В Ужгородському замку презентували фотоальбом, присвячений 70-річчю Закарпатського краєзнавчого музею (ФОТО)

25 серпня в капличці Ужгородського замку відбулася презентація видання, присвяченого 70-річчю Закарпатського обласного краєзнавчого музею, яке установа відзначала в червні.

В Ужгородському замку презентували фотоальбом, присвячений 70-річчю Закарпатського  краєзнавчого музею (ФОТО)

Альбом знайомить із багатством музейних фондів (що нині налічують майже 130 тисяч експонатів) через найбільш показові та самобутні зразки. Над інформативністю видання трудились науковці музею, а майстерним поліграфічним втіленням альбому слід завдячувати Видавництву Олександри Гаркуші. Подарункове видання наразі надруковане півтисячним накладом, частина з якого надійде у продаж. На таку розкішну презентацію своїх скарбів головна музейна установа краю, за словами директора Василя Шеби, чекала десятки років. 

Водночас, уже більше 15-ти років музейники видають власний науковий збірник, останнє число якого також представили. Особливість часопису в тому, що на його сторінках публікують свої наукові розвідки не лише співробітники музею, але й широке коло дописувачів: від провідних істориків та краєзнавців Закарпаття – до сподвижників музейної справи в глибинках.

Примітно, що поряд з іншими, у збірнику є рубрика, яка стосується фінансової діяльності музею. Керівництво установи не приховує цієї інформації, адже вона – ще один привід похвалитися хорошими показниками роботи. Лише з початку року музей прийняв понад 150 тисяч відвідувачів, а його дохід склав більш, як півтора мільйона гривень. Відтак, можна констатувати, що музей уже на 50% сам на себе заробляє, а таких прикладів в Україні обмаль, – каже Василь Шеба. 

Ще одне видання, яке принагідно презентували – путівник виставкою, присвяченою Тиводару Легоцькому. Дослідник Йосип Кобаль поділився задумом у найближчій перспективі видати ґрунтовну монографію, присвячену постаті основоположника музейництва на Закарпатті. Нагадаємо, що клопотання про присвоєння Закарпатському краєзнавчому музею імені Тиводара Легоцького розглянуть на найближчій сесії облради.

Позитивно відгукнувся про роботу музейників начальник управління культури Закарпатської ОДА. За словами Юрія Глеби, цьогоріч область укотре продемонструвала свій культурний потенціал, завдячуючи, зокрема, представникам музейництва. "З одного боку, головні музейні установи – Закарпатський краєзнавчий музей та Закарпатський обласний музей народної архітектури та побуту – численними науково-просвітницькими заходами відзначили свої поважні ювілеї, а з іншого – всупереч несприятливим обставинам у державі, на Закарпатті розвивається низка музеїв на громадських засадах, за що всім ентузіастам цієї представницької для нашого краю справи щирий уклін".

З метою відзначення найкращих музейних закладів, управління культури проводить щорічний конкурс і цього разу переможцями визначено Свалявський історичний музей, Кімнату-музей Бели Бартока (м.Виноградів), Чинаді́ївський за́мок "Сент-Міклош" (Мукачівщина) та Музей закарпатської книги, що в приміщенні обласної організації Національної спілки письменників України (м.Ужгород). Керівникам вручили грамоти управління культури.

Винуватцеві ж зустрічі – колективу обласного краєзнавчого музею, а також – обласного музею народної архітектури та побуту з нагоди цьогорічних ювілеїв вручив нагороди від профільного міністерства начальник управління музейної справи та культурних цінностей Василь Рожко, який завітав на Закарпаття з робочим візитом.

Наостанок зустрічі відбулась іще одна презентація – виставки творів Мікулаша Клімчака, котрий є одним із визначних представників образотворчості, сучасним іконописцем, найвідомішим творцем на кирило-мефодіївську тематику в художньому мистецтві Словаччини. Добірка картин надана для експонування в Закарпатському краєзнавчому музеї Генеральним консулом Словацької Республіки в Ужгороді Янкою Буріановою, повідомили Закарпаття онлайн в управлінні культури Закарпатської ОДА.

25 серпня 2015р.

Теги: фотоальбом, замок, музей

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини