Територіальне управління Держгірпромнагляду по Закарпатській області: Як до нас доходить газ?

Себто, чи безпечно? Скажу відверто: рідко над цим замислювалась. Спалахнула горілка на плиті, запрацювали котел чи колонка – ну й слава богу! Наразі ж пригадалася розповідь знайомого, з яким трапилась річ абсолютно не тривіальна, проте, як показує життя, така, що може статися з кожним із нас. Хоч, як відомо, завдяки ГРС та ГРП, що “перетворюють” високі тиски в газотранспортній мережі на середні та низькі, такий випадок скоріше виняток, ніж правило, проте – сталося ж: високий тиск, порвавши мембрану, що захищала приватну оселю, спричинився до аварійної ситуації. Добре, що люди вдома були, тож не зазнали майнових збитків, а відбулися переляком. Легким, за звичкою, його й сьогодні назвати язик не повертається! Чому таке стається і які ризики нам гарантовані наявним станом справ у галузі газозабезпечення? З огляду на трагедію в Дніпропетровську, завдання дати вичерпну та об’єктивну відповідь на запитання - чи дотримуються режимів газопостачання споживачів у регіоні ? - отримали серед інших і працеохоронці Закарпаття. А щоб акція пройшла “с чувством, толком и расстановкой”, а не перетворилася на ще одну кампанію, про яку відзвітували і забули, перевірки будуть грунтовними і триватимуть місяць. Дрібні порушення, виявлені наглядовцями, усуватимуться відразу; більш серйозні – тягнутимуть за собою заборони, призупинки, штрафні санкції. Поряд з цим виявлятимуться “вузькі” місця, тобто ставитимуться на облік морально застарілі та фізично зношені газорозподільчі станції та газорегуляторні пункти з метою їх якнайшвидшої реконструкції. А також порушуватимуться проблеми, що ставлять під найменший сумнів надійність шляхів надходження газу до наших осель. Все – для безпеки споживача, збереження його здоров’я та життя...

Територіальне управління Держгірпромнагляду по Закарпатській області: Як до нас доходить газ?

Кадри, що не вирішують нічого

- У цій вибухонебезпечній - в прямому і в переносному сенсі цього слова - галузі, - констатує начальник Державної інспекції охорони праці та промислової безпеки Богдан Дорош, - ми, на жаль, зустрілися й з такими. Як інакше можна оцінити кваліфікацію головного інженера Мукачівської філії ВАТ “Закарпатгаз” Ярослава Пукшина, коли на  ввіреному йому об’єкті – ГРП№8, що на вул. Окружній – виявлене порушення, що так чи інакше могло призвести до надзвичайної ситуації?

Потребував негайної заміни гідрозатвор.  “Операції” такого характеру  на початку опалювального сезону дуже хотілося б уникнути, та невідомо, як поведе себе несправна складова в моменти підвищення тиску в мережі. Дозволити працювати такому ГРП – усвідомлений ризик.

- Ми призупинили експлуатацію згаданого об’єкта і запросили на спільну нараду керівництво ВАТ ”Закарпатгаз”, - поділився подальшими кроками начальник Територіального управління Держгірпромнагляду по Закарпатській області Михайло Саварин. – Наголосили на нововведеннях: відтепер наглядове відомство знову наділене повноваженнями з технічного розслідування обставин та причин аварій, що пов’язані з використанням газу у побуті,  а вся відповідальність у випадку  надзвичайної ситуації на підпорядкованих об’єктах покладається на власників газорозподільних мереж та керівників спеціалізованих підприємств газового господарства. І крига скресла: буквально за пару днів було замінено непрацюючий гідрозатвор, усунено численні дрібні недоліки - повірено манометри, опломбовано запірні пристрої на байпасі, обладнано пожежний щит та грозозахист. Хоча, ясна річ, кадри, що сповна виконують свою місію, мали б подбати про все це самостійно і заздалегідь. Але, якщо порівнювати кадрову ситуацію, що була у газопостачальній галузі, до прикладу, у 80-их роках минулого століття, з тією, що є сьогодні, то зрозуміло одне: виконувати відповідальну місію практично нікому, старий потенціал втрачено, про надбання нового ніхто вчасно не потурбувався...

Відкриттям зі знаком мінус стали й результати перевірки  у Перечині. Тут теж довелося призупиняти роботу ГРП№2, на якому, окрім дрібних порушень, не працював запобіжно-запірний клапан, що могло призвести до потрапляння в  мережу газу не передбачуваного рівня із загрозою аварійними ситуаціями аж до вибухів. Та дивуватися наглядовці вже не стали: такий стан справ допущено не з халатності, а  через те, що господарством тут керують не газовики - економісти за освітою.

- Як виняток у нас є випадки, коли  газовиками працюють люди з іншою фаховою підготовкою, але технічного напрямку і з багатим практичним досвідом. Як правило ж, газозабезпечення – дуже специфічна галузь, що потребує спеціальних знань, – наполягає Михайло Саварин. – Та на скільки реально вимагати підготовлених кадрів, коли спеціалізовані підприємства газового господарства в регіоні  частіше забезпечені ними на 25, 40, 60%% і рідко де - на 100%? Питання риторичне...

Гроші, яких не вистачає завжди

Перевіряти ГРС у Чопі – суцільне задоволення, - ділиться враженнями головний  інспектор Державної інспекції з охорони праці та промислової безпеки Людвиг Андращук. – Оператор Валерій Пишний на цьому за останнім словом науки і техніки обладнаному об’єкті, як у Бога за пазухою. Засоби індивідуального захисту, спецодяг та спецвзуття – в повному комплекті, схема дій  у випадку надзвичайної ситуації - на моніторі комп’ютера завжди перед очима, щось випустив з уваги – розумна апаратура підстрахує... Так би усюди! Та усюди, на жаль, поки що далеко не так... Хоча скажи комусь, що Закарпатське лінійне виробниче управління магістральних газопроводів – на фоні інших багате  підприємство з дбайливим господарем – теж має потребу в грошах, зокрема, на заміну морально застарілого та фізично зношеного обладнання, той хтось неодмінно здивується: бути не може!

Але, до прикладу, ГРС в Геївцях, збудована років 30 тому, сьогоднішнім вимогам  ніяк не відповідає. Хоч і оператор тут - людина знаюча, господарська рука якої у всьому помітна, та гарантувати стовідсотково ефективні у випадку аварії дії, не може.

- Аварійна ситуація! Телефонуйте! – наказує перевіряючий.

Оператор безпомічно розводить руками:

- Я вже повідомляв керівництву: телефон не працює, до нас додзвонитися можна, а від нас – ні...

- А як же повідомите?

- Побіжу в село, додому...

Оце так!  Начальник служби контрольно-вимірювальних приладів підприємства Олександр Фучко, супроводжуючи перевіряючих підпорядкованими йому об’єктами, не втомлюється пояснювати: у Зняцеві котел в одному  з оператором крихітному приміщенні, але ж незабаром планова реконструкція – все зробимо за сучасними вимогами,  в Поладь-Комарівцях не розроблена методика контролю за попаданням в навколишнє середовище одоранту на робочому майданчику вузла одоризації газу; на Ужгородській ГРС план локалізації та ліквідації аварійних ситуацій не регламентує дій оператора на випадок відсутності зв’язку з диспетчером ЛВУМГ. Ці і решта з 24 виявлених  працеохоронцями порушень будуть, звичайно, усунуті, але з модернізацією ГРС – стовідсотково! Сьогодні ж таке оновлення “влітає” в солідну копієчку, і навіть  міцним суб’єктам господарювання не завжди по кишені...

Як “значну” розцінює підготовку до роботи в осінньо-зимовий період ВАТ “Закарпатгаз” головний інженер підприємства Ігор Багрій. І це при тому, що на капітальні ремонти об’єктів газозабезпечення з запланованих 1878 тис. грн. освоєно тільки 432, 67 тис. грн.; замінено 1,5 км газопроводів, що забрало понад118 тис. грн.; капітально відремонтовано газових мереж на майже 22 тис. грн... Навіть невтаємниченому у справи газозабезпечення закарпатського споживача зрозуміло: крапля в морі. Адже на зорі газифікації регіону в цю справу вкладалися набагато солідніші кошти. До того ж, термін експлуатації мереж – 30-35 років – давно збіг. Тоді чи варто дивуватися позаштатним ситуаціям? Вони абсолютно можливі, наприклад, на ГРП в Горянах чи в самому центрі Ужгорода, біля площі Петефі, бо абсолютно доступні як “бомжам”, так і людям неадекватної поведінки, яких в найнеочікуваніших місцях зустрічаємо дедалі частіше. А коли станеться щось, гадатимемо:  поломка, халатність персоналу, а, можливо, диверсія? Відповіді ж, що це дії випадкових перехожих з порушеною психікою, яким господарі  не перешкодили дістатися до об’єктів підвищеної небезпеки, не дасть ніхто...

Аварія сталася. Забудьте?

Не мине й півроку - саме так ми подивимось на пристрасті, що роздирають нині Дніпропетровськ. Що там якась вагітна жіночка з її невирішуваними проблемами, коли легко забудемо про більш ніж два десятки загиблих, стільки ж скалічених фізично і сотні травмованих морально, в очах яких ще довго читатиметься запитання: як могло таке статися?

У кабінеті начальника Територіального управління Держгірпромнагляду по Закарпатській області Михайла Саварина радяться довго й запекло.

- В Ужгородському районі проблема, - наголошує головний інспектор Людвиг Андращук, - газ до  тамтешніх сіл надходить з ГРС через ГРП з застосуванням байпасів. На морально застарілих ГРС відсутнє автоматичне відключення газового потоку в разі підвищення його тиску в мережі. Контролюється і керується оператором вручну, що, з огляду на людський фактор, може призвести до аварійних ситуацій. Ми не можемо гарантувати споживачам повну безпеку, адже час від часу, як було кілька років тому в Виноградові, реєструються випадки “невмотивованого” підвищення тиску в мережі  Подавач газу – ЛВУМГ- переконує, що це – не його проблема, він все робить за підписаною з ВАТ “Закарпатгаз” угодою. ВАТ “Закарпатгаз” теж посилається на те, що байпаси на ГРП відповідають проекту. А небезпека, ризик для життя і здоров’я , з яким у випадку аварії людина залишається сам на сам, висить над нею мечем Дамокла.

- Скільки ступенів захисту маємо на  шляху газу до споживача Ужгородського району? – наводить останній аргумент на користь потреби непокоїтись Михайло Саварин.

- Один...- чує розгублену відповідь.

-У Чорнобилі було... чотирнадцять, а аварія сталася...

Западає тиша. Кількахвилинна мовчанка народжує рішення:  проблему треба зняти, тобто зробити так, щоб система газопостачання в Ужгородському районі мала, як мінімум, три ступені захисту. Якщо байпаси на ГРП – чиясь самодіяльність, виправляти ситуацію власними силами, коли ж вони запроектовані – писати листа на проектантів...

Чим надійніше убезпечимося від біди - тим кращі уроки винесено з попередніх трагедій. Тим дієвіша про них пам’ять.

Територіальне управління Держгірпромнагляду по Закарпатській області
24 жовтня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини