У закарпатській «Бавці» розповіли про плани на новий сезон (ФОТО)

30 серпня Закарпатський обласний академічний театр ляльок відкриває новий, 35-й за ліком театральний сезон. Він – ювілейний, а отже буде насиченим яскравими і знаковими подіями, – обіцяють лялькарі.

У закарпатській «Бавці» розповіли про плани на новий сезон (ФОТО)

"За час відпустки ми не тільки набралися сил та нових ідей, але й встигли добряче заскучити за сценою і глядачами. Тішить, що це взаємно. Під час акції на День Незалежності ми зібрали повний зал дітлахів, що неабияк надихає нас репетирувати прем’єри, які ми от-от представимо", – каже головний режисер театру Наталія Орєшнікова.

Перша з них – вистава "Співоче поросятко. Майже детективна історія", яку лялькарі презентують уже в цю неділю об 11.00 та о 13.00. За словами головного режисера, це дуже захоплива, кумедна та повчальна історія, написана талановитим російським письменником-казкарем Сергієм Козловим – автором багатьох оповідань і сценаріїв, зокрема, до відомого мультфільму "Їжачок в тумані". Переклав "Співоче поросятко" та адаптував казку до української сценічної культури головний режисер Івано-Франківського академічного обласного театру ляльок Володимир Підцерковний.

Власне, спілкуються закарпатські лялькарі з журналістами саме на тлі декорацій до нової вистави. Та зроблено це не навмисно і не з представницькою метою. Насправді, фойє театру зараз також задіяне в репетиціях, оскільки в залі "шліфують" іншу постановку, прем’єра якої відбудеться вже 20 вересня. Ідеться про виставу "Коза-дереза" за казкою знаного представника закарпатського письменства Василя Густі.

Паралельно з новинками, цього сезону лялькарі радуватимуть публіку репертуаром із майже півсотні вистав. Як зауважила керівник літературно-драматургічної частини Ніна Малишка, в останні роки, зважаючи на важливу роль театру у вихованні в малечі інтересу до рідної культури та враховуючи запити самої дітвори, в арсеналі театру помітно побільшало вистав за творами українських авторів. Разом із тим, додалось і цікавих постановок зі скарбниці європейської класики.

Завжди бажана подія для шанувальників театрального мистецтва – Міжнародний фестиваль "Інтерлялька" – в цьому сезоні відбудеться уже вп’ятнадцяте. На відміну від попередніх років, коли кількість учасників подекуди досягала 20-ти, цьогоріч їх буде лише 9, однак їхній склад – вагомий аргумент відвідати театральне свято. Так, із 1 по 4 жовтня, окрім господарів сцени, свою творчість представлять провідні театральні колективи зі Львова, Івано-Франківська, Черкас, Києва, а також закордонні гості зі Словаччини, Угорщини та Болгарії.

За підтримку престижного театрального свята в Ужгороді лялькарі вдячні начальнику управління культури Закарпатської ОДА Юрію Глебі та начальнику відділу по організації і проведенню Міжнародного фестивалю та Міжнародних зв’язків Закарпатського обласного академічного театру ляльок Олександру Туряниці.

Ще один грандіозний задум, який закарпатські лялькарі втілюватимуть уже незабаром – міжнародний проект "Подорожуючі ляльки". В рамках проекту професійні театри Закарпаття та Кошицького самоврядного краю підготують виставу для дітей, яка репрезентуватиме спільну культурну спадщину України та Словаччини. Постановку покажуть не лише на театральних майданчиках по обидва боки кордону, а й по телебаченню, оскільки проектом також передбачене виготовлення телевізійної версії українсько-словацької вистави. Грантовий проект реалізовуватиметься майже 2 роки за часткового сприяння міжнародної програми прикордонної співпраці Норвезького фінансового механізму.

Творчою підготовкою до нового сезону театр не обмежився, вирішивши з допомогою влади краю деякі нагальні господарські питання. Як розповів директор Мирослав Петій, удалося замінити вікна та систему обігріву, що було вкрай важливо здійснити до початку опалювального сезону. В перспективі, за фінансової можливості, керівництво театру сподівається придбати нові крісла для глядацького залу, повідомили в управлінні культури Закарпатської ОДА.

27 серпня 2015р.

Теги: Бавка, лялькарі, театр

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини