За старими схемами. Митниця очима очевидців

Дуже смішно було спостерігати за показухою на Закарпатті, яку влаштував Москаль. Коли після мукачівських подій два тижні штормили на камери митниці й усі товари ринули через Львів та Волинь, то митники та прикордонники ледь не збунтувалися: як же, стільки грошей повз іде. Тепер усе повернулося як було. А пан Москаль може й далі гарно на камеру затримувати дурників, що через «зеленку» двох негрів чи блок сигарет потягнули.

За старими схемами. Митниця очима очевидців

«Тиждень» поспілкувався з тими, хто знає, як працювали тіньові схеми на митниці «тоді» і як працюють «тепер».

Якщо нинішній владі й є чим хвалитися, то це явно не сфера кордону та його перетину. Особливо західного, який завжди був найбільшим контрабандним «клондайком» поряд із Одесою. Всі респонденти, дотичні до цієї царини, з якими ми поспілкуватися, в один голос стверджують: за півтора року після Майдану усталені конт­рабандні та контрафактні схеми на кордоні не те що не зупинені, а навпаки, стали ще більш нахабними та, якщо хочете, витонченими. Зрозуміло, що скільки існують кордони, стільки існуватиме й контрабанда через них, однак найбільша проблема полягає в тому, що жодних реальних кроків для боротьби із системою суцільного «контрабасу», який десятиліттями лине через наші західні кордони, взагалі не робиться. Ну не вважати ж такими призначення найвідомішого піарника в боротьбі з контрабандою Геннадія Москаля.

Дмитро Л., підприємець,  Дніпропетровськ:

Так, був певний період приблизно з кінця лютого по кінець березня 2014-го, коли прикордонники та митники зупинили «контрабас». Усім було не зрозуміло, як працювати. Та й чого гріха таїти, було чимало патріотів, які очікували, що прийшли нові люди й усе нарешті зміниться. До того ж тоді чимало підприємців зупинили бізнес – боялися возити, бо ніхто не знав, що завтра в країні буде: російські танки, «Правий сектор» чи ще хтось там. Але вже з початку квітня все пішло по накатаній.

Я постійно вожу через західний кордон фури з устаткуванням, яким торгую. Що сказати: єдине, що для мене змінилося, то це деякі прізвища митників і прикордонників, а також ставки за перевезення деяких найменувань товарів, не більше. Усі схеми працюють, як і раніше.

Отже, я завожу свої «каміони» за двома схемами. Перша найпростіша, вона полягає в применшенні витрат, коли мова йде про цілком легальний товар. Як працює: домовленість із митниками, що змінюють найменування товару, який я везу, на вигідніший у плані мита та податків. Приклад? Ну от везу я німецькі генератори. А є подібні китайські. І всі вони мають однаковий код для завезення в країну. Тільки мої коштують $600 за штуку, а китайські — $200. Зрозуміло, що мені вигідніше ввезти за документами ті, що коштують 200 баксів. Як платилося за «ліву» декларацію $100, так і платиться. Щоправда, на деяких пунктах пропуску вже «борзіють» і вимагають по $150–200. Та мені на старих зв’язках вдається виїжджати. Адже керівництво майже всіх митних постів залишається незмінним, тому жодних проблем у цьому немає.

Я волію вирішувати всі питання на рівні керівництва. Приїхав, поспілкувався, усе оформили, зробив «благодійний внесок», що завжди все добре й швидко проходило, і жодних проблем. Інша справа, якщо треба щось завезти зовсім «контрабасом». Тут краще на місці домовлятися. Але тоді доводиться домовлятися з усіма, та й складніше. Бо тепер, на відміну від старих часів, усі відомства ворогують, особливо всіх СБУ «щемить», тому треба обережненько.

До митних брокерів звертаються, тільки якщо вантаж дуже великий. Ну й у них все по-старо­му — у сумі послуг завжди до 30–40% займає хабар тому керівникові митного поста, через який піде вантаж.

Дуже смішно було спостерігати за показухою на Закарпатті, яку влаштував Москаль. Просто в мене більшість вантажів йде якраз через Чоп, менша — через Раву-Руську на Львівщині. Коли після мукачівських подій два тижні штормили на камери митниці й усі товари ринули через Львів та Волинь, то митники та прикордонники ледь не збунтувалися: як же, стільки грошей повз іде. Що ж, тепер усе повернулося як було. А пан Москаль може й далі гарно на камеру затримувати дурників, що через «зеленку» двох негрів чи блок сигарет потягнули, замість того щоб спокійно домовитися.

Павло С., митний брокер:

Жодних змін на кордоні не сталося. Як брали, так і беруть. У моєму бізнесі так само працюють невипадкові люди: брати, куми, свати, знайомі митників і прикордонників. Ну а як інакше: щоб брати на себе відповідальність щось розмитнити, треба мати підходи в митниці. А як їх здобувають, думаю, нікому пояснювати не треба, всі ж не малі діти.

Хоча брешу: зараз маленька зміна таки сталася. Тепер всередині митниці з’явилася конкуренція. Річ у тім, що імпорт у країну істотно зменшився через падіння курсу гривні, а отже, і купівельної спроможності населення та бізнесу. Ну й про імпортне мито давайте не забувати. Так ось, митні пости тепер змагаються за імпортерів, що розмитнюватимуться саме в них. Чому це вигідно? Бо з кожної розмитненої одиниці товару вони мають свої бонуси. Плюс керівництво, коли складає список премій і тринадцятих зарплат, дивиться на виконання плану й насамперед дає тим, у кого хороші показники. Не те щоб вони демпінгували в плані хабарів — у жодному разі, просто пропонують швидшу та зручнішу процедуру, більш захищені документи, ширші посмішки.

Ще цікавий момент: тепер так нахабно, як за Януковича, не роблять. Тобто документи мають бути чистими й красивими. Та й СБУ на кордоні намагається всіх пресувати. Але працювати не те щоб складно: усе керівництво митниці залишилося, усі всіх знають, усе більш-менш просто. Так, тепер влаштовують аврали – тоді просто нас заздалегідь попереджають, що цей пост відпрацьовуватиметься, тому або притримайте товар, або їдьте через інший пункт.

Взагалі на кордоні потрапляють під роздачу тільки жадібні або зовсім дурні. Жадібні – зрозуміло: не хочеш ділитися й домовлятися по-людськи, то на тобі й зроблять план. Дурні – те саме. Ну невже не простіше дати тому прикордонникові €5, щоб пронести ті блоки сигарет, на яких ти заробиш €100 за день? Чи домовитися зі мною, щоб я заздалегідь про все домовився з керівництвом митного поста й твій пральний порошок оформили як гречану крупу? Не хочеш? Ну тоді не ображайся.  

Тарас Л., прикордонник:

Сказати, що я розчарований, – це ще нічого не сказати. Рівень корумпованості мого відомства не змінився ні на йоту, навпаки, стало ще гірше й ще нахабніше. Нове керівництво ДПСУ так банально намагається заробляти на всьому, що це вже викликає протести навіть на міждержавному рівні. Пам’ятаю, як у перші дні після Майдану в нас хлопці, хто через острах, а хто через вибух патріотизму, перестали пускати контрабанду, з митниками почалися «заруби». Але це протрималося буквально з місяць, далі схеми запрацювали так само, як і раніше.

Але зараз ми про «контрабас», так? Ну так тут усе як було: митники під крилом СБУ заробляють на пунктах пропуску, прикордонники – на зеленому кордоні. Ні, на пунктах пропуску також є свій заробіток. Усі прикордонні мешканці заробляють таким чином. Завантажують у машину літр горілки, два блоки сигарет, заливають бензину на максимум, та ще й каністру – все, що дозволено за правилами ЄС, – і через кордон. А там просто за пунктом перетину все продається – дорожче, ніж в Україні, але ціни дешевші за європейські. Так, у нас пачка сигарет коштує близько €1, у Польщі – €5. А продають наші гендлярі по €3. Зрозуміло, що в них усе купляють. За день чистими вони заробляють до €100. От із цих €100 десяточка платиться прикордонникам, щоб ті не чіпали. Хоча, у принципі, ніяких законних підстав чіпати цих людей, якщо вони не везуть зайвого, у колег і так немає. Але всі звикли, що так треба, всі так і роблять. Тим більше причепитися завжди є до чого. Наприклад, скло на машині розбите чи тоноване, номери брудні, а давайте на перевірочку. Ну кому воно треба? Так само чинять із бензином: біля великих пунктів пропуску на тій стороні навіть спеціальні помости збудовані, щоб машину нахилити й із неї швидше бензин витікав.

Що ж стосується серйозного «контрабасу» чи контрафакту на пунктах перетину, то тут переважно заробляють митники з есбеушниками, нас туди не дуже допускають. Натомість колеги відіграються на «зеленці». А через неї йдуть і ті самі спирт, бензин, цигарки, нелегали тощо. Ось тільки по землі тепер намагаються не ходити – здебільшого перекидають по повітрю. Так, тепер у прикордонних селах цілий бізнес на дельтапланах та маленьких літаках. Приміром, екс-керівник митниці нещодавно відкрив свій маленький аеродром із трьома кукурудзниками за 15 км від кордону. На них вантажиться контрабанда й скидається в радіусі кілометра за кордоном. А літак потім повертається на українську територію. У разі чого – ну сплутала людина, трошки не туди залетіла, буває. Але ж фізичного перетину кордону не було. Саме з цим пов’язані постійні повідомлення про дрібні авіакатастрофи на західному кордоні – це падають ті, кому не пощастило. На Закарпатті так само популярні тунелі під кордоном – їх «кришують» зазвичай есбеушники, що ще й землю собі виділяють біля кордону, щоб ніхто не «випас».  

Щодо колег-прикордонників з інших країн, то скажу, що найчеснішими та найбільш переговоронездатними є поляки. Не знаю, чому так, може, це їхній гонор відіграє роль. Але в них там дуже чіткий поділ на тих, хто ніколи не пропускає, а таких більшість, і «чорні» зміни, з якими можна домовитися. А ось угорці, особливо словаки та румуни, – там узагалі особливих проблем немає, домовитися можна з усіма й завжди. Понад те, за моєю інформацією, словацький кордон зараз узагалі взятий під контроль німецькими спецслужбами, яким набрид шалений потік контрабандних сигарет, що надходить звідти в ЄС.

Богдан Буткевич, Тиждень

05 вересня 2015р.

Теги: контрабанда, хабар, корупція, Геннадій Москаль

Коментарі

Юрист 2015-09-08 / 07:33:40
Так, погоджуюсь, всі ці і не тільки ці злочинні схеми на Закарпатській митниці покриває заступник начальника ВВБ ДФС у області КАСИНЕЦЬ Семен Іванович (у кримінальних кругах Сьома або Сеня), який збирає бабло з контрабанди. Ділить ці побори на 60% на себе, 20% на Гецянина Руслана, свого керівника і паралельно свадебного генерала та 20 % як він декларує - на Київ. А правоохоронці бездіють...

степану 2015-09-07 / 11:55:34
як би не являється контрабандою так як у нас диряве законодавство і таким способом все завозиться.

Степан Крук 2015-09-06 / 19:12:45
Нещодавно випадково взнав, що мотоблоки словенської фірми "Садко" збирають в Ужгороді, а потім продають на ринку в точках, які позиціонують себе представниками фірми "Садко". Ці "фірменні" точки є по-всьому Закарпатті. В чому сіль? Імпорт мотоблоків обкладається митом залежно від обєму двигуна. Комплектуючі ні. Тому, не без відповідного кришування, ввозяться мотоблоки в розобраному вигляді: однією партією двигуни, наступними партіями - все інше. Чи є це контрабандою?

михайло 2015-09-06 / 17:54:11


Тролінг. Коментар видалено. Адмін


митнику 2015-09-06 / 16:36:21
глупаку, який балогівський клан зі своїми журналістами, якщо це київське видання і київські журналісти? І який вплив балоги, якщо митниця і прикордонники призначаються Яценюком і Порошенком.

митник 2015-09-06 / 15:55:55
а тепер балоговський клан разом з своїми журналістами ніяк не угомониться що втратив контроль за митницею

иван 2015-09-06 / 15:04:23
Знайомі перевізники що їздять в Італію та Португалцю через чоп говорять.Як платили при янеку так платять і зараз нашому жиду Порошеннку.Велика база бусика коштує 300 євро мала 200 євро.Слава Москалю і Порошенку вони зарас набивають кармани.

маттеус 2015-09-06 / 14:19:26
мацкаль міні нагадує колишньоє мукачівськоє пиво колим бов студентом.
читаво квасноє читаво мутноє а хто з ним має діло у того нарас срачка.
про контрабанду: она мусит бути бо дає багато пользи:
1. простій чиляди готь якоєсь пропітаніє;
2. багатим людьом сверхдоходи;
3. такзвана політично-піарна борьба вокруг сього і вже ко як може на тому заробити рейтинг;
4. откати київським бандюкам від мала до велика;
5.головноє достаяніє шо європейцям то надоїсть і вни нам уповідят: ви нигда шуга ни бдете з нами мати безвізовий рижим. а сесе самі рузумієте на руку і порохови і яцинюкови і гройсманови і усьим другим бандитам.

Станіслав Матвієнко 2015-09-06 / 12:48:45
Одне не зрозуміло: якщо всі про все знають, "паролі, явки, адреса, групу крові й резус фактор" усіх схем, діючих осіб і виконавців... Чомуж тоді не повстануть і не застосують "силу закону" або навіть "закону сили"? Стрьомно? Боязнь лишитися стабільного доходу? Але ж усе це не може тривати вічно! Суспільство вже так збурене, що не сьогодні - завтра ті, що повернулися з фронту й неможуть дати собі раду, ( бо стало гірше ніж до "революції гідності), почнуть просто акції самосуду! І що тоді, панове прикордонники, митники, міліціянти й есбеушники з прокурорами? Догадайтеся з першого разу з кого почнуть першого? Чи не варто вгамувати апетити й подбати хочаб про самозбереження?

йоушко 2015-09-05 / 23:53:16
а чому того не посадили котрий розсказав за що і коли і скільки платив ,ВСІ ВИ ТАМ ЖУЛИКИ ВЗЯТОЧНИКИ І Т.Д.!

патріот 2015-09-05 / 23:16:58
Полуда від піару москаля поступово спадає. Починають проявлятися очевидні речі, про які попереджали найбільш мислячі і ті, хто знав Москаля з попередніх періодів. Він прийшов на Закарпаття перепідпорядковувати контрабандні потоки і зачищати під кагал Пороха і Яценюка політичне поле на Закарпатті. І робить це так само недолуго і з тим самим розрахованим на немислячу масу піаром - пішохідні прогулянки містом, прополювання травички, стрижка кущів. З нового добавилося тільки відправляння всіх неугодних в АТО.

Те саме він робив починаючи з 2001-го, коли його з тією ж метою прислав на Закарпаття Медведчук.

спарта 2015-09-05 / 23:16:17
Старий Москаль - дешевий клоун. І це вже всім очевидно. Варто подивитися, який бардак лишив в Луганську для волонтера Туки.

Ujcnm 2015-09-05 / 21:36:15
Рыба гниет с головы. Люди, которые пришли к власти сейчас, пытаются наверстать упущенное. Не зря их учителями были Азаров, Янукович и прочая...

яна 2015-09-05 / 21:25:02
СЛАВА УКРАЇНІ!!!ГЕРОЯМ СЛАВА!!

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини