На Міжгірщині відбувся фестиваль "На Синевир трембіти кличуть" (ФОТО)

30 серпня, в останню неділю літа на Міжгірщині вдбувся обласний фольклорно-туристичний фестиваль "На Синевир трембіти кличуть".

На Міжгірщині відбувся фестиваль "На Синевир трембіти кличуть" (ФОТО)

Розпочалося свято із запального виступу Луганського обласного козачого кінного театру, який приїхав на запрошення голови Закарпатської ОДА. Неподалік національного природного парку "Синевир" актори-вершники організували шоу, базоване на козацьких бойових традиціях і сповнене захопливими акробатичними трюками. Як розповіли самі театрали, донедавна в такому напрямку працював і театр у Запорізькій області ("Запорізькі козаки"), та наразі їхній колектив – єдиний в Україні. 

Після показового виступу Луганського обласного козачого кінного театру, трембіти покликали численних гостів – як місцевих, так і з-за меж Закарапаття – до озера "Синевир". До відвідувачів фесту приєднались і обласні, районні та місцеві керівники. Разом вони пройшли майже 800-метровий шлях угору, вздовж якого були розташовані оригінальні презентаційні намети сільських громад Міжгірщини. 

Нарешті – Синевир, найглибше озеро Закарпаття та Українських Карпат, чи не найживописніший куточок краю та, за визначенням експертів, одне з "Семи природних чудес України".

Офіційну делегацію переправили через озеро дерев'яними плотами на протилежний берег – до головної локації фестивалю.

За тим, відбулося урочисте відкриття свята. Привітав присутніх голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, котрий і започаткував цей фестиваль ще в 2001-му році. З 2009-го, через відсутність підтримки, свято не проводили. Зараз же Г.Москаль взявся реанімувати фест. Він також нагородив почесними грамотами ОДА двох місцевих музик, котрі присвятили своє життя грі на улюблених інструментах – сопілкареві Юрію Марковичу та трембітареві Івану Скунцю. 

Святкову програму продовжив концерт за участі провідних фольклорних колективів Міжгірського, Воловецького, Рахівського, Тячівського, Іршавського, Виноградівського, Свалявського, Мукачівського й Ужгородського районів. З імпровізованої сцени звучали пісні, які поширені в тому чи іншому культурному ареалі нашого краю, тих чи інших етнічних груп.

Зокрема гуцульські народні мелодії “Бокораші”, музична композиція “Свято у горах” у виконанні народного оркестру гуцульських народних інструментів Рахівського районного будинку культури (керівник Петро Ерстенюк), вокально-хореографічна композиція “А ми собі заспіваймо” – народного-фольклорного колективу “Іршавська родина” Іршавського РБК (керівник Олена Йонаш). Чудову вокально-хореографічну композицію виконав відомий народний вокальний ансамбль “Материнка” та танцювальний колектив “Вишиванка” будинку культури с.Кам’яниця Ужгородського району.

Дуже тепло з емоційним піднесенням слухачі зустріли виступ народних троїстих музик родин Маньо та Шіманів Тячівського району.

Не залишилися також поза увагою слухачів виступи вокального дуету Лілії Немеш та Ольги Прокоп с. Чинадієво Мукачівського району (концертмейстер Віталія Брецко), фольклорного колективу “Хижанські візерунки” с. Хижа Виноградівського району (керівник Ірина Турцанаш), народного вокального тріо “ Едельвейс” Воловецького районного будинку культури (керівник Марія Більська) та народного ансамблю танцю “Ритми молодості” Ужгородського міського центру дозвілля – будинку культури.

Родзинкою культурно-мистецького дійства став виступ народного артиста України Івана Поповича та фіналіста Всеукраїнського вокального шоу “ Голос країни 2015” Івана  Пилипця.

В організації фестивалю взяли участь управління культури Закарпатської облдержадміністрації ( начальник Юрій Глеба), Комунальне підприємство “ Агенство регіонального розвитку та транскордонного співробітництва “ Закарпаття” Закарпатської обласної ради”, Обласний організаційно-методичний центр культури ( директор Ганна Дрогальчук) та інші.

 

За материалами Закарпатської ОДА та Закарпатського обласного організаційно-методичного центру культури

30 серпня 2015р.

Теги: Синевир, трембіти, фестиваль

Коментарі

ледида 2015-09-01 / 11:04:32
голова району напоїв москаля

гість 2015-08-31 / 12:43:36
ДОРОГУ БИ ХОТЬ ЗРОБИВ,БО ГАНЬБА!!!!!!!!!

Юра 2015-08-31 / 11:33:05
Кому потрібне таке свято, якщо Москаль жодної пісні не прослухав. Артисти переодягалися в кущах, про туалет і не кажу -- треба було мати із собою противогаз. А що вже казати про нанешення шкоди заповіднику? Не можна такі заходи організовувати за кілька днів. Навіть якщо це вимагаю головний актор краю, що на старості років геть здурів, заявляючи, що ми не Закарпаття, а Сицилія. Мозги в нього є??

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини