Шандор Варга: Результат збірної України не змусить великі європейські клуби боротися за наших футболістів

Несподіваний вихід футбольної збірної України до чвертьфіналу чемпіонату світу спричинив активне обговорення в ЗМІ потенційних трансферів наших спортсменів. Подейкували, що поєдинки мундіалю суттєво підвищили вартість гравців команди Олега Блохіна, а низка провідних клубів Європи готує кошти на українців.

Шандор Варга: Результат збірної України не змусить великі європейські клуби боротися за наших футболістівВідомий футбольний агент Шандор Варга розповів "Львівській газеті" про реальні трансферні процеси в нашій збірній. Співпрацювати з ним мають за честь такі футболісти, як Сергій Ребров, Руслан Ротань, Олександр Шовковський, В’ячеслав Свідерський. Телефонний дзвінок застав агента на Закарпатті, в рідному селі Вишкове, де нині мешкає його мама.

– Шандоре, хіба після футбольного форуму не накопичилося багато справ. У всіх на вустах трансфери, а ви на відпочинку...

– Та ні, роботи не так багато, як ви думаєте (сміється). Життя триває. Футболісти готуються до ігор на клубному рівні. Наразі жодних серйозних пропозицій мої підопічні не отримували. Тож вирішив відвідати маму, допомогти їй упорядкувати сад.

– Олександр Шовковський іще за декілька місяців до чемпіонату світу волів змінити клуб. Йому теж не пропонують вигідної угоди?

– Можливо, він хотів би змінити клуб, але серйозних пропозицій не надходило. Та й київське “Динамо” не має гідної заміни Шовковському. Тож до зими він стовідсотково залишиться в столичній команді. Через небажання клубу достроково розривати контракт не маю права шукати нову команду для нього. На чемпіонаті світу Шовковський провів лише два серйозні матчі. Думаю, ви не сперечатиметеся зі мною, що тунісців, аравійців і швейцарців не можна вважати серйозними опонентами. А у двох іграх Україна пропустила аж сім голів і не забила жодного. Це реальний стан розвитку футболу в цих державах. Дехто може сказати: що це за воротар, який пропустив аж сім голів? Це неправильно... Мені здається, що Олександр Шовковський був одним із найкращих воротарів на чемпіонаті світу.

– Подейкують, що про півзахисника Руслана Ротаня запитували бельгійський “Брюґґе” і севільський “Бетіс”, а його трансферна ціна – три-п’ять мільйонів євро. Насправді півзахисником київського “Динамо” хтось цікавиться?

– Ще до його переходу в київське “Динамо” ним цікавилися деякі європейські клуби. Перед тим, як купити Андрія Шевченка, італійський “Мілан” переглядав матчі за його участю впродовж трьох років. За білорусом Ґлєбом Арсен Венгер спостерігав два роки, а лише опісля запропонував йому контракт. Наставники провідних команд зважують усе – не лише фізичні кондиції футболіста, але й характер. Тільки добре все обміркувавши, запрошують спортсмена. Після одного протистояння ніхто не кликатиме. Як на мене, то жоден наш “збірник” не покине свого клубу. Надто мало часу для оглядин. Окрім того, результат збірної України не змусить великі європейські клуби боротися за вітчизняних футболістів. А гравець “Динамо” не переходитиме в якийсь посередній бельгійський клуб. Адже в “динамівців” навіть зарплата більша, ніж у посередніх клубах Бельгії. У мадридський “Реал” їх не запрошуватимуть – жоден не продемонстрував того футболу, який може зацікавити топ-клуби.

– Узагалі чемпіонат світу здивував чимось?

– Те, що збірна України увійшла до вісімки найкращих, є несподіванкою для мене. Безумовно, не очікував, що бразильці так рано поїдуть додому. Думав, що виграють чемпіонат світу, адже мають дуже сильну команду. Можливо, вони не були добре налаштованими, завчасу розслабилися. Це два основні сюрпризи для мене на першості.

– Легендарний француз Мішель Платіні нещодавно заявив, що чемпіонат світу з кожним роком утрачає видовищність. Погоджуєтеся з ним?

– Зазвичай на мундіаль потрапляють такі команди, як Саудівська Аравія, Того. Мені здається, що чемпіонат Європи має значно вищий рівень, аніж першість світу. А Ліга чемпіонів – іще вищий. Звісно, якщо Платіні стежить за матчами французького, італійського чи англійського чемпіонату, то його можна зрозуміти. Але в мундіалю інша мета. Він пропагує футбол. Такі країни, як Коста-Ріка чи Того, повинні потрапляти на першість. Завдяки цьому футбол популяризуватимуть у всьому світі. Переконаний, іспанська “Барселона” або італійський “Мілан” здатні перемогти будь-яку збірну світу. Адже клубний футбол прогресує інтенсивнішими темпами. Натомість чемпіонат світу – це фестиваль, свято. У Німеччині навіть люди, далекі від футболу, радіють через проведення мундіалю.

– Ви належите до складу тренерської комісії УЄФА та довідуєтеся новини безпосередньо від головних дійових осіб. Що відомо про усунення Греції від участі в міжнародних змаганнях?

– Подробиць скандалу не знаю, але не дивуюся цьому. Традиційна ситуація. Простежте історію грецького футболу й побачите, що схожих ситуацій там було дуже багато. В Італії подібне. Нещодавно був на весіллі сина наставника московського ЦСКА Валєрія Газзаєва. Сидів за столом із Фабіо Капелло. Він у розпачі. Адже виконав величезну тренерську роботу, став чемпіоном Італії, а тепер у нього хочуть забрати титул і відрахувати із Серії А. В Італії та Греції, мабуть, це вже в крові – різноманітні мафіозні угруповання, підкуп суддів тощо.

– А коли одружився син Газзаєва?

– Весілля було 3 червня в Москві. Було близько тисячі гостей. Розважали їх такі відомі артисти, як Філіп Кіркоров, Софія Ротару, Тото Котуньо, Іосіф Кобзон, Лєв Лєщенко, Ніколай Басков, майже 20 відомих артистів. Арсен Венгер не зміг приїхати на це свято. А Фабіо Капелло дуже дивувався. Казав, що такого весілля зроду ще не бачив. Феєрверк був ефектнішим, аніж на 9 Травня на Красній площі.
05 липня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Спорт

13:28
/ 2
Відбулися матчі 1 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
10:33
На Ужгородщині затримали наркоторговців
20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
» Всі новини