайла Качура.

При цьому, як і повідомлялося раніше, ця провладна політична сила буде підтримувати на виборах і екс-мера Ужгорода Сергія Ратушняка, але вже не як основного кандидата, а як особу, яка буде активно опонувати основному конкурентові чинної влади на Закарпатті – Віктору Балозі і, відповідно, партії "Єдиний Центр".

При цьому Михайло Качур є депутатом Закарпатської обласної ради від політичної партії "Батьківщина" і очолює підприємство, що є складовою бізнесу нардепа Костянтина Жеваго, котрий, попри формальну партійну незаанґажованість, традиційно тяжіє до "Батьківщини". Однак, реакції останньої щодо можливого його висунення від партії влади наразі немає, ймовірно через сам факт відсутності офіційного повідомлення про підтримку кандидатури М.Качура "Солідарністю".

У цьому контексті поки що не відомо, чи взагалі висуватиметься в кандидати на голову міського голови Ужгорода вічний помічник Г.Москаля Іван Шкирта, спеціально з цією метою інтегрований в серпні в міську владу. Залишається актуальною ймовірність, що його висунення, поряд з С.Ратушняком, як технічного кандидата від влади, який забезпечить не тільки видимість змагальності, а й дасть змогу залучити до роботи на користь основного кандидата додаткових членів виборчих комісій і спостерігачів.

Коригування  планів БПП "Солідарність" щодо кандидатур на посаду мера Ужгорода відбулося у контексті об'єктивних причин, на які вказувало Закарпаття онлайн – абсолютно очевидної неможливості дотягти (через зашкалюючий антирейтинг) до потрібного результату стабільний 10-відсотковий рейтинг С.Ратушняка і так само неможливість в короткі строки, що залишилися до виборів, "розкрутити" особу невідомого і нехаризматичного І.Шкирти.

Саме тому, за умови, що більш рейтинговий потенційний кандидат нардеп Роберт Горват відмовився міняти свій нинішній статус на туманну перспективу мерства в, по суті, розграбованому Ужгороді, влада опинилася перед дилемою, чи, швидше, вимушеною потребою долати планку недовіри до "не зовсім свого" кандидата, котрий, однак, з певною долею ймовірності може забезпечити формальну перемогу БПП "Солідарність" на виборах міського голови Ужгорода. Що є однаково важливим для очільників цієї політичної сили на Закарпатті як з боку психологічного, так і в плані потреби звітуватися перед вищим партійним керівництвом в особі Петра Порошенка, котрий заради перемоги своєї політичної сили в контексті трагічних подій у Мукачеві 11 липня вдався до безпрецедентних антидемократичних дій по зачистці політичного поля на Закарпатті.

При цьому, аби зважитися на підтримку М.Качура, закарпатському проводу БПП "Солідарність" в особі, передусім, Валерія Пацкана та Геннадія Москаля, довелося долати той вагомий психологічний чинник, що кандидатуру М.Качура було подано на розгляд вищого партійного керівництва "Солідарності" ще в період, коли цю політичну силу на Закарпатті мав очолити екс-голова Закарпатської ОДА Василь Губаль, якого небезпідставно пов'язують з В.Балогою.

Що суттєво, у цьому контексті виразнішими стали інші плани БПП "Солідарність" на Закарпатті. Бо у випадку, коли б на мера Ужгорода кандидував Р.Горват, розглядався сценарій щодо наступного балотування на звільнену ним, в разі перемоги, посаду народного депутата Геннадія Москаля. Останньому, як відомо, у грудні виповнюється 65 років, у зв'язку з чим він, відповідно до чинного законодавства, змушений буде покинути посаду голови Закарпатської ОДА. 

Тоді як у контексті висунення на посаду міського голови обласного центру М.Качура, Г.Москаль, який вже заявив про наміри йти першим номером в обласному партійному списку "Солідарності", майже 100-відсотково претендуватиме на посаду голови Закарпатської обласної ради.

Інша річ, що для досягнення такого результату самому Г.Москалю разом з В.Пацканом треба забезпечити інший – отримання депутатської більшості в новому складі облради. Що, виходячи з реального впливу В.Балоги і "Єдиного Центру" на Закарпатті, зробити буде дуже складно. По суті, проблематично.

Саме тому, якщо оглядатися на нещодавні події, можна зрозуміти, чому Г.Москаль безперестанно застосовує такі вочевидь грубі методи як постійна публічна дискредитація "Єдиного Центру", що його чинний "губернатор" безпідставно і поза межею закону постійно ставить на одну площину з Партією регіонів та СДПУ(о), яким свого часу послідовно і активно опонували ЄЦ і його лідер, але й вдається до зовсім вже примітивних методів дискредитації опонентів на взірець скалькованих з минулого безпідставних заяв про, начебто, спроби підкупу виборців "єдиноцентристами". Що викликало прогнозовано різку реакцію останніх. При цьому є очевидним, що за умови, коли на боці влади як важелі адміністративного впливу вже виразно задіяні УМВС України в Закарпатській області (С.Князєв) і навіть обласне УСБУ (О.Воєводін), подібні дії з боку опозиційного до влади ЄЦу в нинішніх умовах були би рівнозначні політичному самогубству.

У будь якому разі, в контексті майбутніх місцевих виборів на Закарпаття вже цілком очевидними є дві тенденції. Насамперед, що єдиним реальним опонентом тій не зовсім добрій якості, що її в цілому представляє на Закарпатті партія влади в особах Г.Москаля, В.Пацкана і В.Лунченка, є "Єдиний Центр" (В.Балога). Тим більще, що в контексті подій у Мукачеві і під Верховною Радою влада по суті повністю зачистила правий сегмент політичного "ринку" в особі "Правого сектора" і "Свободи". І що в цьому протистоянні влада опирається на антимайданіських спільників, що їх закарпатці ще раніше по факту викинули на марґінес обласної політики – екс-мера Ужгорода С.Ратушняка, кума Віктора Медведчука і очільника його "Українського вибору" на Закарпатті Івана Чубирку і кримінального авторитета Михайла Ланя (Блюка), що виступає союзником влади під брендом політичної партії "Відродження".

Тобто, влада вже на віть на цьому етапі зробила достатньо, аби закарпатці засумнівалися в щирості її намірів і пропозицій. Але в даному випадку багато залежить не тільки від промахів влади і здатності команди В.Балоги опиратися пресингу адміністративного ресурсу, що її було сповна продемонстровано в часи всевладдя СДПУ(о) та Партії регіонів, але й від якісного наповнення  партійних списків ЄЦ у персональному розрізі, чим навряд чи варто нехтувати в умовах постреволюційних реалій розвитку України і виходячи з сьогоднішньої якості українського ( і закарпатського зокрема) суспільства...

14 вересня 2015р.

Теги: влада, Михайло Качур, Геннадій Москаль, Валерій Пацкан, Солідарність, Єдиний

Коментарі

Кай Метов 2015-09-19 / 18:31:52


met, ти сам все побачиш на виборах :)

А зараз просто зайди на сторінку Ратушняка у Фейсбуку і подивися, на кого він гавкає, а на кого - ні.


met 2015-09-19 / 09:19:28
Я не захищаю Солідарність, але наведіть докази не словесні причетності Ратушняка до цієї партії. Бо інакше Ваші статті виглядають замовними.

Василь 2015-09-16 / 15:02:14
Я не підтримую Балогу, але буду голосувати за Єдиний Центр, бо там багато добрих людей, хоча б Мотильчака візьміть.

лалала 2015-09-14 / 23:49:48
ЛЮДИ ЗАКАРПАТЦІ ПІДТРИМАЙМО БАЛОГІВ БО ВОНИ ТОГО ВАРТІ В ЗАКАРПАТТЮ АНЕ ВСЯКИХ БЛЮКІВ ,КАЧУРІВ ,ПАЦКАНІВ ,ЛЕДИДІВ

Йонко 2015-09-14 / 18:27:56
Сесь Качур злодюга кончена він розокрав на металолом весь Турбогаз а тепер йде деребанити Унгвар паскуда

Ужгородець 2015-09-14 / 18:13:39
Може просити хай балотується Балога , приклад Мукачево дає надію на повернення Ужгороду статусна першого міста.

патріот 2015-09-14 / 18:11:05
Качур сам по собі нормальний, але коли за його плечима стоять Пацкан, Лунченко, Рата, Чубирка і Блюк, то мимоволі задумаєшся, чи підтримувати.

Біда... :(

Ужгородець 2015-09-14 / 17:49:32
Закарпатці підтримають Балогу на противагу порошенку медведчуку москалю і же с ними блюка, виходу немає. Або рабство в медведчуку з порошенком під керівництвом бандитів. Думаю народ розумний, тих які будуть рабами, буде мізер.

НОВИНИ: Політика

15:00
/ 12
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини