Через аномальні спеку та посуху на Закарпатті здійснюється посилений контроль за якістю води в питних водозаборах

Останній тиждень на території Закарпатської області зберігається жарка, у низинних районах області – спекотна погода. Проте, вже протягом останніх двох днів у басейні Верхньої Тиси та Ужа зафіксовано місцями невеликі короткочасні дощі, грози. Хоча на річках області утримаються низькі, меженні рівні води.

Через аномальні спеку та посуху на Закарпатті здійснюється посилений контроль за якістю води в питних водозаборах

Найбільш мала водність відзначається в басейні р. Уж, де опадів протягом червня – середини серпня випало всього 40-50%  від норми. На річках басейна р. Уж станом на 20 серпня рівні води лише на декілька сантиметрів вищі за найменші за багаторічний період спостережень, повідомляє Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса.

Протягом півріччя 2015 року на Закарпатті спостерігався значний дефіцит опадів: в низинній частині та в басейні р. Уж – 59-72% норми; на решті території  -  70-97% норми; винятком став басейн Верхньої Тиси – 110 % норми. Малосніжна зима, мала зволоженість навесні, перший літній місяць червень, коли опади сягали 45-90% від норми, призвели до формування на річках області протягом  липня – серпня маловодного періоду. Посушливий період сприяв подальшому зниженню водності на річках.

У зв’язку з аномально високими середньодобовими температурами повітря по Закарпатській області на виконання доручення Держводагентства України №3245/9/11-14 від 03.07.2014 р лабораторією моніторингу вод та ґрунтів здійснюється посилений контроль за якістю води в пунктах централізованих питних водозаборів, які входять до «Програми державного моніторингу довкілля у частині контролю якості поверхневих вод за радіологічними та гідрохімічними показниками по Закарпатській області» на р. Уж, м. Ужгород; р. Латориця, м.Чоп; р. Тиса, м. Тячів.

За показниками загально-санітарного аналізу якість води в питних водозаборах відповідає нормативним вимогам та не перевищує фонові показники для відповідного періоду водності. Вміст важких металів не перевищував гранично-допустимі концентрації.

 

З метою попередження замору риби в міжгосподарських меліоративних каналах в меженний період, лабораторією БУВР Тиси також здійснюється посилений контроль якості води в меліоративних каналах на вміст розчиненого кисню.

Вміст розчиненого кисню в меліоративних каналах області становить від 4,1 мгО2/дм3 до 7,3 мгО2/дм3, що відповідає існуючим нормативним вимогам.

Завдяки проведенню оперативних водогосподарських заходів міжрайонними управліннями водного господарства, вдалося забезпечити підтримку оптимальних рівнів води за допомогою шлюзів-регуляторів, не допущено погіршення якості води за кисневим режимом, замору водних живих організмів у меліоративних каналах не виявлено.

В цілому протягом червня-серпня поточного року якість поверхневих вод річок області відповідала санітарним правилам і нормам охорони поверхневих вод від забруднення і перебуває на рівні фонових значень для даного періоду року та мінімальної водності.

Спеціалістами лабораторії моніторингу вод та ґрунтів БУВР Тиси  надалі здійснюється посилений контроль якості поверхневих вод річок та меліоративних каналів на території області. Про результати досліджень громадськість додатково повідомлятиметься на сайті БУВР Тиси.

Для покращення водного режиму в посушливий період підрозділами БУВР Тиси – міжрайонними управліннями водного господарства здійснено водогосподарські заходи: розчистка каналів, очищення їх від рослинності, підтримка експлуатаційних рівнів води в каналах за допомогою шлюзів, подача насосними станціями води на зрошення, перерозподіл стоку для обводнення акумулювання води у водосховищах для потреб риборозведення та обводнення, відновлення джерел

Станом на 20 серпня 2015 року на меліорованих землях Закарпатської області спостерігались критично низькі рівні ґрунтових вод. Здебільшого рівень залягання ґрунтових вод знаходиться нижче 3-4 метрів.  На  меліоративній системі Чорний Мочар (Мукачівський та Берегівський райони) рівень залягання ґрунтових вод знаходиться на 3,2 – 3,4 метри, що є нижче на 0,7 метри в порівнянні з минулим роком.

На ділянці гончарного дренажу Іршавського району рівень залягання ґрунтових вод на рівні 3,5–3,6 метри, що нижче на 1,0–1,2 метри в порівнянні з минулим роком. На Сальвінській та Батарській меліоративних системах (Виноградівський район) рівень ґрунтових вод знаходиться нижче 4 метри і є нижче на 1,5 метри в порівнянні з минулим роком.

Найбільш критичні рівні залягання ґрунтових вод на Берегівській осушній системі (Ужгородський та Берегівський райони) в районі сіл Бакта та Чома рівень залягання ґрунтових вод в  джерелах водопостачання (шахтних та трубчатих колодязях) знизився до 6-8 метрів, а в районі села Бене Берегівського району – 12 метрів. В нижній частині Ужгородського району, в селах Саловка та Червоне рівні ґрунтових вод знаходиться на 2,7 3,0 метри. Внутрігосподарські меліоративні канали практично сухі. На території області вологозапаси в кореневмісному шарі ґрунту критично низькі, в межах 40-45 % від повної вологості  при. норма 60-65 відсотків, що призводить до часткового висихання та втрат сільськогосподарських культур.

Рівень ґрунтових вод понизився до мінімально-критичних значень, через відсутність достатньої кількості опадів та меженного рівня води в річках області. Через низькі рівні ґрунтових вод в окремих населених пунктах погіршилася ситуація з забезпеченням водою населення, рівень води в джерелах водопостачання (свердловинах, колодязях, каптажах) зменшився.  Проте є надія, що за рахунок опадів, рівень ґрунтових вод трохи зросте, а  найближчим час в  колодязях та каптажах знову з’явиться вода. На водність річок – ці опади не вплинуть, водотоки області й надалі залишатимуться маловодними.

Тому БУВР Тиси вкотре звертається до населення краю, суб’єктів господарювання області, які надають послуги з водопостачання та водовідведення, всіх суб’єктів господарювання з проханням економно та раціонально використовувати водні ресурси краю, не допускати втрат води, максимально обмежити використання водних ресурсів не за призначенням, не скидати неочищені стічні води у поверхневі водні об’єкти та рельєф місцевості. Недотримання елементарних норм водокористування може призвести до вкрай небажаних екологічних наслідків.

21 серпня 2015р.

Теги: спека, посуха

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини