На засіданні Ради президентів футбольних клубів Закарпаття у Мукачеві обговорили ситуацію в крайовому футболі (ФОТО)

Засідання Ради президентів футбольних клубів Закарпаття у Мукачеві обіцяло бути емоційним з огляду не лише на «рахівський» інцидент, а й на порядок денний загалом. Так, зрештою, і сталося. Однак важливо було обмінятися думками, почути один одного, щоб усе ж ефективно розвивати футбол у краї надалі.

Спочатку розглянули питання «Про забезпечення громадського порядку та громадської безпеки під час проведення матчів чемпіонату та першості Закарпаття з футболу серед аматорських команд 2015 року». За відсутності голова Ради Івана Дрогобецького засідання вів президент клубу «Сокіл» (Кінчеш) Степан Боднар. Він приділив увагу клубам першої ліги, де найчастіше виникають проблеми з поведінкою на стадіонах. Таких, на жаль, вистачає. Зокрема останнім часом мав місце інцидент у Рахові в Східній зоні. «Збудниками неспокою» нерідко є клуби (або їх прихильники) з Перечина та Великого Березного.

Присутній на зібранні голова ФФЗ Іван Дуран теж зазначив, що в основному проблеми з дисципліною, поведінкою виникають у першій лізі. І Федерація готова виконати всі «законні» рішення Ради, аби тільки поліпшити ситуацію, зміцнити порядок на стадіонах, щоб футбольний матч дійсно став святом спорту, а не перетворювався на «бої без правил». Утім, не слід забувати, що матчі організовують клуби, а тому вони насамперед несуть відповідальність за цивілізоване поводження глядачів на іграх.

У контексті питання забезпечення громадського порядку та громадської безпеки Іван Дуран від Федерації вніс пропозицію про обов’язковий відеозапис матчів. Її обговорили й вирішили в цьому чемпіонаті нічого не змінювати, а з наступного запровадити. Виконання новації покладатимуть на команду-господаря.

Висловилися й очільники клубів. Вони порушили питання про діяльність суддів (зокрема погодилися на те, щоб в експертну комісію з оцінки дій арбітрів ввести трьох своїх представників (по одному від клубів із вищої ліги й двох зон першої); закликали гідно дограти цей чемпіонат; оприлюднювати в ЗМІ інформацію про адміністративні покарання для нечестивих уболівальників; обмінялися думками з приводу статуту Ради президентів. Ішлося й про неприпустимість утягувати футбол у політику, особливо напередодні місцевих виборів.

Президент ФК «Говерла» (Ясіня) Антон Зелінський наголосив, що багато що залежить від керівників клубів. І хоч чимало очільників іще не готові повністю працювати, бо тільки прийшли в обласний футбол, але між собою все можна домовитися. І якщо бути послідовними в діях, чітко виписати правила, то потрібно їх і «по-джентльменськи» виконувати. У протилежному випадку ФК потрібно знімати зі змагань. А поки необхідно діяти жорстко, проте згідно з регламентом. Зміни ж до нього, які назріли, уносити вже з наступного року.

Свої міркування з наболілих тем оприлюднили також заступники голови Федерації Віктор Качур і Віктор Наскалов, член бюро й виконкому ФФЗ Степан Селменський.

Із питання «Про співпрацю Федерації футболу Закарпаття з управлінням Міністерства внутрішніх справ у Закарпатській області» виступив заступник начальника управління громадської безпеки УМВС України в Закарпатській області Роман Ус. Він пообіцяв довести до своїх колег-підлеглих відповідні вимоги, висловив бачення взаємодії працівників внутрішніх органів із громадськими формуваннями, пообіцяв усіляку підтримку ФФЗ в плані забезпечення правопорядку з урахуванням норм чинного законодавства.

Відтак Георгій Жбора доповів «Про стан інфраструктури команд-учасниць чемпіонату та першості Закарпаття з футболу серед аматорських команд 2015 року». Суть мовленого: командам довести поля й стадіони до стану, достойного обласного чемпіонату, оскільки наступного року споруди прийматимуть на основі регламенту й без поблажок. А клубів, до яких є зауваження, вистачає, починаючи від якості газону, відсутності туалетів і роздягалень і закінчуючи розміром воріт.

Віктор Качур говорив «Про зміни до регламенту та упорядкування участі гравців юнацьких складів у змаганнях чемпіонату та першості Закарпаття з футболу серед аматорських команд 2016 року». Пропоновані новації: за юнаків повинні грати футболісти, не старші 17 років. Крім того, один гравець 1998 р. н. має виходити на поле в складі дорослої команди. У результаті дискусії до вищеназваного питання вирішили повернутися 14 листопада, коли відбудеться нове засідання Ради президентів, а потім пропозиції затвердити на виконкомі ФФЗ.

Розглянули й «різне». Зокрема обмінялися думками стосовно доцільності всі матчі грати лише в неділю, створення нової обласної програми розвитку футболу, пом’якшення санкцій для гравця ФК «Ракошино» Петра Зінича (пропозиція не пройшла) тощо.

На тому й роз’їхалися. У багатьох присутніх стрижневою залишалася думка, яку висловив Антон Зелінський: або президенти з Ради створять такий собі клуб джентльменів, які цивілізовано розвиватимуть футбол в області, або тоді в ньому немає місця неджентльменам. Іншого не дано.

Володимир Тарасюк, ФФЗ

13 вересня 2015р.

Теги: футбол

Коментування вимкнено автором публікації.

НОВИНИ: Спорт

10:33
На Ужгородщині затримали наркоторговців
20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
17:49
/ 1
Перший благодійний Krayna Uzhhorod Half Marathon зібрав понад 316 тис. грн гривень на підтримку ЗСУ
» Всі новини