Цьогоріч збитки від пожеж на Закарпатті сягнули майже 16 млн грн

Сьогодні, 11 вересня, начальник Управління ДСНС України у Закарпатській області підполковник служби цивільного захисту Роман Гудак дав прес-конференцію для представників всеукраїнських та регіональних мас-медіа.

Цьогоріч збитки від пожеж на Закарпатті сягнули майже 16 млн грн

Він підбив підсумки оперативно-службової діяльності за вісім місяців цього року, розповів журналістам про завдання, котрі нині успішно виконує пожежно-рятувальна служба та окреслив основні напрямки роботи у майбутньому.

У заході також взяли участь: перший заступник начальника У ДСНС області полковник служби цивільного захисту Володимир Ціцей та начальник відділу реагування на надзвичайні ситуації Управління Дмитро Лешко.

Роман Гудак наголосив, що непростим видався 2015 рік для служби ДСНС Закарпаття. В області трапилося три надзвичайні ситуації. З початку 2015-го зареєстровано 1697 пожеж, проти 1039 – за аналогічний період 2014 року. На них загинуло 20 осіб така ж кількість травмувалася. Прямі матеріальні збитки від вогняної стихії сягнули майже 16 мільйонів гривень. Такий ріст пожеж, передусім, викликаний, неконтрольованим спалюванням сухої трави та сміття. Саме ці пожежі цьогоріч набули загрозливих масштабів. За звітний період в області сталась 1041 пожежа сухої рослинності. Через спекотну погоду це призводить до поширення вогню на великі площі, створюючи суттєву загрозу для розташованих поруч лісових масивів та населених пунктів. На щастя, значних збитків та знищення лісових культур на великих площах вдалося запобігти.

Окрім цього, в регіоні ще трапилося 285 некласифікованих надзвичайних подій. Зокрема піротехніками було відпрацьовано 99 випадків виявлення небезпечних знахідок часів Другої світової війни та знешкоджено 553 вибухонебезпечних предмети. 187 разів гірські рятувальники поспішали на порятунок туристам, де 150 відпочивальникам надавалась невідкладна медична допомога. Зафіксовано 35 випадків утоплення людей. Усього оперативно-рятувальними підрозділами було здійснено понад 8,5 тисяч виїздів.

«Вищенаведені цифри щодо надзвичайних ситуацій та їх наслідків могли бути набагато жахливішими, якби не робота, яка виконується працівниками рятувальної служби, бо не минає жодного дня, щоб бійці ДСНС не вступали в боротьбу за життя та майно громадян. Сьогодні наші рятувальники - це ціла команда, яка у складних ситуаціях працює злагоджено й швидко. Адже одна людина не може і гасити пожежу, і виносити людей з полум'я…», - наголосив начальник Управління.

У цей важкий і скрутний для нашої країни час пожежно-рятувальна служба Закарпаття не залишається осторонь. Зараз 2 одиниці техніки та 3 людей особового складу Управління ДСНС області знаходиться на Сході нашої держави, де виконують завдання щодо створення укріплень на території Донецької області.

Належна робота пожежно-рятувальної служби неможлива без спеціальної підготовки рятувальників. Свої вміння вони відпрацьовують на навчаннях, заняттях та тренуваннях, під час виконаннях певних нормативів.

Проте, для реагування на надзвичайні ситуації одного професіоналізму бійців ДСНС замало, потрібне й належне технічне оснащення. На жаль, застаріла техніка, що знаходиться зараз на озброєнні бойових підрозділів, це не лише «ахіллесова п’ята» Закарпаття, а й усієї держави. Починаючи з 2011 року, пожежно-рятувальна служба області не оновлювалася жодною одиницею спецтехніки. Приміром, із 87 наявних сьогодні пожежних автоцистерн, 60 відсотків – експлуатується поза межами встановленого строку експлуатації.

Як наголосив начальник У ДСНС Роман Гудак, у поновленні парку спецтехнікою пообіцяв найближчим часом допомогти Закарпаттю особисто Голова служби ДСНС України Микола Чечоткін, після того як пройде тендерна процедура щодо закупівлі техніки на кошти, виділені Кабінетом Міністрів.

Багато питань цікавило масмедійників, зокрема: пожежі на транспорті, в житловому секторі також мова йшла й про захисні споруди цивільного захисту, яких в області налічується 584. Із них вже перевірено на здатність до застосування за призначенням – 575 (105 сховищ та 470 протирадіаційних укриттів).

Окреслили рятувальники й завдання на перспективу. Серед основних - першочерговими залишаються забезпечення готовності підрозділів ДСНС до дій за призначенням; вдосконалення системи навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях; покращення матеріально-технічного забезпечення пожежно-рятувальної служби; подальше забезпечення роботи регіональних штабів з питань соціального забезпечення тимчасово переміщених осіб, а також забезпечення дотримання законності в діяльності органів та підрозділів ДСНС.

Не треба забувати, що попереду - осінньо-зимовий пожежонебезпечний період. Отож, на часі, ведення профілактичної роботи в цьому напрямку. Адже з похолоданням, за правило, збільшується кількість пожеж у житловому секторі, травмування та загибелі на них людей.

На завершення прес-конференції керівництво У ДСНС звернулися до журналістів, з проханням - постійно доносити громадянам через засоби масової інформації правила безпеки життєдіяльності. Адже лише спільними зусиллями вдасться попередити лихо та зберегти життя й здоров’я громадян.

З огляду на те, що незабаром, 17 вересня, рятувальники відзначатимуть своє професійне свято, журналісти у свою чергу привітали господарів з Днем рятівника й побажали, аби вони завжди з успіхом виходили з усіх найнепередбачуваніших надзвичайних ситуацій і достойно служили людям, Україні та рідному Закарпаттю. Щастя, здоров’я, благополуччя, добра та Божої опіки...

 
11 вересня 2015р.

Теги: пожежа, збитки, прес конференція

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

17:31
На ужгородській об'їзній водійка Subaru вилетіла через бордюр на газон і збила дорожній знак
11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
10:45
У Кричові Буштинської громади донька, випадково проходячи повз, врятувала свою 77-річну матір з пожежі
» Всі новини