Закарпаття потерпає від спеки, за останній тиждень в області 95 разів палало сухотрав’я

На найближчі два дні синоптики знову оголосили попередження про високі температури повітря. Так, 14-16 серпня на рівнинній та передгірній частині території, а також місцями у гірських долинах області очікується сильна спека 35-37°.

Закарпаття потерпає від спеки, за останній тиждень в області 95 разів палало сухотрав’я

На більшій частині території області висока (4-й клас) та надзвичайна (5-й клас) пожежна небезпека. В низинно-передгірних районах посилиться атмосферна та ґрунтова засуха. Місцями в області спостерігатимуться суховії. 

За правило, такі погодні умови сприяють зростанню кількості пожеж, передусім через спалювання сухої трави, чагарників та іншого непотребу. Так, з початку року закарпатські вогнеборці вже понад 630 разів виїжджали на приборкання полум’я в екосистемах краю. Загальна кількість зареєстрованих пожеж в області станом на 14 серпня – 1366. Лише впродовж останнього тижня бійцям ДСНС довелося 95 разів виїжджати на гасіння сухотрав’я.

А основна причина таких масових палів – людина, правильніше проста людська недбалість у поводженні з вогнем. Зазвичай, краяни не замислюються, наскільки страшними можуть бути наслідки їхньої безпечності. Варто пригадати, що цьогоріч через необережне поводження з вогнем при спалюванні трави та сміття вже травмувалися люди та горіли надвірні споруди. Також вогонь навідувався й у лісові масиви. Усього зареєстровано таких випадків 19.  

У період високих температур для виникнення масштабної пожежі достатньо навіть непогашеного недопалка, недбало кинутого на узбіччя, адже швидкість поширення вогню (особливо, коли на вулиці суха й вітряна погода) надзвичайно висока, тому локалізувати його на відкритих територіях важко.

Особливо небезпечними є спалювання сухої трави на полях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, наземні трубопроводи, чи біля лісових масивів.

Пожежі сухостою відрізняються від решти тривалістю ліквідації та потенційною можливістю збільшення масштабів. У зв'язку з цим для їх ліквідації потрібно залучати значну кількість рятувальних сил, пального і спецтехніки на тривалий термін.

З метою недопущення виникнення таких пожеж, Управління ДСНС України у Закарпатській області звертається до всіх жителів області припинити випалювати сухотрав’я, чагарники і всілякий мотлох та дотримуватися елементарних вимог пожежної безпеки, перебуваючи на природі, дачній ділянці, приватному житловому секторі.

Також громадянам треба бути дуже обачними при палінні, не кидати недопалків на суху траву, не розпалювати багаття поблизу сухостою, лісових насаджень, полів. Пильно стежити за тим, щоб діти не бавилися сірниками і запальничками. Не бути байдужими, якщо помітили дим, тління або слабкий вогонь! Загасити займання сухої трави на самому початку легко — досить вилити на неї відро води чи прикидати землею.

У період спеки набуває дуже гострого характеру й безпека водного відпочинку. На жаль, і тут статистика щодо загибелі людей на воді йде вгору. Адже в гонитві за прохолодою краяни масово тягнуться до води, особливо на вихідні чи святкові дні, а про особисту безпеку часто-густо забувають. Не так давно (24-26 липня відповідно п’ятниця – неділя) вода забрала життя чотирьох чоловік, серед яких і двійко рідних сестричок, молодшій ледве виповнилося 16 років. Усього з початку року на водних об’єктах Закарпаття вже потонула 31 людина. Це на 5 потопельників більше, ніж за цілий 2014 рік.

Щоб відпочинок на воді був радісним, приємним, а головне – безпечним, Управління ДСНС України у Закарпатській області звертається до всіх громадян із турботою та проханням: відпочиваючи, дотримуватися заходів безпеки. Треба цінувати власне життя та берегти життя своїх дітей, не нехтувати застереженнями. Ніколи не слід забувати, що від зневажливого ставлення до правил безпеки на воді може статися непоправне лихо.

14 серпня 2015р.

Теги: вогонь, пожежа, сухостій, спека

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
10:45
У Кричові Буштинської громади донька, випадково проходячи повз, врятувала свою 77-річну матір з пожежі
00:02
/ 1
У Неліпині Мукачівського району Volkswagen на швидкості проломив стіну і влетів у будинок
» Всі новини