На Закарпатті "страховиків" судом зобов'язували виплатити чоловіку понад 40 тис грн страхового відшкодування

Страхові компанії, які пропонують своїм клієнтам скористатися програмами добровільного медичного страхування і позиціонують себе на ринку як, начебто, одні з кращих та надійніших, у разі виникнення страхових випадків – далеко не завжди виконують взяті на себе зобов’язання. Відмовивши клієнту у виплаті страхового відшкодування, нерідко останній змушений шукати правди та справедливості у суді.

На Закарпатті "страховиків" судом зобов

Так, нещодавно Апеляційний суд Закарпатської області розглянув цивільну справу за апеляційною скаргою відповідача  ТДВ «Страхова компанія «Київ-РЕ» на рішення  Хустського районного суду. Цим рішенням місцевий суд захистив права позивача й зобов’язав страхову компанію сплатити мешканцю Хустського району (позивачу) понад сорок тисяч страхового відшкодування за перебування позивача в одній з лікарень Ізраїлю у зв’язку з госпіталізацією при загостренні хронічної хвороби.

Суд встановив, що закарпатець, перед тим як виїжджати за межі країни, уклав зі страховою компанією договір добровільного медичного страхування для виїжджаючих за кордон. Програмою страхового полюсу  були передбачені істотні умови страхування, страхові  ризики, перелік послуг, ліміт відповідальності страховика  по кожній з послуг, що надаються застрахованій особі. Словом, поліс відповідав Правилам добровільного страхування медичних витрат. Перебуваючи вже у Ізраїлі, позивач, у зв’язку з різким погіршенням стану здоров’я, а саме -  загостренням гіпертонічної хвороби, з якою в Україні він перебував на диспансерному обліку, - звернувся по меддопомогу в одну з місцевих лікарень, де його й госпіталізували: у клініці він пройшов необхідне обстеження та лікування.

З матеріалів справи стало відомо, що за надання невідкладної медичної допомоги тамтешніми лікарями позивач сплатив в касу клініки необхідну суму ізраїльських шекелів, що за курсом НБУ дорівнює більше сорока тисяч гривень на час звернення з позовом до суду. Повернувшись в Україну, чоловік звернувся до страхової компанії із заявою про страховий випадок та проханням сплатити йому страхове відшкодування. Однак, тут  клієнт наштовхнувся на часткову відмову у виплаті страхового відшкодування за період перебування його на стаціонарному лікуванні у медзакладі. Своє рішення страхова компанія мотивувала тим, що, мовляв, період лікування є наслідком невиконання застрахованою особою рекомендацій лікарів по прийому ліків.

Місцевий суд, розглянувши справу, визнав подію, що мала місце у Ізраїлі страховим випадком, який охоплюється умовами відповідного страхового полісу, тож своїм рішенням суд стягнув зі страхової компанії на користь позивача кошти, які той сплатив за надання невідкладної меддопомоги за кордоном.

Проте, з рішенням Хустського районного суду відповідач не погодився й оскаржив його у вищій інстанції. У апеляційній скарзі просив суд повністю відмовити у задоволенні позовних вимог: на думку відповідача, чоловік був госпіталізований у зв’язку з ненаданням невідкладної меддопомоги - за даний страховий випадок йому було виплачено відшкодування. Утім, кількаденне лікування, яке, мовляв, не пов’язане зі страховим випадком, - не підлягає відшкодуванню.

Апеляційний суд Закарпатської області вивчивши та дослідивши матеріали справи, проаналізувавши чинне законодавство України з даного питання дійшов висновку, що суд першої інстанції обґрунтовано стягнув на користь позивача зі страхової компанії  кошти, сплачені ним за надання невідкладної медичної допомоги за кордоном. Крім того, місцевий суд правильно застосував до правовідносин, що виникли,  відповідні положення законодавства, якими вони регулюються. Суд встановив, що стаціонарне лікування позивача є страховим випадком, витрати за який підлягають страховому відшкодуванню.

Відхиливши апеляційну скаргу відповідача, суд захистив права потерпілого, котрий, на етапі укладання договору зі страховиками сподівався на добросовісне виконання останніми своїх зобов’язань. Зрештою,  звернення чоловіка до суду з позовом про захист порушеного права – поставило остаточну крапку в справі, повідомляє прес-служба апеляційного суду Закарпатської області.

05 вересня 2015р.

Теги: страховики, відшкодування, суд

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
/ 1
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини