В УКРІНФОРМІ розповіли, як закарпатські міліція і прокуратура фальшували обставини вбивства російського кримінального авторитета Планкіна в Мукачеві

«Резонансна справа про вбивство російського кримінального авторитета Олексія Планкіна в Мукачеві – тест для всієї суддівської системи України», – про це заявив на прес-конференції в УКРІНФОРМ адвокат Аркадій Гарда.

В УКРІНФОРМІ розповіли, як закарпатські міліція і прокуратура фальшували обставини вбивства російського кримінального авторитета Планкіна в Мукачеві

 

 

 

За словами адвоката Аркадія Гарди, справа незаконно обвинувачених у цьому злочині учасників Євромайдану, киян В’ячеслава Шовколюка та Олега Білика набула в Україні величезного розголосу. Навіть в київській юридичній академії викладачі дискутують зі студентами, чим же все має закінчитись.

«Відверто кажучи, я не бачив такого свавілля проти громадян за 20 років незалежності, – розказав журналістам організатор прес-конференції, координатор офіцерської громадської ініціативи «Чисті погони» Ігор Рудич. – Такого зухвалого фальшування доказів, такого тиску на суддів з боку прокуратури, МВС Закарпатської області та Мукачева зокрема, важко усвідомити. Але це ганебна реальність сьогодення».

З прес-релізу організаторів прес-конференції журналісти дізнались, що почалася ця історія кілька років тому, коли у Мукачеві без жодних дозволів, порушуючи норми законодавства, нелегально оселився громадянин Росії Олексій Планкін, якого підозрюють у зв’язках із ФСБ.

Невдовзі після приїзду він одружився із місцевою жінкою Катериною Яворською (Планкіною). Цей пан контролював кілька місцевих кафе, відверто та брутально конфліктував з людьми, постійно демонстрував свою антиукраїнську позицію, та нажив за короткий час багато ворогів.

Як розповіла Катерина Яворська, одразу ж після весілля її чоловік показав своє справжнє садистське обличчя. Моральні знущання, побиття, тортури стали жахливою буденністю жінки. Звернення до міліції нічого не давали, бо справи проти чоловіка одразу ж закривались у звичайний спосіб за допомогою хабаря, а життя його дружини ставало ще більш нестерпним. Насильство продовжилося й після розлучення, аж доки у січні 2014 року Паланкіна не знайшли мертвим удома із вогнепальними пораненнями.

Як відзначив адвокат Аркадій Гарда, мукачівська прокуратура зробила цю справу своїм пріоритетним завданням, й будь-що прагнула в короткий термін знайти винних. За відсутністю справжніх вбивць, винних вирішили призначити. Ними стали чоловік сестри Катерини Яворської, заступник директора поліграфічного підприємства В’ячеслав Шовколюк (як замовник) та його приятель, колишній співробітник МВС Олег Білик (як виконавець). За мотив взяли те, що як родич, В’ячеслав неодноразово закликав покійного припинити знущання над дружиною, а відтак мав підстави замовити вбивство. А Білика «призначили» кілером, зважаючи на його колишню професію та рівень фізичної підготовки.

І все – жодних прямих, чи непрямих доказів, жодних свідчень, що могли вказати на причетність цих людей, у слідства не було. Тим не менш, звинувачених заарештували та посадили у СІЗО. Слідством були сфальшовані кілька експертиз та побудовано лінію обвинувачення, яка не витримала б жодного суду. Матеріали слідства, звичайно ж, приховуються.

«Судіть самі – прокурор викликає адвокатів підозрюваних у суд повісткою на 9 вересня, а сам приходить до суду 8 вересня із кишеньковими адвокатами та намагається вручити суддям обвинувачувальний акт! Добре, що в нього нічого не вийшло, але рівень зухвальства просто вражає! Прокурор почав доказувати свою правоту в судовому порядку, але програє апеляцію і його усувають від цієї справи! Через рік незаконного перебування у СІЗО суд, згідно із законодавством, відпускає Білика та Шовколюка за відсутністю доказів та відсутністю акту обвинувачення.

Та вже дуже багато покладено на важелі, й прокуратура починає чинити на суддів величезний тиск, проти них порушуються кримінальні справи, в місцевій пресі виникають дивні статті про те, що судді начебто заохочені та у змові із злочинцями. Але дякуючи консолідованій позиції захисту, справу передають у Київ, до Святошинського суду. Та фарс продовжується, коли на судове засідання в Києві не приходить жоден із п’яти призначених прокурорів! Наступне засідання відбудеться 10 серпня об 11 годині. Ми запрошуємо всіх журналістів прийти та прослідкувати, щоб не відбувалось жодних порушень», – виклав свої адвокатські враження Аркадій Гарда.

На питання журналістів, чому саме його звинуватили у цьому злочині, В’ячеслав Шовколюк, інтелігентна людина, який на вигляд мухи не скривдить, відповів так:

– Як чоловік, який не може терпіти знущання над жінкою, я неодноразово закликав небіжчика припинити знущання над Катериною. Напевно, тому став його ворогом та мішенню. Якось його дуже сильно хтось побив, думаю, охочих було дуже багато. Проте він написав заяву саме на мене, хоч я взагалі був дуже далеко від нього. Оця заява й стала тим фактором, за яким слідчі та прокурори вирішили призначити винним мене. Ілля Ільчук та Данько Оксана – ці працівники закарпатських правоохоронних органів зробили все, щоб засадити нас, але в них нічого не вийшло.

Другий підслідний – Олег Білик пояснив своє звинувачення тим, що був дуже зручною кандидатурою для ролі кілера, тому що мав мисливську рушницю і добру фізичну підготовку.

– Розумієте, розкрити таке резонансне вбивство для міліції та прокуратури – це гарний шанс начепити чергові зірочки на погони, виписати собі великі премії. Вони звикли, що справи можна легко шити, фальсифікуючи докази. Коли знайти реальні докази не вдалося, вони звернулись до мого батька та пропонували, що відпустять мене за 150 тис. доларів!

На останок, Ігор Рудич закликав журналістську та правозахисну спільноту не дати системі зжерти чесних людей та допомогти, щоб ця справа не залишилась без уваги громадянського суспільства та була розслідувана згідно із законом.

Наша версия

06 серпня 2015р.

Теги: Ігор Планкін, вбивство,

Коментарі

дмитрий 2015-08-17 / 13:45:39
продажная закарпатская милиция и прокуратура показали себя во всей красе,радует, что судьи не смотря на давление остались на стороне незаконно обвиненных людей. Не вкладывается в голове, за убийство русского садиста прокуратура наехала на мукачевский суд и обвинила двух честных людей, которые стояли на майдане за справедливость.

Натали 2015-08-17 / 12:57:39
Всегда не понимала,за что нашим правоохранительным органам платят зарплату (причем как гослужащим они ее получают за счет наших налогов) они не то что не выполняют свои обязанности, не служат на благо народа а наоборот во вред. Коррупция, фальсивикация, отсутствие людей придерживающихся буквы закона - неужели за это погибло и продолжает гибнуть столько людей!!!???? Рыба гниет с головы,какое правительство, такие и подчиненные в госорганах.

Мукачевець 2015-08-17 / 12:54:43
Те, як працюють закарпатські право-похоронці - ганьба і злочин. Дакази фальшують "як циган коней на базарі". Закон не поважають. Докази міліціянти вибивають, людей залякують і обманюють. А потім коли оте все ментовське "варива" прокурори приносять в суд, починається найганебніше. Звинувачення с посмішками на писках починає брехати, видавати фальш за правду... І добре, коли суд розбереться і прийме правосудне рішення. От і в справі цих двох невинних киян попервах прокурорські намагались давити на суд. І люди сиділи ні за що, ні про що... За цих хлопців ще вступились представники київської громади, журналісти написали... А що робити простому смертному на Закарпатті!!!? Це ж треба додуматься - смерть садиста повісити на порядних, невинних людей!

Василь Довгорік 2015-08-17 / 12:53:54
Пані Вікторія! Не всі продажні. Суд у цьому випадку виявився більш порядним у ставленні до Закону. Інше питання, хто та як здійснює тиск на суддів. Та якщо суспільство не буде байдужим до таких випадків і буде захищати своїх патріотів - потрошку Україна буде одужувати. Кати і покидьки, корупціонери та хабарники повинні знати - якщо не кара Божа, то кара земна їх знайде. Слава нації!

Юлия 2015-08-17 / 12:49:42
У цьому "мукачевському безладі" радуєлише той фак, що незважаючи на прокурорську ганебну поведінку судді змогли не спаплюжити своє обличчя та залишились на боці справедливсоті,тобто на боцідійсно не винних людей, якихи намагались зробити цапами відбивайлами. Жах, а не ситуація. Не дай боже комусь опинитись на місці цих двох киян. бог їм в поміч!!!!!

Вікторія 2015-08-17 / 12:47:54
Гадаю, що Шовколюк та Білик, як активісти Євромайдану, стали особистими ворогами не лише садиста-Планкіна у його ганебному ставленні до дружини (те, що вмовляти чоловіка не бити жінку - це не допоможе - знаю по життю, бо теж не раз з моєї подруги чоловік, наче кат, знущався, і був впевнений, що робить правильно) - тут інше: майданівці стали особистими ворогами планкіна-агента Кремля, засланого у Закарпаття покидька, аби той наводив рашістські "порядки" у Мукачево. І звичайно, хтось з цього приводу використав ситуацію. А закарпатськи прокурори та менти виявилися геть гнилими - такі і плодять зло та корупцію!

Андрей30 2015-08-17 / 12:34:05
Не розібрався, так сходу почав лаяти наші суди, а насправді вони та й все виріши вірно, в усьому прокуратура винна!

Андрей30 2015-08-17 / 12:00:36
Оце в нас такі суди! За що майдан стояв?

Романа Володимирівна 2015-08-12 / 12:54:18
Порядні люди не здатні на такий ганебний вчинок. Хотілось би зауважити, що "Правоохоронні контролюючі" органи Мукачева завжди перевищують свої повноваження до звичайних людей. Навіть переросла у вседозволеність прокурорська діяльність. Хотілось би висловити свою підтримку і величезну вдячність організаторам прес-конференції, що прилили світло на цю справу.

НОВИНИ: Кримінал

18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 1
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
» Всі новини