Віктор Балога: Я трішки хвилююся за Президента: чи не забагато війн він веде одночасно?

В інтерв’ю «Главкому» народний депутат і неформальний господар Закарпаття Віктор Балога розповів про ситуацію в буремному Мукачевому, пояснив, чому ніколи першим не зателефонує Порошенку, та спрогнозував, хто може стати наступним президентом. А почали ми нашу розмову з трагічних подій, які відбулись під минулого тижня парламентом.

Віктор Балога: Я трішки хвилююся за Президента: чи не забагато війн він веде одночасно?

Вікторе Івановичу, як загалом ви оцінюєте те, що відбулось 31 серпня?

По-перше, я б хотів сказати, що відбулась страшна трагедія. Переконаний, що влада повинна робити все можливе, аби подібні речі більше не повторились.

В якомусь коментарі ви зауважили, що в подіях 31 серпня може бути задіяна влада. Ви хочете сказати, що Порошенку це вигідно?

Я і зараз так кажу. Тільки я б не хотів розвивати цю тему, оскільки все ще триває слідство. Я б хотів, щоб відповідь на це запитання дали в суді.

Знаєте, тут важливе інше: якщо президент та СБУ хочуть, аби подібних речей не було в країні, вони можуть це зробити. Я впевнений, що для цього у них є можливості. Саме тому я казав, що в першу чергу варто ставити запитання саме до глави держави.

І все ж, як ви вважаєте, це була спланована акція чи спонтанне рішення однієї людини?

Якщо коротко – спланована. Ми зараз знову повернулись до попереднього запитання. Ви не почуєте від мене, що це спланував Порошенко, Яценюк, Аваков, Тягнибок. Одне скажу – це точно не рука Москви.

Це так зручно у всьому звинувачувати Путіна. Я вже писав у себе в Фейсбуці, коли хтось каже, що Путін організував вибух гранати під Верховною Радою, то хочеться запитати: пожежа в Дарницькому лісництві - це теж рука Кремля? Черги в дитячих садках - це вина Москви? Мережу нелегальних обмінників по Києву теж Путін запустив? А якщо у когось з міністрів знайдуть маєток в Італії, то вважатиметься, що це Путін його підкинув чесному чоловікові?

Після подій в Мукачево, ви активно критикували главу МВС Авакова. Після трагедії під парламентом ви теж вважаєте, що це теж його відповідальність?

В Мукачеві було політичне замовлення і я не приховую, що відповідальність за події в Закарпатті має бути на президентові та міністрові внутрішніх справ. Щодо події під Верховною Радою, то тут теж є відповідальність силових структур, зокрема, Арсена Авакова.

Порошенко хотів запровадити на Закарпатті режим АТО і тим самим – зруйнувати політичну конкуренцію напередодні місцевих виборів. Але ми зламали цей сценарій.

Створення поліції на Закарпатті – це ознака першочергової уваги Києва до нестабільного прикордонного регіону?

Не думаю. Із всього, що відбувається в країні, влада зараз може похизуватись хіба що поліцією. Америка допомогла грошима, організували все грузинські експерти… і вийшов такий собі гарний фасад для реформ.

А така структура може бути дієвою у відверто феодальному регіоні, як Закарпаття?

Феодальному? Що за дивні ярлики?

Ви самі знаєте чудово ситуацію на Закарпатті. Гаразд, які у вас зараз стосунки із новим губернатором Закарпаття Геннадієм Москалем, на початку ви критикували його…

Оцінку керівнику області повинен давати президент. Я із свого боку хочу побажати, аби всі плани Москаля реалізувались. Зокрема, все що стосується поліції, тим більше, що ця тема йому близька. Взагалі, я щиро бажаю, аби він реалізував всі ті наміри, які декларує, – корупція, наркотики, контрабанду сигарет, імпорту в Україну.

Та все ж ви бачите, що робить керівник області, тому можете оцінювати…

Ось скажіть мені: хто такий Москаль, аби я за ним спостерігав? Жодного голову будь-якої області не можна розглядати самостійно, окремо від країни. Боротьба із корупцією в одному регіоні нічого не дасть, якщо в країні не буде порядку.

А про які зміни в країні ми можемо говорити, якщо з неї йдуть інвестори, а нові не приходять?

Ми за півтори року цього Кабінету Міністрів не створили жодних передумов, аби говорити про якісні зрушення.

В масштабах цих провалів я не хочу оцінювати одну область, бо для мене важливо, коли президент змінить уряд, коли ми поборемо корупцію, коли розпочнуться реформи.

Я вам відверто скажу, ми зараз на нижній точці. Зараз саме час поставити технократів до влади, розібратись із силовими структурами – Генпрокуратурою, СБУ, судовою системою, міліцією, впровадити принципово нову модель розвитку. Байдуже яку – американську, польську, німецьку….

Після революції ми всі мали надію на краще. В період влади Януковича ніхто нічого не обіцяв і всі розуміли, що чекати немає чого, а ця влада пообіцяла змінити якісно країну. Ви стали краще жити? Ні. От вам і відповідь.

Тобто головна провина на Кабінеті міністрів?

Я б сказав інакше: на парламентській коаліції, адже у нас парламентсько-президентська країна.

В уряді є люди, які ефективно працюють?

Наталія Яресько. Вона вміє домовлятись, з нею зустрічаються, і це вже добре.

Вона може замінити Яценюка?

Про це нехай думає президент, я можу лише голосувати.

Вікторе Івановичу, ваша антиурядова риторика надто перегукується із риторикою Дмитра Фірташа…

Хіба? Дивно таке чути.

Ви спілкуєтесь із ним?

Востаннє я бачив його в 2009 році. Друзями ми ніколи не були, але ми звісно знайомі.

Яка ситуація зараз в Мукачеві?

Ситуація на Закарпатті така ж як у всій країні – люди виживають. Всі війська, всі гелікоптери вже давно відлетіли та тихенько відійшли маленькими групками… А та стрілянина вже забувається.

Ви вже неодноразово коментували все, що відбулось на Закарпатті, але з плином часу видно краще, що відбулося. Хтось хотів перенаправити потоки контрабанди?

Я б тут говорив значно ширше. От ви вірите, що через кордон хтось може перевозити сигарети без відома прикордонників, міліції? Якщо б влада хотіла це заборонити, то ніхто б сигарети не провіз. От і вся відповідь. Шукати всі проблема варто в Києві, а ярлики вішати – це лише технологія.

Після всіх цих подій ви спілкувались з Петром Порошенко?

По телефону кілька разів спілкувались.

Кажуть, ви були друзями?

Ми давно знайомі, але я не пам’ятаю, щоб колись міг назвати його другом.

От ви зауважили, що спілкувались по телефону. Яку роль у подіях на Закарпатті відводив вам Петро Порошенком? Він в чомусь вас звинувачував чи навпаки радився?

Ні, ми просто спілкувались, думали, як вийти із ситуації, аби не було трагедії. Ми обговорили це.

Знайшли вихід?

Мова про переговорний процес, який відбувся. Жертв більше не було.

Після цього ви більше не вели перемовини?

Більше ні. Знаєте, є таке неписане золоте правило – ти не маєш право телефонувати людині, яка вище за тебе за посадою. Я цього правила завжди дотримаюсь.

Ви не голосували зміни в Конституцію, які важливі для президента. Чому?

Це не децентралізація, це узурпація влади в країні. Ми будемо мати узурпацію влади президентом в парламентсько-президентській країні.

Як ви гадаєте, Порошенко щиро прагне прийняти зміни в Конституцію чи це більше тиск Заходу, який таким чином намагається продемонструвати поступ у розв’язанні конфлікту в Україні?

Так, ви все правильно розумієте: він має приймати ці зміни, бо це вимога Заходу. Є Нормандська четвірка і в її межах це вирішується.

Можна зробити висновок, що Захід не підтримав Україну?

Захід зробив все, аби не було девальвації гривні, аби не було повномасштабної війни, він дає кошти на утримання економіки, адже ми не продукуємо нічого. Захід вводить невигідні собі санкції. Звідси і вимоги.

І Захід буде наполягати, аби Конституцію змінили в цьому році, чи можна буде питання затягнути?

Думаю, в цьому році. В цих умовах, які є між Заходом і Росією і три місяці – великий термін.

Однак на сьогоднішній день у парламенті голосів для такого рішення немає…

І завтра їх не буде і післязавтра, тому буде інший план. Одне скажу, Петро Олексійович не зможе зібрати голоси, за зміни в тому вигляді, в якому вони є. Треба міняти певні положення, направляти ще раз в Конституційний суд, а лише тоді говорити про голоси. Тут мова і про децентралізацію, і про особливий статус.

Не можна прописати особливий статус під окрему територію. Це погано закінчиться. Україна розвалиться за таких умов, оце стовідсотково.

А як щодо Донбасу, той метод вирішення конфлікту, який пропонують ці зміни, відповідає реаліям?

Ні, не відповідає. На моє переконання, Україна може вирішити питання Донбасу лише ставши суб’єктом, а не об’єктом переговорного процесу в геополітиці.

Нам треба приймати закон про референдум та всією країною вирішити, що робити із сходом. Знаєте, людей все ж варто запитати: чи хочуть вони жити в цій країні? Якщо ні, то це вибір людей, які там проживають.

Тобто, аби Донбас від’єднався від України?

Так, бо вважаю, що війною ми це питання не вирішимо. Референдум – це не тиск на президента, а це запитання, ультиматум до людей на сході – або ви живете в Україні, або ні.

Минулого тижня з коаліції вийшла Радикальна партія, а в кулуарах тим часом кажуть про парламентські вибори…

Якщо послухати деяких експертів і депутатів, то вибори будуть вже завтра. А з точки зору життя – найбільше невигідно проводити вибори Порошенку та Яценюку.

Кому вигідні зараз перевибори до Верховної Ради?

Вибори будуть, якщо народ захоче, незалежно від того, вигідно це комусь чи ні. В парламенті зараз вони не вигідні жодній партії. Мені видається, що Банкова насправді не зацікавлена в перевиборах, незважаючи на заяви деяких депутатів з БПП. Я думаю, там все ж таки є якісь притомні люди, які розуміють, що перевибори, якщо і відбудуться, то за сценарієм вулиці, а не Банкової.

Зараз вже говорять про те, що Порошенку було б доцільно повторити досвід Саакашвілі і теж піти на дострокові вибори, разом з парламентом. Думаєте такий сценарій реальний?

Ні, бо Порошенко програє вибори. Достатньо подивитись соціологічні опитування, а вони є в кожних політичних гравців. У Президента нещадно малий рейтинг. Насправді у нас в державі велика трагедія відбувається, а хтось думає, що можна старими методами працювати. Ні, сьогодні так не буде, інше покоління прийшло. І я тут щиро співчуваю Президенту, бо потоне він - потонемо ми з вами.

Така ситуація може призвести до реваншу колишніх?

Не думаю. Зараз на перші позиції виходить Садовий ( я про те, що завжди є заміна). Стара влада вже не повернеться на свої позиції.

До речі, Андрій Садовий поки не заявив про свої президентські амбіції, але його називають чи не основним конкурентом президента…

Я добре знаю Андрія, але варто враховувати думку людей, що підтримують його. Скажу так: всі, до кого у президента є претензії, є майбутніми його опонентами.

Чи існує сьогодні коаліція олігархів проти влади?

Я думаю вони діють за ситуацією. А от Президент…. Не думаю, що у нього вистачить сил піти проти всіх. Та й ми не знаємо через що у них війна: тому що олігархи податки не платять чи тому що лінію влади не підтримують. Тому я навіть трошки хвилююсь за Президента: чи не забагато війн він веде одночасно?

Чи будуть найближчим часом відставки в уряді?

Я сподіваюсь, що найближчим часом буде повне перезавантаження. Моя позиція – прем’єр має бути іншим.

Юлія Тимошенко має амбіції повернутись в крісло голови уряду..

В нас півпарламенту має такі амбіції. Погодьтесь, варто ж давати дорогу тим, хто там ще не був (посміхається). І ніяка «золота акція» їй тут не допоможе.

А як щодо Саакашвілі, хто розкручує його як українського політика?

Петро Олексійович, але не з власної волі. Саакашвілі вибудував в Грузії хороші показники у всіх напрямках, але чомусь боїться поїхати до своїх суддів та прокурорів. У мене питання: чого боятися, якщо ти чесний політик?

Його багато хто бачить на посаді прем’єра. І це правда, є такі намагання. Але не забуваймо – ще треба найти голоси в парламенті. А ось тут як раз може бути проблема.

Сергій Якимчук, "Главком"

09 вересня 2015р.

Теги: Порошенко, Донбас, вибори

Коментарі

Блюк Мішо 2015-09-10 / 07:19:03
Не знаву шо ти туй Вітьку кажеш це мені дуже тяжко осознати

Ник 2015-09-09 / 17:57:16
Клас! Ще щось неясно?

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини